İklim krizi dünyayı derinden etkiliyor. Avrupa’da ekstrem sıcaklık alarmı verilirken İtalya’da haziranda kuraklık baş gösterdi. Prof. Dr. Ersoy, "Önümüzdeki yıllarda ani yağışlar ve sıcaklıklar daha da artacak" dedi.

Bunlar daha iyi günlerimiz
İtalya’nın en uzun nehiri olan Po, son 70 yılın en kurak günlerini yaşıyor. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Küresel ısıtma sonucu artan ani ve anormal yağışlar, aşırı sıcaklıklar, dünyanın birçok bölgesinde hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye de iklim krizinden en fazla etkilenmesi beklenen ülkeler arasında. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, iklim krizi nedeniyle önümüzdeki yıllarda ani yağışlar ve sıcaklıkların daha da artacağı görüşünde.

DÜNYA SU KRİZİYLE BAŞ BAŞA KALABİLİR

İklim krizinin insan kaynaklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersoy, normalde iklimlerin doğal yollarla değiştiğini dile getirdi. Ersoy AA'ya verdiği röportajda şöyle dedi: “Ancak biz bu durumu çok hızlandırdık. Karbondioksit ve sera gazları salımıyla atmosferin kimyasını bozduk. Olağan dışı, sıra dışı mevsim olayları görülüyor. Mesela kışın çok ağır kış koşulları yaşanabiliyor, yazın da aşırı sıcaklar olabiliyor. Kırk derecenin üzerindeki sıcaklıklar dünyanın her yerinde görülür oldu. Sıcaklık can kayıplarına yol açabiliyor. Ayrıca kuraklık, susuzluk, su kriziyle baş başayız."

Prof. Dr. Ersoy, Türkiye'nin, Akdeniz'in en zengin su kaynaklarına sahipken şu anda bunun giderek azaldığını söyleyerek şöyle dedi: "Kişi başına düşen su miktarı 1500 tona kadar azaldı. Eğer bu rakam bin tona düşerse su fakiriyiz demek. Dolayısıyla Ortadoğu gibi iklim değişiminden çok etkilenecek bir bölgede yaşadığımız için tüm politikalarımızı, tüm alışkanlıklarımızı iklim değişimi üzerine kurmamız gerekiyor."

İTALYA’DA SON 70 YILIN EN KURAK GÜNLERİ

Avrupa, ekstrem sıcaklıklarla boğuşuyor. Başta İtalya olmak üzere İspanya ve Fransa’da 41 dereceye varan hava sıcaklığına karşı kentlerde alarm verildi. İtalya’da azalan yağışlar ve kuraklık ciddi endişe yarattı. Ülkenin tarımsal üretiminin ana damarlarından olan en büyük ırmağı Po’da su seviyesi son 70 yılın en düşük düzeyine indi. Acil durum ilan etmeye hazırlanılan İtalya’da uzmanlar durumun çok kötü olduğunu ve asıl sıcaklığın gelecek aylarda yaşanacağını açıkladı.

İtalya Ziraatçılar Derneği (Coldiretti) Ekonomik İşler Sorumlusu Lorenzo Bazzana "Henüz haziran sonundayız ve daha sulama sezonunun da başlarındayız. Haziran bitecek, ardından temmuz ve ağustos var. Po Nehri’nde son 70 yıldır su hiç bu kadar düşük seviyede olmamıştı, bu kesinlikle çok kritik bir durum” dedi.