Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Kanun Tasarısı yasalaşırsa Boğaz’da, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) yetkileri sınırlanacak. Söz konusu yerde kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. 28 maddelik tasarı ile planlama, izin ve denetim yetkileri Cumhurbaşkanlığı denetimine girecek.

Boğaz, Saraya bağlanacak

Tasarı, Boğaziçi’nin Saray'a bağlanması olarak değerlendiriliyor. İBB CHP Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı; “Tasarı gerçekleşirse İstanbul’a fiili ve kısmi kayyum atanmış olacak” diyor: “Kontrol, plan yetkisi, denetim İBB’den çıkıp, Saray’a bağlanacak. Yetkiler, yerelden alınıp genelleştiriliyor. Yasayı zorluyorlar.”

"Gerekçesi yok, rövanş alma isteği”

Balyalı, tasarının ardında hiçbir teknik gerekçe olmadığını söylüyor: “23 Haziran’dan bu yana Boğaziçi’nde nasıl bir olumsuzluk yaşadık da bu ihtiyaç doğdu? Hiçbir şey olmadı, Görüldüğü kadarıyla bunlar tamamen siyasi olarak rövanş alma amacı güden girişimler.”

“Kent suçları” bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Belediyelerin alanına girme” hedefiyle kurulduğu biliniyor. Balyalı, “İstanbul’a ihanet ve işlenen kent suçlarının çoğu geçtiğimiz yıllarda bu bakanlıktan geldi” ifadelerini kullanıyor. Ancak CHP sözcüsüne göre iktidarın yeni planları da var:

AKP alternatif belediyeler peşinde

“Belediyelerin yetkilerinin kısılarak, genel idareye verilmesi üzerinde çalışıyorlar. AKP iktidarının bir süredir Ankara ve İstanbul’un elindeki gücü alıp merkezileştirmek hatta kendisini belediye yerine koyarak, belediye işini yapacak yeni oluşumlar kurmak peşinde.”

Yerel Yönetimler Yasa Taslağı

İktidarın, önümüzdeki günlerde belediyelere ilişkin olarak çıta yükseltmesi bekleniyor. Balyalı, özellikle yeni hazırlanan “Yerel Yönetimler Yasa Taslağı’nın içinde neler olduğunu merak ediyoruz” diyor: “Esas gümbürtü burada kopacak. Bunlar öncü depremler, asıl deprem daha sonra gelecek.”

Ankara-İstanbul modeli kayyum

Bu taslağın içinde yer alması beklenen muhtemel maddeler, “Ankara ve İstanbul modeli kayyum” olarak değerlendirilebilir. Çünkü Balyalı’ya göre bu taslakta, belediye gelirlerinin azaltılması, encümen yetki ve sayılarının değiştirilmesi, böylece başkanın yetkilerinin etkisizleştirilip meclise geçmesi maddeleri olacak.”

Mevzuatla irade gaspı

CHP İBB Meclisi Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı; “Saray’a bağlı Belediye meclis yetkileri” planını halkın irade gaspının bir başka biçimi olarak değerlendiriyor: “Seçimle verdikleri yetkiyi, mevzuatla İstanbul ve Ankara halkından almaya çalışıyorlar. Arkadan dolanarak yasayı değiştirecekler.”

İmar, kaçak inşaat, yalıya ek!

Planlar sadece rövanş ile açıklanamaz. İşin ucunda rant da var. Balyalı, Boğaziçi çerçevesinde değerlendiriyor: “AKP geçmişten beri Boğaz’da daha fazla imar için uğraştı. İşin bir de denetim kısmı var. Kaçak inşaatın ya da Boğaz’a nazır binaların genişletilmesinin önünde engel istemiyor, yol arıyorlar.”

Boğazı bırak tasarrufta bak!

CHP, belediyedeki icraatları ile AKP’yi rahatsız etti. Yenikapı’daki “İsraf sergisine” çıkan 1200 araç iade edildi. Buna rağmen hizmette hiçbir aksama yaşanmadı. Balyalı; “Malum vakıflar artık İBB’den kuruş alamıyor. İstanbul’un bütçesi İstanbulluya harcanıyor diyor:

Bu para nereye aktarılacaktı?

“2019 İstanbul bütçesi 23 milyar 800 milyondu. Yılı 20 milyar bütçe ile kapatacak gibi görünüyoruz. Aynı işleri yapıp, sadece 6 ayda 4 milyara yakın tasarruf yapmış olacağız. Çok önemli rakam, büyük başarı.” Burada, bu para nereye aktarılıyordu sorusunun akla gelmemesi imkansız!

Hukuk yolu!

CHP, yetki gaspı için; “Hukuk yolu” diyor. Bu seçenek, Türkiye koşullarında geçerli olabilir mi? Balyalı, CHP’nin izleyeceği yolu anlatıyor: “Bunlar hukuk devletinde yaşanmaz. Ancak hukuktan tamamen vazgeçmek mümkün değil. Halkı daha çok aydınlatıp, daha fazla kamuoyu yaratarak, hukuki ve siyasi mücadeleyi sürdüreceğiz.”