Bir kolon kesme haberi de Maraş’tan geldi. 36 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı’na ilişkin bilirkişi raporunda kolon kesildiği doğrulandı. Bununla birlikte binanın yıkımına neden olup olmadığı konusunda yorum yapılmadı.

Bunun adı taammüden cinayet
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Deprem illerinde yıkılan binalara ilişkin yapılan her araştırmada başka bir ihmal ortaya çıkıyor. Soruşturmaya konu olan binalarda kolon kesme, statik yapısını değiştirecek tadilat yapma ilk sıralarda yer alıyor.

Son örnek Maraş’tan. 36 kişinin hayatını kaybettiği depremde yıkılan Ezgi Apartmanı'na ilişkin soruşturmada kolon kesme iddialarının tespitine yönelik bilirkişi heyetince hazırlanan rapor cumhuriyet savcılığına sunuldu.

Merkez Onikişubat ilçesi Alparslan Türkeş Bulvarı'nda bulunan 10 katlı Ezgi Apartmanı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı.

Apartmanın enkazında 36 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Ölen kişilerin ailelerinden bazısı, binanın ilk 2 katında bulunan firma yetkilileri hakkında kolon kestiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

KESİK KOLON TESPİT EDİLDİ

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, başlatılan soruşturma kapsamında söz konusu iddiaların araştırılması için bilirkişi raporu talep etti.

Bilirkişi olarak görevlendirilen mimar İbrahim Yiğiter, İnşaat mühendisleri Erdi Kavaklı ve Mehmet Celalettin Somuncuoğlu tarafından apartmanın enkazında inceleme yapıldı. Bu incelemeler sonrasında hazırlanan raporda, "Binanın statik projesine göre herhangi bir aks üzerinde yer almayan C-D aksları ile 3-4 akslarının arasında kalan alanda 40 santimetre çapında yuvarlak kesitli bir adet kolon bulunduğu, bu kolonun zemin kat ile asma kat arası için tasarlandığı mimari projede gösterilmediği ve projede daire katlarında bulunmadığı tespit edildi” denildi.

Bilirkişi yıkımın nedeninde dair somut tespitte bulunmasa da yapılan değişiklikleri raporda şöyle özetledi: “Söz konusu kolonun mimari projesinde gösterilmediği anlaşılmıştır. Mahallinde yapılan incelemede bahsi geçen kolonun yerinde olmadığı ve kesilmiş olduğu görülmüştür. Kesilen kolonun binanın statik yapısına etki edeceği düşünülmekle birlikte binanın yıkımına neden olup olmadığının, konunun uzmanlarınca statik hesaplar kapsamında yapılacak incelemeler sonucu tespit edilebileceği düşünülmektedir."