Bünyeyi tanklı tüfekli gündemden uzak tutmalık 10 huzur iksiri kitap önerisi

ENGİN ÖZER / @enginzer

Çatımızın üstünde F16 egzost patlatıyor ve dünya bir dakikalığına iğrenç bir hal alıyor...

Şu babasının cesaretlendirmesiyle dans eden Suriyeli kızdan sonra hayatımıza giren “bişey bişey oluyor ve dünya bir dakikalığına güzelleşiyor” kalıbı vardı hani... Kısa zamanda dev troll malzemesi çıkarmayı başaran bu kalıba bile hasret kaldık son günlerde. Neyse ki ucundan kıyısından yırttık diyelim.

Herkesin ağzındaki “normalleşme” kelimesi için biz de birşeyler yapalım dedik. Çok gaffayı yormadan okuyup, balkondaki fesleğinin kokusunu sevmeli, sokaktan ne zaman karpuzcu geççek diye düşünmeli, bisikletine yeni korna taktıran veledin sevincini görmeli tadında kitaplar seçelim dedik. Yeter hagaten yaşadıklarımız.

Kitapların hepsi de konu itibariyle öyle aşırı minnoş değil tabi, ama hızla okunup bitebilecek, bünyeyi tanktan tüfekten arındırabilecek eserler. Afiyet şeker olsun.

1. Eski Dünya Seyahatnamesi – İlber Ortaylı
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167355-1.

Yav tipe bakar mısınız. İnsan nasıl sevmez bunu. Ortaköy’e götürüp kumpir falan alasımız geliyor yani, o derece bi sevgi. İlber Ortaylı’ya şüphesiz ki muhatabını saksıya kaktüs gibi oturtan ayarlarıyla tapıyoruz. İşin ayar boyutunun ardındaki dev birikimin tadına varmak içinse hocanın kitaplarına dalıyoruz.

Eski Dünya Seyahatnamesi adı üzerinde hocanın yıllar yılı gidip gördüğü ülkeleri şehirleri konu ediniyor. Düşünsenize hem gezmece görmece hem tarih bir arada. Hemi de İlber Hoca’nın ağzından. İran’dan İskoçya’ya, Rusya’dan Bosna’ya, Girit’ten Japonya’ya, İlber Hoca’nın seyahat dünyasını görmek eşsiz bir deneyim değil mi?

2. Yolculuklar ve Öteki Yolculuklar – Antonio Tabucchi
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167356-1.

Lizbon’dan bir tatlı huzur getiren Fernando Pessoa’yı dünya dillerine çeviren, hem onu hem de Lizbon sokaklarını çok iyi bilen bir yazar Antonio Tabucchi. Bu sefer Tabucchi eşliğinde dünyayı geziyoruz. Onun kaleminden bazen Borges oluyor ve Buenos Aires’in ışıklı sokaklarına gidiyor, bazen Stendhal’in Floransa’da yaşadıklarına tanık oluyor, ya da Moğolistan’dan Girit’e kadar uzanıyoruz. Başka hayatlar mümkün demek için harika bir deneme.

3. Gençlik Güzel Şey - Hermann Hesse
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167357-1.

1946 Nobel Edebiyat Ödüllü bu öykü kitabını da bir nefeste okuyup bitireceksiniz. Daha önce bir Hesse okumadıysanız çok da güzel bir başlangıç olacaktır. Yazarın üstün Alman teknolojisini andıran sade ve akıcı diliyle hala tanışmamış olmak büyük kayıp. Hatta bunu bitirin, bundan daha da hızlı ve çabucak okunup yutulan Satranç’ı da aradan çıkartın. Belki biraz olsun XIX. yüzyılın romantizmine ihtiyacımız vardır:

Günlerden bir gün bütün bir öğle sonrasını Brosi’yle çayır çimenler üzerinde geçirmiş, sonra kalkıp ormandan içeri dalmıştık. Çalılıkların altı yumuşak yosunla örtülüydü. Yorgunluktan yere çöküvermiştik. Bir mantarın üzerinde üç-beş sinek vızıldıyor, havada çeşit çeşit kuşlar uçuşuyordu. İçlerinden birkaçını biliyor, ama çoğunu tanımıyorduk. Derken bir ağaçkakanın sesi geldi kulağımıza; gagasıyla ha bire bir ağacı dövüyordu. Bir mutluluk, bir sevinç sarmıştı içimizi, hemen hiç konuşmuyorduk; birimiz dikkate değer bir şey gördü mü, eliyle işaret edip ötekine gösteriyordu...

4. Kuş Çayırı - Uwe Timm
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167358-1.

Hayatta sahip olduğu her şeyi kaybeden Eschenbach, doğal koruma altında bulunan bir adada kuş bekçiliği yapmaktadır. Dünyadan elini eteğini çekmiş, insanlardan uzakta yaşayıp giderken, günün birinde adaya gelen bir telefonla sarsılır.(kapaktan)

Siz kapakta adam sarsılıyor dendiğine bakmayın, o kadar da sarsılmıyor. Yani büyük ihtimalle tahmin edilen kadar sarsılmayacak. Bu Eschenbach, Kuzey Buz Denizi’nde bir ada olan Scharhörn’e yerleşmiş. Adaya ziyaretçilerin gelişi bile izne ve belli zamanlara bağlı. Öylesine huzur dolu bir izolasyon. Konum itibariyle bir gelgit adası, Eschenbach gelgitle kıyıya vuran eşyaları kayıt altına alıyor ve kuş gözlemciliği yapıyor. Ne kadar sarsılabilir bu adam?

Kuş Çayırı yayımlandığı 2013 yılından beri birçok ödül aldı ve eleştirmenler tarafından övgüyle karşılandı.

5. Bir Sanattır Öğle Uykusu – Thierry Paquot
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167359-1.

Kitabın adını orjinal adından da çıkartmak mümkün: l’art de la sieste. Art tabii ki sanat, siesta da insanlığın dondurmadan sonra keşfettiği en güzel şey işte.

Can Yayınları’nın, Kırkmerak Dizisi’nden çıkan kitabı muhtemelen asla bitiremeyeceksiniz. Akıcılığına, ilginçliğine, çekiciliğine diyecek söz yok, ama cidden okurken insanın uykusunu getiriyor. Yani, sürekli bir totoyu yana devireyim de sayfayı öyle çevireyim hissi... Gerisi kaçınılmaz son, miss..

Çocukluk kabusumuz olan öğle uykusunun tarihsel, sosyolojik ve sanatsal boyutlarıyla tanışmak, tanışırken de döne döne uyumak için! (Aynı seriden çıkan bir de “Uzanma Sanatı” adlı kitap var. İçeriğini açıklamaya gerek var mı bilemedik)

6. Machiavelli’nin Bahçesi – Mark Crick
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167360-1.

Daha önce Kafka’nın Çorbası, Sartre’in Lavabosu gibi eserlere imza atan çatlak yazar Mark Crick’in son marifeti. Böyle yazarlar iyi ki varlar. İnsan Atatürk keşfeden Ahmet Hakan gibi coşkuyla doluyor. Ünlü yazarların kafasından bahçecilik tarifleri ya da kitabın kendi sözüyle Büyük Yazarlardan Bahçe Kılavuzu diyelim. Crick yine büyük yazarların diline bürünüyor ve çeşit çeşit sulama, ekme, dikme bilgisini bizlerle paylaşıyor. Değişik kafalara geçmek isteyenler kaçırmasın.

7. Anonim Aktörler – James Franco
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167361-1.

Şeytan tüylü aktörler neslinin son üyelerinden James Franco’yu herkesler gibi biz de severek takip ediyoruz. Adam hem iyi oyuncu, hem de krallar gibi takılıyor. Dünyadan bi haber değil, hatta Soma için İnstagram hesabından yaptığı paylaşımla bizlere bile selam göndermişliği var.

İşte bu James Franco şimdi de Hollywood dünyasının cilasını alıyor. “Hollywood hep dışarıya kapalı bir kulüp olmuştur,” diyor James Franco. “Kapılarını sizlere açıyorum. Hoş geldiniz. İçeriye bakın.”

Lafı mı olur kanka diyesi geliyor insanın. Eğer bu tip perde arkası işlere meraklıysanız mutlaka alıp okumalısınız. Mark Wahlberg’in Hollywood kurmacası dizisi Entourage’da bile bilmediğimiz, görmedimiz hadiseler bu kitapta.

8. Gerçek Hesap bu! – Nejat İşler
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167362-1.

Nedir yani işte bizim James Franco’muz! Gümüşlük’e yerleşen, plajda voleybol, arkadaş mekanlarında dj’lik yapan, yetmeyince Gümüşlükspor’a el atan, gidip kulüp başkanı bile olan Nejat İşler kitap yazdı!

Arada bir kalemi eline alıp Bavul dergi’ye yazardı ama bu başka. Kitabın ismi de hayli iddialı. Hesabı Nejet İşler kesince kitap da haliyle çıktığı günden beri hep en çok satanlar listesinde. İyi de oluyor, çünkü İşler’in kitapta bahsettiği üzere, telif direkt Gümüşlükspor’a gidecek. Çocuklar Bodrum’un köyünde top oynarlarken bildiğin devlet kuşu kondu tepelerine. Kulüp başkanı Nejat İşler, bütçe onun yazdığı kitaplar J

Küçük Nejat’ın dedesiyle İstanbul hallerinden erkekleri anlama kılavuzuna, 12 Eylül’den Cihangir sokaklarına, Sezen Aksu’nun zamanında açtığı bara gelişine, Tezgah’ta yaşanan çeşit çeşit anıya kadar alır almaz bir nefeste bitirilecek bir kitap. Çok satanlar arasına girdiğine en bir sevindiklerimizden.

9. Deniz Mecmuası – Dergi
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167363-1.

Evet kitap değil bir dergi. İkinci sayısıyla aramızda olan aylık dergi Deniz Mecmuası’nı Kırmızı Kedi yayıncılık basıyor. Dolu dolu bir dergi bu. Parlak kağıda basım, ilk 49 sayfası reklam olan dergilerden değil. İçine girince kendinizi başka dünyalarda buluyorsunuz.

Bu sayıda Selim İleri de var. Konular çeşitli. Denizcilik tarihi de var, denizlerle ilgili teknik ya da çevreci bilgiler de. Bu sayıda Marguerite Yourcenar adlı yazarın “Hapisane Kulesi” adlı kitabından bir bölüm de vardı içinde. Kruvaziyer gemilerindeki yolcu tiplerini anlatan çok güzel bir parça aktarılmış. Denizlere biraz olsun merakı olanlar kaçırmasın deriz.

10. Büyüleyici Bağırsak - Giulia Enders
bunyeyi-tankli-tufekli-gundemden-uzak-tutmalik-10-huzur-iksiri-kitap-onerisi-167364-1.

“Pazar Pazar daha kahvaltı masasındayız birader” dediğinizi duyduk ama öyle iğrençli falan bir kitap değil bu. Bağırsak organına hakkını teslim etmeye gelmiş, ediyor da. Kitap adından da anlaşılacağı gibi eğlenceli bir üslupla yazılmış ve beslenme alışkanlıklarımız, stres, gündelik yaşam gibi konuların bu nazik organ üzerindeki etkilerini tatlı tatlı anlatıyor. İnsan gerçekten de hayret ediyor ve biraz da üzülüyor. Yani cidden bünyedeki en boktan işlerle uğraşıp hakkettiği ilgiyi değeri göremeyen bir garip organımız. Kitabın bir iddiası da var. Vücudumuzun kendisini daha iyi hissetmesini istiyorsak, daha uzun yaşamak istiyorsak ve amacımız daha mutlu bir yaşam sürmekse, onu tanımalı ve ona iyi bakmalıyız, diyor. Hazır ülke gerçekten bağısaklarını temizlerken, iyi gidebilir.