İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyen kadınlar, İstanbul, İzmir, Bolu’da bir araya geldi, “Bu iş burada bitmedi” dedi. İstanbul’da polis müdahalesi yaşandı, Bolu’da mor fularlı kadınlara ceza kesilmek istendi.

Burada bitmedi!

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını kabul etmeyen kadınlar, dün İstanbul, İzmir, Aydın, Eskişehir, Çanakkale, Antep, Bursa, Bolu ve ülkenin daha pek çok kentinde alanları doldurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararı için “Bu iş bitmiştir” sözlerine tepki gösteren kadınlar, “Bu iş burada bitmedi” diye haykırdı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, Kadıköy’ün ara sokaklarında toplanarak Rıhtım Meydanı’na yürüdü. Meydan polis tarafından ablukaya alınırken kadınların ses sistemi kullanmasına müsaade edilmedi. Ses sistemini alana sokmak isteyen kadınlara polis biber gazıyla müdahale etti. Çıkan arbedenin ardından kadınlar, alana girdi, polis barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Boşanmayı değil, cinayeti engelle” sloganları atan kadınlar, son günlerde erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kız kardeşlerinin adlarını okudu, hikâyelerini anlattı.

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile tek taraflı olarak feshinin ilan edildiği geceden beri sokaklarda olduğunu söyleyen kadınlar, yaptıkları açıklamada, şunları dile getirdi: “İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hâlâ yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

12 SAATTE 6 KADIN KATLEDİLDİ

İzmir Konak’ta bir araya gelen kadınlar ise İskele’de buluştu. Kadınların açıklaması şöyle: “Kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların eşitlik talebi ve yaşam hakkı anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden kararname; hukuka aykırıdır, geçersizdir ve bizler için de hükümsüzdür. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyor, kabul etmiyoruz. Son 12 saatte en az 6 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Yaşamlarımızı tek bir adamın kararına bırakmayacağız.”

Bolu’da ise İzzet Baysal Caddesi’nde kollarına mor fular bağlayarak yürümek isteyen kadınları polis engelledi. Polis, caddede mor fularla yürümenin yasak olduğunu öne sürdü. Ayrıca Bolu Kadın Platformu’nun çağrısının ardından Valilik 4 Nisan tarihine kadar eylem ve etkinliklere yasak getirdi.
Yasak sonrası Bolu Kadın Platformu üyesi kadınlar mor fularlarıyla İzzet Baysal Caddesi’nde yurttaşlık hakkı olan yürüme haklarını kullanmak isterken polisin engeliyle karşılaştı. Grubun içinde çocukların olması nedeniyle polis çocukların sokağa çıkma yasağının saat 14.00 sonrası kalktığını bahane ederek çocuklu ailelere cezai işlem uygulamaya çalışırken caddede onlarca çocuğun ailesiyle yürümeye devam etmesi de dikkat çekti. Kadın Platformu üyesi kadınlar, polise tepki gösterdi. Kadınların tepkisi üzerine caddede yürüyen bir aileye müdahale eden polis, eşi ve çocukları ile yolda yürüyen adamı gözaltına almakla tehdit edip darp etti.

Aydın Didim’deki kadınlar da “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak için birlikte mücadeleye” dedi.

Eskişehirli kadınlar, Ulus Anıtı Meydanı’nda bir araya gelerek “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganı attı.