Burdur’daki maden ocağı doğayı da halk sağlığını da tehdit ediyor

Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Niyazlar Köyü’nde bulunan 2 ayrı krom madeni yöre halkı ve yaşam savunucuları tarafından tepki çekiyor.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan yaşam savunucuları: maden arama çalışmalarının hem Yeşilova Göleti’ni doldurduğunu hem de ardıç ağaçlarını kuruttuğunu ifade etti. Yapılan açıklamada dikkat çeken başka bir konu ise, maden arama çalışmalarının bölge halkı üzerinde akciğer kanseri yaptığı oldu.

A Platformu, Niyazlar Köylüler’i ve Yeşilovalılar tarafından yapılan basın açıklamasında tesisin verdiği başlıca zararlar şu şekilde sıralandı:

1-Yeşilova Değirmendere Göletini madenin rusubatları çoktan doldurmuştur.

Maden öğütme şantiyesi, Yeşilova Göletini besliyen Değirmenderesi çayının üzerine kurulmuştur.
Maden öğütme şantiyesi, Öğütme ve yıkama atıkları çay kenarına yığarak rusubatı bilerek ve isteyerek gölete göndermektedir. Derenin halen kıyısında bulanan binlerce tonluk Maden atıklarına karşı halen hiçbir tedbir alınmamış olup, gölet, rusubatla halen de dolmaya devam etmektedir. Gölete dolan yıkanmış maden suyunun ve atıklarının tarlaları çoraklaştırma özelliği de vardır.

2- Yeşilova Göletinin yaz ayları nedeniyle suların çekilmesi sonucunda gölete dolan rusubatlar apacık ortaya çıkmıştır.


3-Ardıç ağaçları kurumuştur

Niyazlar köyü ve çevresinde hem ardıç ağaçları hem de karaçam bulunmaktadır. Özellikle öğütme tesisinin çevresi ve de tam karşısında bulunan, rüzgarın yönüne göre de tam da tozların geldiği yöndeki ardıç ağaçlarının neredeyse büyük bölümü kurumuştur. Kalanlar ise hastalıkla yüzyüze kalmıştır. Hastalanan ardıçlar neredeyse kurumak üzeredir.burdur-daki-maden-ocagi-dogayi-da-halk-sagligini-da-tehdit-ediyor-200855-1.


4-Yıllardır Burdur-Yeşilova'da tarımdan geçinen nüfus olan %98,5’lik halk yerine, madenden geçim sağlayan %1,5 oranındaki şirket lehine karar verilmektedir

Bölgede tarımsal üretim "Aile işletmeciliği" şeklindedir Tarımsal faaliyet alanı bakımından 6.465'i (%15) bitkisel urun yetiştirmekte, 6.465'i (%15) hayvan yetiştiriciliği yapmakta ve 30.1701 (%70) hem bitkisel ürün, hem de hayvan yetiştiriciliği işini yürütmektedir.
Halkın %98;5 inin geçim kaynağını korumak yerine, bir tek şirketin geliri düşünülmemeli ve tesis yeniden açılmamalı ve de tamamen iptal edilmelidir.

5- Krom öğütme tesisine en yakın evlerdekiler akciğer kanserinden ilk ölenler olmuştur

Niyazlar'da ölümler özellikle akciğer kanserinden olmaktadır. Krom madeni öğütülürken aşırı derecede toz çıkarmakta: çıkan tozlar adeta büyük bulutlar gibi köyün üzerini kaplamaktadır. Krom çalıştığı zamanlar vardiya usulü olarak 24 saat aralıksız olarak çalışmakta, Köylüler de bütün gün ve gece maden tozuna maruz kalmaktadır. Niyazlarda yaşanan ölümler, %75 oranında akciğer kanserinden olmaktadır.

6-Niyazlar’da Niyazi Baba Türbesi de bulunmaktadır

7-maden öğütme tesisinin çalışmadığı kısa zamanda bile doğa kendini toparlamaya başlamıştır.

Tesisin yeniden açılacak olması tahribatın devam etmesi demek olacaktır. Tesisin çalıştığı dönem ile şimdiki dönem kıyaslandığı takdırde, tozlu ortam ve şimdiki ortam arasında dağlar kadar fark vardır.

Bizler doğaseverler olarak Niyazlar’da doğanın yeniden tahribata başlanmadan korunmasını talep ediyoruz.