Büro Memur-Sen Genel Merkezi, konfederasyonun İzmir 1 No’lu Şubesi’nin iki buçuk yıllık hesaplarını inceledi ve yaklaşık 120 bin TL değerinde usulsüz harcama tespit etti. Açığın 600 bin TL olduğu fakat soruşturmaya yalnızca 120 bin TL’lik faturalandırmanın konu edilebildiği iddia edildi.

Büro Memur-Sen denetim raporunda 120 bin TL usulsüz harcama tespit edildi

Büro Memur-Sen Genel Merkezi, konfederasyonun İzmir 1 No’lu Şubesi’nin iki buçuk yıllık hesaplarını inceledi ve yaklaşık 120 bin TL değerinde usulsüz harcama tespit etti.

yesimyavuzer.medium.com'da yer alan habere göre, Memur-Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu, İzmir 1 No’lu Şube’nin mali denetimi ile ilgili hazırladığı raporda, son iki buçuk yılda yapılan yaklaşık 120 bin TL’lik harcamanın yönetmeliğe aykırı olduğunu tespit etti. Şube yönetiminin disipline sevk edilmesini istedi.

Hazırlanan denetleme raporunda; 1 Ocak 2017 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında, muhasebe programına yüklenen ve genel merkeze iletilen harcama belgelerinin gerçekliği sorgulanıyor.

Mali İşler Yönetmeliğine istinaden bazı harcamalara dair karar alınması gerektiği fakat, bu harcamalarla ilgili genel merkeze gönderilen bir şube yönetim kurulu kararının olmadığı vurgulanıyor.

Raporda, yapıldığı iddia edilen bu harcamaların belgeleriyle ilgili “aynı tarih, aynı tür ve aynı işletmeden arka arkaya çok sayıda ödeme kaydedici cihaz fişi alındığı, aynı tarihte alınan bu ödeme kaydedici cihaz fişlerinin toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu fatura düzenleme sınırı üzerinde kaldığından, aynı gün içerisinde alınan ve toplamı fatura düzenleme sınırı üzerinde kalan ödeme kaydedici cihaz fişlerinin usulsüz olduğu” tespitine yer veriliyor.

Açığın 600 bin TL olduğu fakat soruşturmaya yalnızca 120 bin TL’lik faturalandırmanın konu edilebildiği iddia ediliyor. Disiplin sürecinin ise sürdüğü öğrenildi.

KEBABA VE KÖFTEYE 21 BİN 900 TL HARCANDI

Raporda yer verilen tespitlere göre; 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarının belli tarihlerinde art arda olmak üzere, toplam 21 bin 915 TL’lik kebapçı ve köfteci harcaması faturalandırıldı.

Fişlerin tarihleri 2018 yılının ramazan ayına ve erken genel seçimlerin hemen öncesine, 2020 yılındaki bazı harcamalara ait fişler ise koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkmanın yasak olduğu tarihlere denk geliyor.

Sendika tarafından; Nisan ve Mayıs 2020 tarihlerinde yapılan unlu mamul harcamaları toplam 5 bin 800 TL; Nisan ve Mayıs 2020 tarihlerinde yapılan şerbetli tatlı harcamaları ise toplam 4 bin 245 TL olarak faturalandırıldı.

Ancak denetleme raporunda, aynı firmalardan farklı tarihlerde yapıldığı iddia edilen harcamalar karşılığı alınan faturaların, aynı ciltten, arka arkaya seri — sıra numaralarının birbirini takip ettiğine dikkat çekiliyor.

Aynı tarih ve aynı zaman diliminde birden fazla akaryakıt alımı yapıldığı ayrıca belirtilirken, yapılan çerez ve kırtasiye giderleri de sıralanıyor.

ÇİN RESTORANI DETAYI

Raporda, Mayıs 2020 tarihlerinde, bir haftalık süreçte yapılan toplam 2 bin 150 TL’lik Çin restoranına ait harcamaya ait fişler dikkat çekiyor. Bu harcamalara dair fişlerin tarihlerinin bazıları, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında hafta sonu ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına denk geliyor.

KUYUMCUYA 17 BİN 850 TL

Raporda, 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait 21 adet olmak üzere, toplamda 17 bin 850 TL’lik kuyumcu fişleri sıralanıyor.

TOPLANTI VE AĞIRLAMAYA 65 BİN 650 TL

Ocak 2017- Kasım 2019 tarihleri arasında, “toplantı ve ağırlama gideri” olarak gösterilen toplam 65 bin 650 TL’lik harcamalara dair incelenen 136 makbuz ise, raporda şu şekilde değerlendiriliyor:

“Aynı tarih ve seri numaraları arka arkaya belgelerin bulunduğu, bazı harcamaların Mali İşler Yönetmeliği gereği karar alınması gerektiği halde genel merkeze gönderilen herhangi bir şube yönetim kurulu kararının olmadığı, harcama belgelerinin üzerinde İzmir Eğitim ve Dinlenme Tesisi ‘KONAKLAMA TAHSİLAT MAKBUZU’ ibaresinin bulunduğu, belge üzerinden bir kanaate varılmasının imkansız olduğu, bu nedenle bu harcama belgelerinin gerçekliği, ilgili kuruma gelir kaydedilip kaydedilmediği, harcamayı yapan ile adına harcama belgesi düzenlenenin aynı kişi veya kurum olup olmadığının tespitinin ancak ilgili kurumun iç denetim mekanizması marifetiyle anlaşılabileceği kanaatine varılmıştır.”

Denetleme raporunda dikkat çeken bir başka ayrıntı; özel bir eğitim kurumundan Mart 2020 ayı içinde 9 bin 50 TL tutarında kitap alımı yapılması. Raporda, karşılığında fişleri alınmış olsa da genel merkeze gönderilen herhangi bir şube yönetim kurulu kararının bulunmadığı ifade ediliyor ve ekleniyor:

“Ayrıca üyelerimizin kurumlardaki görevde yükselme sınavlarına hazırlık kitaplarının genel merkezce basımı ve dağıtımının yapıldığı göz önüne alındığında, alınan bu kitapların hangi sendikal faaliyette kullanıldığının anlaşılamadığı…”

DİSİPLİNE SEVK TALEBİ

Raporda, Mali İşler Yönetmeliği’ne atıf yapılıyor. Yönetmelik hükümleri gerekçe gösterilerek, İzmir 1 No’lu Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin Genel Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi isteniyor.

Mali İşler Yönetmeliği’nin “Sendika Giderleri” başlıklı 8. maddesinin;

[a]bendinde, “Giderler ile sendikal faaliyet arasında mutlak bir ilinti ve aidiyet bağının bulunması esastır. Bu esasa uymayan harcamalar gider kabul edilmez.”

[b] bendinde, “Her gider, yapılan işin veya sendikal faaliyetin etkinliği ile ölçülür, faaliyetin etkinliği ile harcamaların ekonomikliği arasında tutarlı ve doğru orantılı bir ilişkili olmak zorundadır.”

“Genel Esaslar” başlıklı 9. maddesinin;

[a] bendinde, “Sendika gelirlerinin toplanmasında ve harcanmasında gerekli özeni göstermeyen; usulsüz, yersiz ve tüzükte belirtilen amaçlar dışında harcama yapanlar, gerçek dışı beyanda bulunarak haksız yere sendika gelirlerini harcayanlar; zimmet suçu işleyenler ve sendika gelirlerinin azalmasına yol açanlar doğrudan mali sorumluluk altına girerler. Bu ve benzer durumlarda yasal olarak işlem başlatılır”

[c] bendinde, “Şubeler tahmini bütçelerini genel kurullarında görüşüp önermelerini Genel Merkeze gönderir. Genel Merkez ise şube bütçelerini kendi bütçelerini kendi bütçesiyle birleştirerek tek bütçe olarak Genel Kurula sunar. Genel kurulca onaylanmış bütçede gösterilen harcama konuları dışında harcama yapılmaz ve harcama sınırları aşılmaz. Genel Merkez harcamaları yönünden Genel Merkez, Şube harcamaları yönünden Şube Yönetim Kurulu yetkili ve sorumludur” hükümleri yer alıyor.