İstismardan yargılanan öğretmen 38 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemeye sanık hakkında “Örnek Müslümandır” notları gönderen AKP’li Erdem ve bazı bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Bürokrat kalkanı cezadan korumadı
Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara Keçiören’deki bir lisede eğitim gören 14 yaşındaki kız öğrenciyi istismara maruz bırakan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Münir Yükselmiş’e 38 yıl hapis cezası verildi.

Öğrenci, sonuncusu 2021 yılında olmak üzere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Münir Yükselmiş’in kendisine defalarca cinsel istismarda bulunduğunu halasına anlattı. Halasının girişimleri ile konu yargıya taşındı. 15 Eylül 2021’de gözaltına alınan Yükselmiş’in mahkemedeki savunması ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Yükselmiş, öğrencisinin, “İffetini korumak için kendi hayalini kurdurarak tatmin olmasını sağladığını” söyledi.


Eski AKP milletvekili Mehmet Erdem, Türkiye Uzay Ajansı’nda Şube Müdürü olan Hasan Baştuğ ve MEB’de Bakanlık Müşaviri olarak çalışan Mustafa Küçükoğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kamu çalışanının, öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Münir Yükselmiş için mahkemeye, “Sanık hakkındaki görüşlerini içeren” yazı gönderdiği ortaya çıktı. Yazıların bir bölümünde, “Hocanın iftiraya maruz bırakıldığı” savunulurken bazılarında ise “Öğretmenin ne kadar iyi bir insan olduğu” anlatıldı.

Ankara 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde 83 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan öğretmenin 22 Mayıs 2022 tarihli duruşmasında tutuklunun halinin devamına karar verildi. Duruşma 17 Şubat 2023’e ertelendi. 17 Şubat’ta Ankara 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmadan ceza çıktı. Bürokratların tüm çabasına karşın alınan karar kapsamında Yükselmiş’in, “Çocukların cinsel istismarı” suçundan 30 yıl, “Kişiyi hürriyetten yoksun kılma suçundan 7 yıl 6 ay, “Konut dokunulmazlığının ihlali” suçundan ise 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 38 yıl cezalandırılmasına hükmedildi.

ÇABALARI TERS TEPTİ

Karara yönelik değerlendirmelerde bulunan Avukat Özcan Öztürk, bürokratların sanık hakkında kaleme aldığı mektuplar ile adil yargılamaya etki edilmeye çalışıldığını belirterek, “Bu kişiler hakkında da yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu” dedi. Mektupların mahkeme heyeti nezdinde ters teptiğini anlatan Öztürk, “Yargılamayı etkileme çabası mahkemenin gözünde olumsuz etki yarattı. Takdir indirimi de uygulanmadı. Kararı son derece olumlu buluyoruz” dedi.

***

‘Örnek bir müslüman’

Kamuda halen görevde olan ya da eski bürokratlarca istismarcı öğretmen hakkında yazılan yazılardan bazılarında şu ifadeler kullanıldı:

• MEB Bakanlık Müşaviri Mustafa Küçükoğlu: Sanık, İstanbul Fatih İHL’den arkadaşım. Bu davada bir kumpas veya bir iftiraya maruz kaldığı düşüncesindeyim. Gençlik yıllarında iffetini koruyan bu öğretmen, atmış yaşında da iffetini muhafaza edecektir.

• TUA Astronomi Şube Müdürü Hasan Baştuğ: O hem çevresiyle hem de öğrencileriyle daima samimi ilişkilerde olan bir öğretmendi.

• AKP 23, 24, 26’ncı Dönem MV Mehmet Erdem: Tanıdığım günden bu yana hiçbir kötülüğünü, yanlışlığını ve ahlaksızlığını görmedim. Örnek bir aile reisi, örnek bir Müslümandır.