Bürokratlara ekmek kapısı, belediyelere gelir kesintisi

■ BirGün/ANKARA

Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Tartışmalı maddeleri aynen korunan teklif, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek yasalaştı. Yeni bir Çevre Ajansı’nın kurulması ve bu ajans yoluyla depozito yönetim sisteminin oluşturulmasına olanak sağlayan düzenleme ile çok sayıda kanunda değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, büyükşehir belediyeleri’nin gelirlerine yönelik düzenlemeye de imza atıldı.

Yeni düzenlemeye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nca üç yıl süreyle görevlendirilecek Türkiye Çevre Ajansı’nın Yönetim Kurulu yedi üyeden oluşacak. Çevre Ajansı’nın başkanı, kendisini atayan bakana yakın tutarda maaş alabilecek. Sıfır atık yönetim sistemi de bu doğrultuda hayata geçirilecek. Bunun için belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, Bakanlık’tan çevre lisansı almış atık işleme tesislerine, geri kazanımı sağlanmak üzere verebilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre mevzuatına ilişkin denetim yetkisini, Türkiye Çevre Ajansı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Jandarma Genel Komutanlığı’na ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na devredebilecek. Türkiye Çevre Ajansı’nın faaliyetlerine başladığı tarihten itibaren beş yıl süreyle 375 sayılı KHK’nin, ‘Kurumlararası geçici görevlendirme’ başlıklı maddesi hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarının personeli, ajansta geçici olarak görevlendirilebilecek.

BELEDİYE OTOPARK GELİRLERİNİ KAYBETTİ

Belediye Gelirleri Kanunu da torba teklifle yeniden düzenlendi. Buna göre, büyükşehir belediyelerine bisiklet ve e-skuterlerin yol, şerit, park ve şarj istasyonlarını yapma sorumluluğu yüklendi. Buna karşılık daha önce büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda olan otopark yapma ve işletme uygulaması, ilçe belediyelerine verildi. Bölge otoparkı yapma yetkisi ilçe belediyelerine verildiği için imar mevzuatı uyarınca belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin büyükşehir belediyesine aktarılması uygulamasına da son verildi.

İmar mevzuatına göre, belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirler, beş yıllık imar programına göre hazırlanan kamulaştırma projesi karşılığında, bölge otoparkı için gerekli arsa alımları ile inşasında kullanılacak, bu gelirler başka bir yerde kullanılamayacak.