Bursa’da laiklik konuşuldu: Çocuklarımızın geleceğini kazanacağız

Haber Merkezi

Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformu (BULKEP), laik ve kamusal eğitim için Nilüfer’deki Karaman Dernekler Yerleşkesinde ‘Laik Eğitim Buluşması’ gerçekleştirdi.

‘Gericiliğin sarmalında eğitim krizi’ ve ‘Laik ve kamusal eğitim mücadelesi’ başlıklı 2 oturum halinde yapılan etkinliğin açılış konuşmasını Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bursa Şube Başkanı Barış Dinga yaptı.

Dinga konuşmasında şunları söyledi: “Eğitimin tamamının dinselleştirilmesiyle ve özellikle de belli bir mezhebin perspektifiyle Cumhuriyet’in kuruluşundan beri en gerici aşamasına ulaşmıştır. Bu politikalarını yoğun bir imam-hatipleşme ile, diyanetle ve eğitim ile ilgili faaliyetlerin önemli bir kısmını da ihale ettiği gerici tarikat ve cemaatlar, onların karanlık vakıf ve dernekleri aracılığıyla yapmaktadır. Kurtuluş reçeteleri vardır, memleketimizde 1923 Cumhuriyet devriminin yeşerttiği aydınlanmacı, ilerici, kamucu, kadın-erkek eşitliğinden yana, laikliğe sahip çıkan değerlerdir.Bu değerlerin ışığında, bu değerlerin altında mümkün olan en geniş cephede bir araya gelmemiz ve bu yaşadığımız gerici kuşatmayı dağıtmamız için gereken birleşik mücadeleyi, çocuklarımızın geleceğini kazanmak için, umudu örgütlemektir gerçek kurtuluş reçetesi.”

bursa-da-laiklik-konusuldu-cocuklarimizin-gelecegini-kazanacagiz-998205-1.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Gericiliğin sarmalında eğitim krizi’ başlıklı birinci oturuma Gazeteci-Yazar Işık Kansu, Eğitim-İş Sendikası Şube Yöneticisi Özkan Rona, Uludağ Üniversitesi öğrencisi Mustafa Aytepe ve Eğitim Bilimci Ayhan Ural konuşmacı olarak katıldı. Işık Kansu tarikat ve cemaatlerin karanlık yüzünü aktarırken Özkan Rona ise Bursa’daki okullardaki gerici uygulamalardan bahsetti. Mustafa Aytepe, intihar eden Enes Kara gibi büyük sıkıntılar çeken gençlerin sayısının çok olduğunu anlattı. Ayhan Ural ise ülkede yoksulluğun düzeyiyle eğitimdeki dinselleşme arasındaki bağa dikkat çekti.

Moderatörlüğünü Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy tarafından yapılan ‘Laik ve Kamusal Eğitim Mücadelesi: Ne Yapmalı?’ başlıklı ikinci oturumun konuşmacıları ise Siyaset Bilimci Fatih Yaşlı, Eğitim Bilimci Ahmet Yıldız, Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz ve İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Umut Kuruç oldu.

Fatih Yaşlı konuşmasında eğitim alanının siyaset dışı değil, tam tersine siyasetin en çok yapılan yer olduğunu belirtirtti. Ahmet Yıldız ise dinci cemaat ve tarikatların ellerindeki çoçukların sahipsiz kaldığını, bu nedenle toplumun duyarlı kesimlerinin birlikte harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Ömer Yılmaz velilerin vereceği mücadelenin laik eğitimin kazanılmasında önde gelen bir rol oynayacağını aktarırken, Umut Kuruç eğitim alanındaki gericileşme nedeni ile en çok ezilen kesimlerin kadınlar olduğunu söyledi.