Bursa’da önceki gün meydana gelen sel felaketinin acı faturası gün ağarınca ortaya çıktı. 5 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin ise kaybolduğu felaketle ilgili CHP’li Karaca, “Bursa-Ankara Tren hattının inşaatının olduğu yer. Afet göz önüne alınarak projelere başlanmalıydı” diye konuştu

Bursa’da sel felaketi: Tedbirsizliğin bedeli ağır oldu

Dilara Şimşek

Bursa’da önceki gün yaşanan sel felaketi sonrası acı haberler peş peşe geldi. Selde 5 kişi hayatını kaybederken 1 kişiyi arama çalışmaları gün boyunca devam etti. Hayatını kaybeden beş kişiden dördünün ise aynı aileden olduğu ortaya çıktı. 74 yaşındaki Nazime Bilen, oğlu Ahmet, gelini Türkan ve torunu Medine’nin cansız bedenleri taş ve çamur yığınları arasında bulundu.

Kentte etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Kestel ilçesinde sağanak ve dolu nedeniyle bazı dereler taştı. Narlıdere, Dudaklı ve Kayacık mahallelerinde ise taşan sular, araç ve tarım aletlerini sürükledi.

Tarım arazileri sular altında kalırken, bazı ağaçlar devrildi, yolları ise su bastı. Sağanağın etkisiyle Dudaklı Mahallesi’nin dağlık kesimlerindeki 4 katlı evin birinci katında oturan aile, eve su dolmaya başlayınca hemen dışarı çıktı. Bu sırada sele kapılan çiftçiyi köy meydanında mahalle sakinleri, suyun içinden kurtardı. Evin içinde kalan ve bedensel engelli olduğu öğrenilen 22 yaşındaki Kader Akbaba da yaşamını yitirdi.

Öte yandan sel felaketinden en çok zarar gören Dudaklı Mahallesi’ndeki tahribat, gün ağarınca ortaya çıktı. Tarlaların sular altında kalması, çamur içindeki sokaklar ve iş makineleriyle bölgedeki çalışmalar, havadan görüntülendi.

Önlem alınmalıydı

CHP heyeti sel felaketinin yaşandığı Bursa’nın Kestel ilçesi Dudaklı, Narlıdere, Kayacık mahallelerinde incelemelerde bulundu. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca “Kesinlikle Bursa’nın afet bölgesi ilan edilmesi, zarara uğrayan vatandaşlarımızın zararının karşılanması gerekiyor” dedi. Projelerin doğal afet tehlikesi dikkate alınarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Karaca, “Bu yaşananların göz önüne alınması ve halen devam eden projeler dâhil, yapılacak çalışmalarda zemin etüdü başta olmak üzere tüm olası risklerin hesaplanması gerekiyor. Bursa-Ankara Tren hattının inşaatının olduğu yer. Afet göz önüne alınarak çalışma yapılmalıydı.” Kestel’de yaşayan Murat Kaya adlı yurttaş ise önlemsizliğe dikkat çekerek “Yağış daha uzun sürseydi daha ağır hasarlar olabilirdi” dedi ve tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

bursa-da-sel-felaketi-tedbirsizligin-bedeli-agir-oldu-747518-1.

***


43 köy etkilendi

5 ilçe ve 43 köyün selden etkilendiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “i 5 ilçe, 43 köy ve 25 bin 650 dekar alan zarar görmüş gözüküyor. 17 küçükbaş hayvanımız, 58 arılı kovanımız telef olmuş görünüyor. Burada ağırlıklı hasar daha çok tarım arazilerinde” diye konuştu.