Bursa’nın Kestel İlçesindeki Soğuksu Köyünde, 3 bin 300 dönümlük tarım arazisi üzerine organize sanayi bölgesinin kurulması planlanıyor. Duruma tepki gösteren CHP İlçe Başkanı Doğan, "Burada buğday yetişiyor. Ayçiçeği yetişiyor. Soğan tarlası karşımızda. Meyve ağaçları, üzüm bağları karşımızda. Bu alanlar neden yok ediliyor?" diye konuştu.

Bursa'da tarım arazilerine beton dökecekler!

Haber Merkezi

Bursa’nın Kestel ilçesindeki kırsal Soğuksu Mahallesi'ndeki 3 bin 300 dönüm arazi üzerinde yeni bir organize sanayi bölgesi oluşturulması için girişimlerin sürdürülmesine yurttaşlar tepki gösterdi. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, "Şeker fabrikalarını sattılar, gübre fabrikalarını sattılar. Yollar, hanlar, hamamlar, para edecek ne varsa satıldı. Şimdi ellerine sadece kupon araziler kaldı. Artık Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, emlakçı ofisidir" şeklinde konuştu.

Karaca, Türkiye'deki verimli tarım arazileri dururken Ukrayna'dan, Rusya'dan tahıl ve ayçiçeği ithal edilmesine de tepki göstererek, "Bizim kurtuluşumuz Ukrayna'dan, Rusya'dan gelecek tahıllarda ayçiçeği gemilerinde değil. Bizim geleceğimiz işte bu topraklar. Buraya gelip beton döküyorsunuz. Ukrayna'dan, Afrika'dan, Venezuela'dan tahıl ürünü almak zorunda kalıyoruz. Şu anda Kestel Belediye Başkanı'nın başta karşı çıktığı Kestel'in beşinci OSB'sinin yapılmasının planlandığı arazideyiz. Bakın 4 tane OSB var Kestel'de. Bursa'da hali hazırda 18 tane çalışan OSB var. Şöyle bir dönüp bakın. OSB'lerin doluluk oranlarına bakın. Biri yüzde 55 ile çalışıyor, birisi bilmem kaçta çalışıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na seslenmek istiyorum. Onlar da resmen arsa spekülatörlüğü yapıyor. Yani ticaret ve sanayi odası yönetimlerinin işi arsa emlak ofisi işletmek midir, arsa spekülatörlüğü müdür, yoksa gerçek anlamda sanayiciye yardımcı olmak, onlar yatırım yönlendirmek midir? Odaların görevi köylüden üç kuruşa aldıkları tarlaları gidip sanayicilere on katına, yirmi katına satmak mıdır?" dedi.

bursa-da-tarim-arazilerine-beton-dokecekler-1053840-1.

‘KESTEL 5'NCİ OSB'Yİ TAŞIYAMAZ’

CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan da açıklamasında Soğuksu'daki arazinin Bursa'nın İmar Anayasası sayılan Bursa Çevre Düzeni Planı'na tarım ve orman arazisi olarak işlendiğini hatırlattı. Kâğıt üzerinde tarım ve orman arazisi olan bu arazinin AKP ve MHP'nin başını çektiği Cumhur İttifakı tarafından yağmalanarak organize sanayi bölgesi oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Doğan şunları söyledi:

"Burada bir senaryo var, değerli yol arkadaşlarım. Birinci sanayi bölgesi, Kestel'e kurulurken o zaman iktidarda olan partilere yerinin yanlış olduğu defalarca söylendi, itirazlar yapıldı. Bugün kentin içinde, bu yanlış bir projeydi, o gün biz bunu yine dillendirdik. Yine de yaptılar. Bugün de yapılmak istenen, kurulmak istenen organize sanayi ile ilgili biz bu duyumları aldığımız günden beri sahadayız, araştırıyoruz, inceliyoruz. En son belediye meclis toplantımız yapıldığında AKP'li belediye başkanı Önder Tanır'ı uyardık, dedi ki, 'Kestel'de dört tane organize sanayi var. Kestel beşincisini taşıyacak kapasitede değil.' Dört bir yanımızı sanayi sarmış. Biz sanayiye karşı değiliz. Ama bunlar hep tarım arazilerini seçiyorlar. Bu işleri yapmak için. O gün 5'nci OSB'ye karşı olduğunu söyleyen Önder Tanır'a buradan şöyle sesleniyorum. Önder başkan, hodri meydan! Biz buradayız. Biz karşı çıkıyoruz. Meydan okuyoruz. Ama senaryo değişti değerli basın mensupları. Ne oldu? Dediler ki birinci sanayi bölgesi Kestel'in içinde havayı kirletiyor, birinci sanayi OSB'yi buraya taşıyacağız. Allah'tan korkun! Bu alanı biz gezdik. Burada buğday yetişiyor. Ayçiçeği yetişiyor. Soğan tarlası karşımızda. Meyve ağaçları, üzüm bağları karşımızda. Bu alanlar neden yok ediliyor? Neden tahrip ediliyor?"