Bursa Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı'na tepkiler sürüyor. Eylem yapan Bursa Çevre Platformu üyeleri, “Uludağ’da talanın önünü açmak için yasal engelleri kaldırıyorlar” dedi.

Bursa’da Uludağ'a kurulmak istenen ‘Alan Başkanlığı’na tepki: Bunun gerçek adı talan başkanlığı

HABER MERKEZİ

AKP’nin hazırladığı Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifine tepki gösteren Bursa Çevre Platformu üyeleri; Uludağ’ın Milli Park olarak kalması için çağrı yaptı. AKP Bursa İl Başkanlığı önünde yapılan eylemde, “Uludağ’da (T)Alan Başkanlığı istemiyoruz” yazılı pankart açıldı. Teklif, kanunlaşırsa AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Uludağ Milli Parkı'nda sınırsız yapılaşma yetkisi verilecek.

Platform adına basın açıklamasını Caner Gökbayrak ve Kemalettin Yıldız okudu. “Siyaset eliyle bir katliama karar verilmek üzere” diyen Gökbayrak, “Türkiye'de ve belki de dünyada ilk kez bir milli park, milli park olarak koruma altına alınmasına neden olan ekolojik niteliklerine hala sahip olduğu halde milli park korumasından çıkartılarak daha büyük yağma ve talana açılmak isteniyor. Kanundaki doğa koruma engelini aşmak için Uludağ Milli Parkı’nda 20 milyon metrekare alan, milli park korumasından çıkartılıp Turizm Bakanlığı güdümünde Alan Başkanlığı sistemine devredilmesi için bir kanun teklifi hazırlandı. Alan Başkanlığı’nın sınırları Cumhurbaşkanı tarafından sınırsız arttırılabilecek” dedi.

“YAŞAYAN 32 FARKLI TÜR BİTKİ YOK EDİLME TEHLİKESİYLE YÜZ YÜZE KALACAK”

Gökbayrak şöyle konuştu:

“Biz, doğaya yönelik katliamlar olmasın diye eko-kırım suçunu kanunlarımıza eklenmesi için uğraşırken, ne kadar çarpıcıdır ki, AKP'li iki Bursa milletvekili Uludağ Milli Parkı'nda eko-kırım yaratacak kanun teklifi, TBMM'de 49 AKP milletvekilinin imzasıyla Turizm Komisyonu’na gönderildi. Kanun, bütçe gibi önemli görüşmelerin bile önüne geçirilerek hızla yasalaştırılmak isteniyor. Kanun teklifi yasalaşırsa başka hiç bir yerde olmayan, yalnızca Uludağ Milli Parkı'nda yaşayan 32 farklı tür bitki yok edilme tehlikesiyle yüz yüze kalacak.”

“AMAÇ TESİS YAPMAK”

Ardından sözü alan Yıldız ise iklim krizine dikkat çekerek “İklim krizi nedeniyle Uludağ’da kış sporu yapmak giderek zorlaşıyor. Gelecek on yıl içinde Uludağ’da kış kayak turizmi tamamen bitebilir. Ancak buna rağmen AKP Hükümeti, Uludağ’da daha fazla tesis, otel yapmak için Alan Başkanlığı Kanunu’nu gündeme getirdi. Oysaki dünya ülkeleri, milli parklarını gözü gibi koruyup, ziyaretçi sayısını bile sınırlarlar. Onların ekolojik milli parklarında otel, konaklama tesisi yoktur. Çok az sayıda, bir kaç ana gereksinimi karşılayacak temelsiz yapılardan başka hiç bir tesis ve yapı bulunmaz.”

Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Gönül Kaynak ise yıllardır Uludağ''ın floristik yapısı ile ilgili çalışmalar yaptığını, buranın özel bir bölge olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti.

Bursa Çevre Platformu bileşeni Bursa Su Kolektifinden Şafak Erdem imzaya açtıkları metini Bursa ve ulusal düzeyde 103 kurumun imza verdiği bilgisini verdi. İmza metni kanun maddelerinin görüşüldüğü Turizm Komisyonu tutanaklarına da geçti.