Bursa’daki deprem İstanbul depremini tetikler mi?

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde saat 03.28’de 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin verdiği bilgilere göre deprem, yerin 5.3 km derinliğinde gerçekleşti.

Cumhuriyet'in haberine göre, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Bursa’daki deprem İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna yanıt verdi.

"BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"

Görür, “Bursa’da meydana gelen 3.0 büyüklüğündeki deprem, beklenen büyük İstanbul depremini tetiklemez. Çünkü Bursa yöresindeki depremler, İstanbul depremini beklediğimiz Kuzey fayında değil, Güney fayında" dedi.

Görür, şöyle devam etti: "Fakat Güney fayıyla ilişkili olarak bakıldığında; Marmara’da kırılmasını beklediğimiz faydaki kırılma nedeniyle, Güney fayında da bir stres ve gerilme söz konusu. Marmara’nın güney kısımları, kuzeyden daha fazla geriliyor. Bahsettiğimiz Güney’deki kol daha fazla deforme olmuş durumda. Bizler Marmara’nın Güney kolunda değil, Kuzey kolunda büyük deprem bekliyoruz ama Güney kolunu da ihtimal etmemeliyiz. Çünkü Marmara Denizi’nde biriken stres, güney kesimleri de etkiliyor ve tetikliyor."