Suriye’nin Halep kentinden savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan aile yangında yaşamını yitirdi. Göçmenlerin çaresizlik içerisinde ve yaşam güvencesi olmadan hayatlarını sürdürdüklerini belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal "Yoksulluk öldürüyor" dedi.

Bursa'daki yangın faciasında 8'i çocuk 9 kişi can verdi: "Yoksulluk öldürdü"
Cenazeler Mihraplı Camisi’nde kılınan namazın ardından Erdoğanköy Kent Mezarlığı’nda toprağa verildi. (Fotoğraf: AA)

Kayhan AYHAN

Bursa'da Suriyeli bir ailenin kaldığı 4 katlı binanın 2'nci katında sobadan çıkan yangında anne Amina ile yaşları 1-11 arasında değişen 6 çocuğu ve 2 yeğeni yaşamını yitirdi, 1'i çocuk 4 kişi de dumandan etkilendi. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan ile CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, göçmenlerin sömürüldüğünü ve hiçbir yaşam güvencesi olmadan yaşadıklarını aktararak, ölümlerin sorumlularının savaşı çıkartanlar olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı Değirmenönü Mahallesi Bıçakçı Bayır Sokak'ta bulunan 4 katlı binanın 2'nci katında önceki gece yangın çıktı. Evden yükselen alevleri görenlerin ihbarıyla olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangın itfaiye ekiplerinin 1 saatlik müdahalesiyle güçlükle kontrol altına alınırken, 3'üncü kattaki dairede mahsur kalan 3 kişilik aile, merdivenli araçla kurtarıldı.

UYKUDA YAKALANDILAR

Yangının söndürülmesinin ardından eve giren itfaiye ekipleri 8'i çocuk 9 kişinin cansız bedeni ile karşılaştı. Yangında anne Amina Eltaha Elmuse ile çocukları Yasir (1), Muhammed (3), Ahmed (4), Gerem (6), Merem (9), Ali Aljasem (10) ve yeğenleri Ahmed (10) ile Ali El Cesim (11) kardeşlerin hayatını kaybettiği belirlendi. 8'i çocuk 9 kişinin, yapılan ilk incelemede sobadan çıkan yangın sırasında dumandan zehirlendiği ve yanarak hayatını kaybettiği tespit edildi. Bursa'da ikameti olan ailenin, geçici koruma kapsamında olduğu öğrenildi. Yangın sırasında dışarıda olan baba Husseın Aljasem ise yangına müdahale etmek isterken dumandan etkilenerek, zehirlendi. Baba Aljasem Kestel Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, 3'üncü kattaki dairede mahsur kalarak dumandan etkilenen Suriyeli aileden anne Ahd Alajaj, baba Abdulfettah Abdullah Ibrahım ile çocukları Muhammed Halef ise Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı.

ÖNCE ZEHİRLENDİLER

İtfaiye ekipleri yangınla iglili ilk tespitlerini raporlandırdı. Tespitlere göre, bacanın tıkalı olmasından dolayı geri tepen duman önce 9 kişinin yattığı odaya doldu. Bu sırada uykuda olan Amina Eltaha Elmuse ve 6 çocuğu ile eşinin kardeşinin 2 çocuğu karbonmonoksit gazından zehirlendi. Dairedeki sobaya bağlı bacadan düşen kıvılcımların eşyaları tutuşturması sonucu yangının çıktığı kanaatine varıldı. Alevler kısa sürede odayı sararken, zehirlenmeden dolayı bilinçleri kapanan anne ile 8 çocuk yanarak yaşamını yitirdi.

Facia bu dairede yaşandı.Facia bu dairede yaşandı.

5 YIL ÖNCE GELMİŞLER

Hüseyin Aljasem ve ailesinin Suriye’nin Halep kentinin güneyinde savaşta tahrip edilen köylerinden 2017 yılında ayrılıp Türkiye’ye sığındığı, yanan eve ise Bursa’daki başka bir adresten yaklaşık 1,5 ay önce taşındıkları belirtildi. Ayrıca, ölen çocukların babalarının İstanbul’da yakınlarının cenaze törenine katıldıkları, yangın başladığında yolda oldukları ifade edildi. Ailenin yanındaki diğer 2 çocuğun, babaları cenazeye katılmak üzere şehir dışına çıktığı için bu eve bırakıldığı kaydedildi. Kağıt toplayıcılığı yaparak ailesinin geçimini sağlayan Husseın Aljasem’in kardeşi ile birlikte, bir yakınının cenazesi için taziye evine gittiği, oradayken evinin yandığını öğrendiği belirtildi. Otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından tanınmayacak halde olan cenazeler için DNA testi yapıldı. Yangın haberiyle birlikte Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da olay yerine gitti. İlk tespitlere göre yangının sobadan kaynaklı olduğunu belirten Vali Canbolat, "İtfaiyemizin ön tespitleri sobadan kaynaklı olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Diğer dairelerde yaralı yok, sadece dumandan etkilenenler var, genel sağlık durumları iyi. Savcılarımız bölgeye geliyor. Cesetlerle ilgili adli işlemler yapılmış olacak. Başımız sağ olsun, Allah rahmet eylesin. Allah beterinden korusun" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise "Muhtemelen de uyku saati olduğu için hareket dahi edememişler" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yangının kesin çıkış nedeni itfaiye raporu ve otopsi işlemlerinin ardından belli olacak. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada ise 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 3 savcının nezaretinde olay yeri ve bilirkişi incelemesi ile delil toplama işlemlerinin devam ettiği, soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü kaydedildi.

İKİ ÇOCUK TEKSTİL İŞÇİSİ

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, hayatını kaybeden sekiz yaşındaki göçmen iki çocuğun tekstil işçisi olduğu bilgisini verdi. Twitter adresinden paylaşım yapan Aslan, "Sözde koruma altında olan göçmenler en ağır biçimde sömürülüyor, iş cinayetlerinde yaşamını kaybediyor. Peki bu ölümlerin sorumlusu kim? Hiç tartışmasız Suriye’de devam eden savaşı çıkaranlar, emperyalistler ve işbirlikçileri bu savaşın sürmesinde ve bölgenin kan gölüne dönmesine neden olanlar sorumludur. Ülkede göçmenlerin bedava yaşadığını, bedava sağlık hizmeti aldığını, her şeyin devlet tarafından karşılandığını, göçmenlerin işsizliğin, yoksulluğun ve zamların sorumlusu gösterip her türlü ırkçı, ayrımcı ve şoven politikaları sürdürenlere ve savaşlara karşı mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

YAŞAM GÜVENCESİ YOK

Yangınla ilgili inceleme yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ilk tespitlerine göre yangının içeride çıktığını ve dışaradan herhangi bir müdahalenin olmadığını söyledi.

BirGün'e konuşan Sarıbal, yaşanan olayın direkt yoksullukla ilgili olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de yoksulluk temel bir sorun. Ama Suriyelilerin yaşadıkları bambaşka. Bu olayı Suriye'de yaşanan savaş ve göçle de ilişkilendirmek lazım. Bu insanlar Türkiye'de ucuz işgücü olarak güvencesiz bir şekilde çalışıtırılıyor. Hiçbir yaşam güvencesi de yok. Parası olanlar villalarda yaşarken bu yoksul insanlar böyle yerlerde çaresizlik içerisinde yaşıyor. Sonuçta ölen öldüğüyle kaldı. Yoksulluk öldürüyor" dedi.