Bursa Tabip Odası: Covid-19 meslek hastalığı yasası istiyoruz
Bursa Tabip Odası, TTB'nin ‘Emek bizim, söz bizim’ sloganıyla başlattığı eylemler çerçevesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Covid-19’un meslek hastalığı olarak tanımlandığı yasa talep edildi.
Bursa Akademik Odalar Birliğinde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, konuşan Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, “Covid-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Evrensel'in haberine göre; “Pandeminin 19. ayını geride bıraktığımız bu günlerde salgının tüm yükünü sırtlanan sağlık çalışanlarının görülmeyen değerini görünür kılmak için bir aradayız denilen açıklamada, “19 aydır zamanında ve etkili bir önlem almayanlar, bilime sırtını dönenler, şeffaf davranmayanlar, verileri değiştirenler yüzünden gün be gün tükeniyoruz” ifadelerine yer verildi.
MESLEK HASTALIĞI YASASI İÇİN ADIM ATILMADI
Bulaş riski ve ağır emek yükü altında çalışmak istemeyen, tükenen sağlık çalışanlarına gösterilen yolun uzun bir süre zorla çalıştırılmak olduğu belirtilen açıklamada, “İzin, istifa, emeklilik ve rapor haklarımız hukuksuzca engellendi. Bizler mesleğimizden dolayı ölürken, ekranlarda ‘hastaneden aldığını nerden biliyoruz, evde hastalananlar var’ sözleri Çalışma Bakanının ağzından döküldü. İyi de biz zaten evde kalamıyorduk ki! İzin alamıyor, istifa edemiyorduk. Çıkarılan tüm genelgelerin ‘sağlık çalışanları hariç’ diye çıkarıldığını sayın Bakan’ın bildiğinden elbette şüphemiz yok. Buna rağmen iktidar, Bakanın sözlerine hak veriyor olacak ki hâlâ ne bir özür diledi ne de meslek hastalığı yasası için adım attı” denildi.
“MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ”
Bugüne kadar 484 sağlık çalışanını kaybettikleri vurgulanan açıklamada, “Bugün soruyorlar hekimler neden istifa ediyor, neden emekli olmak istiyorlar, neden göç ediyorlar diye. Hekimler, ölürken dahi, mesleki onurları verilmediği için istifa ediyor. Hekimler, birçok ülkede Covid-19 meslek hastalığı sayılırken, ülkemizde hala yasal düzenleme yapılmadığı için göç ediyor. Kısacası emeğimiz görmezden gelindiği için meslektaşlarımız, ‘bu topraklarda hekimlik yapmak istemiyoruz’ diyorlar. Her hafta bir talebimizi yükselttiğimiz bu süreçte 175 bin hekimin sözcüsü olarak 23 Kasım’da İstanbul’dan başlatacağımız Beyaz Yürüyüş’ün ardından 27 Kasım günü Ankara’da ülkenin dört bir yanından gelen hekimler ve sağlık emekçileri ile Beyaz Forum’da buluşacağımızı, taleplerimizin kabul edilmemesi halinde bu forumda alacağımız kararlar ile mücadelemizin büyüyeceğinden ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğinden de kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini bir kere daha hatırlatıyoruz” denildi.