Bursaspor  doludizgin

Ligin yedide birini geride bıraktığımız haftanın en güzel golünü sezonun ilk derbisinde Bruma kaydetti. İlk kez sorunsuz bir takımda görev alan Hakan Kutlu Kayseri’ye oynattığı futbolla haftanın teknik direktörü olurken, Kasımpaşa’yı da yenerek 2. sıraya yükselen Bursa haftanın takımı olmayı başardı. 3. Fenerbahçe dönemine mental açıdan da hazır başlayan Emenike haftanın oyuncusu olmayı başardı.

Haftanın Antalya’daki açılış karşılaşmasında kaleciler yıldızlaştı. Yönetim tarafından kadro dışı bırakılan Eto’o’dan yoksun sahaya çıkan Antalya da, Rodallega ve Sami ile net pozisyonlar bulan Akhisar da skoru değiştirmeyi başaramayınca maç golsüz sona erdi. Antalya gol yollarında zorlanmaya devam ederse, Eto’o gibi bir forveti kadro dışı bırakma lüksü yönetimin boynuna inecek bir giyotine dönüşebilir. Her geçen hafta Tolunay Kafkas felsefesini benimseyen Akhisar, sahaya bir puan için çıktığını ilk dakikalarda belli etti. Ancak Rodallega gününde olsa evine 3 puanla da dönebilirdi.

Yenilgisiz iki takımın eşleşmesinde Osmanlı ile Başakşehir 2-2 berabere kalarak namağlup unvanlarını sürdürdüler. Başakşehir Abdullah Avcı’nın doğru oyuncu değişiklikleriyle puan almayı başararak liderliğini korudu. Oyuna sonradan giren Napoleoni attığı 2 golle geri dönüşünün yıldızı oldu. Haftanın en sıkıcı ilk yarısı oynanırken Musa’nın serbest atıştan bulduğu harika golle soyunma odasına avantajlı giden Osmanlı, ikinci yarının başlarında bulduğu penaltı golüyle farkı ikiye çıkarmasına rağmen üstünlüğünü koruyamadı. Art arda oynayacağı Zürich ve Fenerbahçe maçlarını düşünerek rotasyona giden Mustafa Reşit Akçay, forma şansı verdiği oyuncuların performansından memnundu.

Lige Kasımpaşa galibiyetiyle başlayıp, ardından oynadığı üç maçı gol dahi atamadan kaybeden Trabzon, Konyaspor’u uzatma dakikalarında bulduğu golle yenerek seyircisiz oynama cezası bittiği haftayı 3 puanla kapattı. Yusuf’un son saniyedeki serbest atışı Trabzon’a 3 puandan fazlasını kazandırdı. Konyaspor üç günde bir maç oynama trafiğiyle fiziksel olarak baş edebilse de zihinsel olarak henüz hazır değil.

Sezonun ilk derbisi Dolmabahçe’de oynandı. Beşiktaş’ın yenilenen stadı ilk kez bir derbiye ev sahipliği yaparken yaklaşık 5 yıl sonra kalkan deplasman yasağı sayesinde Galatasaray taraftarları da stadyumda yerlerini aldı. Galatasaray ilk yarıdaki iyi oyununu iki golle süslerken ev sahibi ikinci yarıda kurduğu baskıyla skoru eşitlemeyi başardı. 2-2 biten derbinin skoru maç öncesi verilen dostluk mesajlarına da yakıştı.

İlk dört haftada ligin kalburüstü takımlarına karşı galibiyet alamayan Kayseri, ilk dişine göre eşleşmede 3 puan almayı başardı. Maçın son bölümünde skoru koruma içgüdüsüyle fazla geriye yaslanmanın faturasını kalelerinde gol görerek ödediler. Galibiyet ne kadar önemli olsa da maçın son bölümünden çıkarmaları gereken dersler var. Rize farkı bire indirmeyi daha erken başarabilseydi, puan alması işten bile değildi. Uzun bir iyileşme sürecinin ardından yeniden dakika almaya başlayan Kweuke penaltıyı yaptıran oyuncuydu. Kamerunlu yıldız yeniden form tuttuğunda Rize’nin 3. bölgedeki üretkenlik ve verimlilik sorununa da çözüm olacaktır.

Sessiz sedasız yoluna devam eden Bursaspor, Kasımpaşa’yı da yenerek ikinci sıraya yükseldi. Taraftarlar azımsanmayacak kısmı Hamza Hamzaoğlu’nun oynattığı oyundan memnun olmasa da Timsah daha önce şampiyonluk görmüş diğer dört takımı da geride bırakmış durumda. Üstelik bu takımlardan iki tanesini de yenmeyi başardı. Kasımpaşa’nın kadro kalitesi geçen senenin gerisinde olsa da ilk 5 haftadan galibiyet çıkaramayacak kadar da kötü değil. İnsan ister istemez Ciner grubu küçülme kararı mı verdi yoksa küme düşme kararı mı diye düşünüyor.

Fenerbahçe zor da olsa Gaziantep maçını kazanmayı başardı. İlk 30-35 dakikadaki oyunlarını daha uzun süreye yaymayı başarırlarsa zirveye yeniden ortak olabilirler. Yarın bu sezon oynadığı tüm resmi maçları kazanan Feyenoord, Pazar akşamı ise bu sezon hiç resmi maç kaybetmeyen Osmanlıspor ile oynayacaklar. Bu iki maçı da kazanmaları demek sezona yeniden başlamaları manasına gelecek. Gaziantep’in ilk 4 haftada topladığı puanlar, ya da zorlu Kadıköy deplasmanı neredeyse bir puanla geçecek olması, İsmail Kartal’ın oynattığı oyunun geleceğe dair umut vermediği gerçeğini değiştirmiyor.

Gençlerbirliği geçen sezonun ikinci yarısında yakaladığı çıkışı sürdürüyor. Başkent temsilcisi ilk dört haftanın başarılı takımlarından Karabük’ü 2-0 yenerek yenilgisiz olarak yoluna devam ediyor. Alkaralar İbrahim Üzülmez ile İlhan Cavcav arasında bir kriz yaşanmazsa bu sezonun başaltı takımlarından biri olabilir. Maçın başlarında 10 kişi kalan Karabük puan alamasa da sayısal eksikliği hissettirmeden maçı tamamlama başarısı gösterdi. Batı Karadeniz temsilcisi İrfan Can Kahveci’nin 90’daki golüne kadar maça da oyuna da ortaktı.

Ligin yenileri Adanaspor ve Alanyaspor, bu kez SüperLig’de karşı karşıya geldiler. Haftanın en gollü eşleşmesinin kazananı ev sahibi Adanaspor oldu. Jurcic’in Adanaspor’u önceki haftalara nazaran dağınık görünse de kazanarak ilk 3 puanını alması önemliydi. Bazen eğrisi doğrusuna denk geliyor. Her iki takım da futbolun doğrularını eksik yapınca ortaya seyir zevki yüksek bir karşılaşma çıktı. Alanyaspor oynadığı oyunla SüperLig’in gedikli takımlarına nispet yaparcasına lige renk katıyor.