Buruk’un A planı tutmadı

Bülent Kalafat

İkinci haftada Fenerbahçe’ye 2-1 yenildiğinden beri bileği bükülmeyen Başakşehir, Kadıköy deplasmanına çıktı. Boz baykuşlar, pozisyona girmekte zorlandığı ve 28 rakip şutuna izin verdiği maçtan 2-0 yenik ayrıldı.

Okan Buruk, üç maçtır tercih ettiği 4-4-2’de Crivelli’yi tamamlayan Demba Ba’nın yokluğunda Gulbrandsen ile sistemi devam ettirmeyi denemedi; 4-1-4-1’e döndü. Başakşehir’in 13 gol attığı son üç lig maçının yalnızca birinde onbirde olan Topal savunmanın önünde başladı; İrfan Can ile Mahmut sol ve sağ iç olarak onun ilerisindeydi.

Santra düdüğünden itibaren Fenerbahçe’nin baskısına maruz kalan Başakşehir, ender ataklarının devamında ev sahibinin uzaklaştırdıklarını toplamakta güçlük yaşadı. Henüz maçın dengeleri oturmadan Clichy ve Ponck’un 2 dakika arayla sırasıyla Gustavo ve Kruse’ye takılan gelişigüzel pasları Topal gibi ağır bir savunma önü oyuncusu için kabus niteliğinde durumlar oluşturdu.

30’dan sonra Başakşehir’in bir nebze dengeyi sağladığı müsabakanın en belirgin teması, Isla-Ozan destekli Gary bindirmelerinin karşısında Clichy’nin Elia ve İrfan Can’dan yeterli desteği alamamasıydı. Fransız sol bekin 32. dakikada Visca ile sürüklediği kontra ataktan sonra bölgesine atılan pası Elia’nın yatarak kesmesi, Başakşehir’in sol kanadında maç başından beri yapılan en olumlu savunma icraatıydı.

Devredeki tek ciddi tehlikesinde Başakşehir, Visca’nın dehasıyla hiç yoktan öne geçme fırsatını yakalayıp, Fatih Terim stadındaki ilk maçta olduğu gibi Altay’a takıldı. İlk 45’in sonundan itibaren Buruk’un ekibi şut üretmeye başlamış olsa da, Fenerbahçe’nin kötü son tercihlere takılan ataklarının sayısı azalacak gibi durmuyordu. Fenerbahçe’ye top kayıpları sonrası geçiş fırsatları verdikleri gibi, Kruse’nin etkili yerlerde topla buluşmasına engel de olamadılar.

68’deki Elia - Gulbrandsen değişikliği ileride daha fazla top tutabilmek için olsa gerekti. Zira Başakşehir, geride kalan üç maçın tersine Kadıköy’de yarı sahayı geçmekte çok zorlandı ve her çeşit şut şansını rakibine sundu. Duran toptan, kanat hücumundan, top kaybından, hızlı geçişten....72’de iki rakibini ekarte eden Kruse bunu da başararak takımını 1-0 öne geçirdi. Mahmut, Mehmet, İrfan Can üçlüsünün bugün sınıfta kaldığının resmi olan bir goldü bu.

Golün hemen ardından gelen Aleksic ve Robinho hamleleri ile ev sahibinin geri çekilmesi Başakşehir’in üçüncü bölge etkinliği olarak tezahür etse de, son düdüğe kadar ciddi kontralarla farkı açma fırsatını bulan Yanal’ın ekibi, 88’de Muriqi ile ikiyi bularak sezonun en etkileyici galibiyetlerinden birini aldı. Uzun süre gol olmasa da bu sezon canlı izlediğim en doyurucu maçı kaybeden Başakşehir ise Fenerbahçe’nin 1 puan gerisine düşüp, ikili averajı yitirmeyi de garantiledi.