Artan yoksulluk iktidarın tercihini değiştirmiyor. Bütçede 78,6 milyar TL ile yılın en büyük aylık açığı kaydedildi. KKM’in yükü 85 milyar TL’ye çıktı.

Bütçe açığında eylül zirve yaptı

BirGün/Ankara

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü, kamunun aylık harcama rakamlarını açıkladı. Ekonomik kriz altında ezilen vatandaşların beklentilerinin aksine, bütçe yine israf harcamalara aktı.

Merkezi yönetim bütçesi eylülde 78,6 milyar TL açık verdi. Böylelikle 2022 yılının en yüksek aylık açığı kaydedildi. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde bütçe açığı 45,5 milyar TL’ye ulaştı.

ÖRTÜLÜ 121 MİLYON LİRA

Yalnızca Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan, “örtülü ödenek”ten eylülde yapılan harcama miktarı 121 milyon TL oldu.

AKP’nin yüksek tutarlı bir diğer harcaması, güvenlik ve savunmaya yönelik mal ve malzeme alım giderlerinde ortaya çıktı. AKP, mühimmat alımı, bakım ve onarımını ile silah, teçhizat bakımını da içeren harcama kalemi için geçen ay Hazine’den 1 milyar 774 milyon TL kaynak aktardı. Savunma harcamalarının yıl boyunca ulaştığı tutar, 12 milyar 708 milyon TL oldu.

butce-aciginda-eylul-zirve-yapti-1076621-1.

Ekonomik krizden ve AKP’nin kötü yönetiminden etkilenen kamu işletmeleri de her geçen ay daha çok borçlanıyor. Yıl boyu kamu işletmelerine aktarılan borç miktarı, 160 milyar 328 milyon TL oldu. Son ay ise 22,5 milyar TL borç verildi. En çok borçlu işletme olan BOTAŞ’ın dokuz aylık toplam borcu 114 milyar TL’ye ulaştı.

KKM BEDELİ 85 MİLYAR TL

Döviz kurunda yaşanan yüksek artışın ardından getirilen kur korumalı TL mevduat sisteminin Hazine’ye yükü de her geçen ay artıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Merkez Bankası'ndan dövizden dönen hesaplara ödenen tutar ve vergi muafiyeti hariç kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti eylülde 9,3 milyar TL oldu. Merkez Bankası’nın dövizden dönenler için ne kadar ödeme yaptığı ise gizleniyor.

İlk vadelerin dolduğu mart ayından bu yana yapılan ödemelerin maliyeti 85 milyar TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 7 Ekim haftası itibariyle kur korumalı mevduatta toplamda 1,42 trilyon TL toplandı.

butce-aciginda-eylul-zirve-yapti-1076622-1.