Bütçe delik deşik

Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, aralık ayına ilişkin bütçe verilerini yayımladı. Buna göre sadece aralık ayı içerisinde Hazine’nin kasasına 97 milyar 559 milyon TL girdi ancak kasadan yapılan harcama 138 milyar 249 milyon TL oldu. Böylece aralık ayı bütçesi 40 milyar 690 milyon lira açık verdi.

Geçen yıl boyunca Hazine’nin kasasına 1 trilyon 29 milyar TL girerken, kasadan çıkan para ise 1 trilyon 202 milyar lira. Bunun sonucunda da yıllık bütçe açığı 172,7 milyar TL ile rekor kırdı. Geçen yıl 124,7 milyar lira olan bütçe açığı, bir yılda yüzde 38,5 oranında arttı.

ÖTV’NİN ALTIN YILI

Vergi rekortmenleri ise geniş halk kesimleri oldu. AKP iktidarı döneminde yasalaşan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsilatı geçen yıl rekora koştu. Yılın başında 175,2 milyar lira ÖTV tahsilatı yapılması tahmin edilirken yılın sonunda bu tutar pandemiyle beraber tüketimin azalmasına rağmen yılbaşı tahminini aşarak 207,3 milyar lira oldu. Toplam Hazine gelirlerinin yüzde 20,1’i, toplam vergi gelirlerinin ise yüzde 24,9’u ÖTV’den elde edildi. Her 4 liralık verginin 1 lirasını ÖTV oluşturdu.

ÖTV’deki bu beklenmeyen artış motorlu taşıtlara yıl ortasında yapılan ÖTV zammı etkili oldu. Faizlerin düşürülmesi ve pandemi nedeniyle otomobil talebinin arttığını gören iktidar, yaz aylarında fırsattan istifade ederek, motorlu taşıtlardaki ÖTV oranlarını yükseltmişti. Yılın başında motorlu taşıtlardan 18,9 milyar lira ÖTV toplanacağı tahmin edilirken, yılsonunda bu kalemden toplanan ÖTV 46,6 milyar TL oldu. Böylece tahmin edilenin yaklaşık 3 katı tahsil edildi.
Borç batağında olan Hazine’nin faiz giderleri de bu sene rekor kırdı. 2019’da 99,9 milyar lira olan Hazine’nin faiz harcamaları, 2020’de 133,9 milyar liraya yükseldi. Hiç faiz harcaması yapılmadığı varsayılarak hesaplanan faiz dışı denge ise rekor seviyede açık vererek 38,8 milyar liraya yükseldi.