Bütçe maratonu sansürle başladı

BirGün ANKARA

Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının Meclis görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bütçe sunumu ile başlayan görüşmelerde enerji zamları ve yoksulluk eleştirileri öne çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmelerine yönelik bir sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, hayat pahalılığı, her gün bir yenisi eklenen zamlar ve dövizdeki yüksek artışa değinmedi. Ekonomideki kötü gidişin nedeni olarak koronavirüs salgınının arkasına sığınan ve “dış güçler” vurgusu yapan Oktay, konuşmasında, Osman Kavala hakkındaki çağrılara da değindi. “Yargı bağımsızlığı” vurgusu yapan Oktay, “Ne vesayet odaklarının ne sosyal medyadan hukuk darbesi yapmaya niyetlenen diplomatların, ne de hukuki süreçleri siyasallaştırmaya çalışan çevrelerin yargı işleyişimizde hiçbir hükmü yoktur. AB Komisyonu’nun yanlı Türkiye Raporu da dahil olmak üzere adalet sistemimiz, dış etki ve yorumlardan münezzeh, bağımsız, tarafsız ve adil şekilde işlemeye devam edecektir” dedi.


DOLAR ELEŞTİRİSİ MİKROFON KAPATTIRDI

Komisyonda muhalefet ile iktidar milletvekilleri arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Halkın gerçek gündeminin ekonomik yıkım olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Süleyman Girgin, “Bütçe ile ilgili vatandaşların canlı olarak kendileriyle ilgili ne olup bittiğini görme hakları var. Bütçe hazırlıkları başladığı dönem ile şu an gelen noktada dağlar kadar fark var. Daha bütçe başlamadan dolar aldı başını gitti” dedi. Bu sözlere AKP’li milletvekilleri tepki gösterince komisyon başkanı Cevdet Yılmaz, Girgin’in mikrofonunu kapattı.

CANLI YAYIN TALEBİNE DE RET

Muhalefet milletvekilleri, gelecek hafta kurumlar üzerinden başlayacak bütçe görüşmelerinin halka açık olması, TBMM TV’den canlı olarak yayınlanması gerektiğini söyledi. Yetkinin kendisinde olduğunu söyleyen AKP’li Cevdet Yılmaz, bu talebi geri çevirdi.

YOĞUN GÖRÜŞME TAKVİMİ BAŞLADI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeleri gelecek hafta hız kazanacak.Bazı kurumların bütçe tekliflerinin görüşüleceği günler şöyle:

27 Ekim Çarşamba: TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay.

2 Kasım Salı: Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, 127 üniversite.

10 Kasım Çarşamba: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

18 Kasım Perşembe: Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı.

26 Kasım Cuma: Cumhurbaşkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı.

ÖZELLEŞTİRME KARARLARI

Öte yandan TBMM’ye sunulan bütçe kanunu teklifine göre; 1986’dan bugüne kadar yapılan 126 milyar 317 milyon liralık özelleştirmenin 121 milyar 482 milyon liralık kısmı, AKP iktidarları döneminde yapıldı. İktidar, gelecek yıl da 13 hidroelektrik santralını (HES), Gökçeada Kuzu Limanı’nı, Marmaraereğlisi’ndeki eski NATO limanını ve kamuya ait 18 sosyal tesisi özelleştirmeyi planlıyor.