İletişim Başkanlığı, CHP’li Özel’in açıkladığı ‘trol ağı’ ile birlikte bir kez daha tartışmaya açıldı. Bütçesi, 2023 yılında 1,6 milyar TL’ye fırlayan başkanlık için Özel, “Fahrettin Altun’un da yönettiği bir trol ekibi var” dedi.

Bütçe trollerden daha hızlı arttı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

24 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan ve geniş yetkilerle donatılan İletişim Başkanlığı, sosyal medyada kangren gibi yayılan trollerin ardından bir kez daha tartışmaya açıldı. İktidara muhalif isimleri sosyal medyada hedef gösteren, çoğu zaman küfürlere varan hakaretler ile kişileri hedef alan grupların sayısının giderek artması, “Troller nereden besleniyor?” sorusunu gündeme getirdi. İletişim Başkanlığı’nın 2019’da 344 milyon 531 milyon TL olan toplam bütçesinin 2023 itibarıyla 1,6 milyar TL’ye fırlaması ise “İletişim Başkanlığı sosyal medya trollerini mi besliyor?” sorusuna yol açtı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, 12 Ocak’ta TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıkladığı, “Trol ağı”, Türkiye’de yeni bir tartışmaya kapı araladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanlığını yapan Emin Şen’in başında olduğu iddia edilen trol ordusunun kamu ihaleleri ile beslendiği öne sürüldü.

YÜZDE 373’LÜK ARTIŞ

Kendi içinde bölünen iktidar kanadının sosyal medyada trollük görevini üstlenen birden fazla grubu fonladığı da iddialar arasında yer alırken “İktidar adına kamuoyundaki algıyı yönettiği” gerekçesiyle eleştirilen İletişim Başkanlığı’nın bütçesindeki artış da dikkati çekti. Başkanlığın 2023 yılı için öngörülen bütçesi, 2019 yılına oranla yüzde 373 arttı.

MEDYAYI SUSTURMA ARACI

Muhalefetin, “Propaganda bakanlığı” olarak nitelendirdiği başkanlığın bütçesinde yıllar itibarıyla yaşanan artış da “Türkiye markasını güçlendirmek” iddiasıyla yola çıkan ancak eleştirel yayınlar yapan medya organlarını susturmaya yönelik uygulamaları ile dikkati çeken başkanlığa sağlanan ayrıcalığı ortaya koydu.

Fahrettin AltunFahrettin Altun

TANITIM ÖDENEĞİNDE REKOR

İletişim Başkanlığı’nın toplam bütçesi içindeki, “Temsil ve Tanıtma” kalemi de dikkati çekiyor. 2021 yılında, “Temsil ve tanıtma “adı altında 6,6 milyon TL harcayan başkanlığın 2022 yılının ilk yarısında 144,7 milyon TL’lik temsil ve tanıtım harcamasına imza attığı biliniyor. Başkanlığa 2023 yılı için ise 327 milyon TL’lik temsil ve tanıtma ödeneği öngörülüyor.

butce-trollerden-daha-hizli-artti-1114133-1.

ALTUN’UN YÖNETTİĞİ EKİP

BirGün’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP içinde farklı çıkar gruplarının yer aldığını belirterek, “Bu gruplar zaman zaman birbirleriyle de rekabet edebiliyorlar” ifadesini kullandı. Özel, Süleyman Soylu’nun yönlendirdiği ve yönettiği trol ekibinin dışında, başka trol ekipleri de olduğunu savunarak, “Bunlardan bir diğeri İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yönettiği ekip” diye konuştu.

Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili

KAYNAK MI AKIYOR?

İletişim Başkanlığı’nın özellikle gece saatlerinde bot hesaplar üzerinden başlatılan linç kampanyalarını yöneten bir trol ağı olduğunu iddia eden Özel, şunları kaydetti:

“Yaklaşan seçim süreci de dikkate alındığında, İletişim Başkanlığı’nın sürekli artan temsil ve tanıtma ödeneğinin bu tür trol ağları için kaynak oluşturabileceğinden endişe etmekteyiz. Halk desteğini kaybettiği tüm anketlerde görülen bir siyasi iktidarın, devletin 85 milyonun tamamına harcanması gereken kaynaklarıyla iktidarını elinde tutabilmek için her türlü yola başvurabileceğini biliyoruz. Kamu kaynaklarının yeniden 85 milyonun tamamına aktarılabilmesi için tek şartın yaklaşan seçimlerde bu iktidarı göndermek olduğunu biliyoruz, ona göre çalışıyoruz.”