Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Zarrab’dan 1,5 milyon dolar rüşvet almakla suçlandıktan sonra bakanlıktan istifa eden, daha sonra büyükelçi olarak atanan Bağış’a sahip çıktı. Oktay, muhalefete “İddianıza dair elinizde ne varsa savcılığa gidin” dedi.

Bütçede ‘rüşvetçi büyükelçi’ tartışması

BirGün/Ankara

TBMM Genel Kurulu’ndaki 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile muhalefet milletvekilleri arasında “rüşvet, yoksulluk ve Kürt sorunu” başta olmak üzere çok sayıda tartışma yaşandı.

Oktay ilk olarak rüşvet aldığı iddialarının ardından Bakanlık görevinden istifa eden Egemen Bağış’ın büyükelçi olarak atanmasına yönelik eleştirileri yanıtladı. Reza Zarrab’dan 1,5 milyon dolar rüşvet aldığı iddialarının ardından istifa ettiğini anımsatan CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na tepki gösteren Oktay, “Rüşvetçi büyükelçiler, ithamı çok büyük talihsizliktir. Dışişlerimiz ve bütün büyükelçilerimiz adına bu ithamı kategorik olarak reddediyorum. İddianıza dair elinizde ne varsa Cumhuriyet savcılıklarına gitmenizi, gitmediğiniz takdirde de suç işlediğinizi hatırlatmak istiyorum” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise bu sözlere karşılık, “Eğer 17-25 Aralık’tan sonra dört bakanı bakanlıktan ve siyasetten tasfiye etmeseydiniz, arkalarında dursaydınız, biz bugün o iddiaların peşinde belki duramayacaktık. Ama siz çarşaf çarşaf saçılan tape kayıtlarının doğru olduğunu biliyordunuz, onları biraz arkaya sakladınız, dinlendirdiniz, kıyamadınız, sonra büyükelçi olarak atamak gibi bir utancın altına imza attınız” yanıtını verdi.

ÜLKENİN YÜZDE 20’Sİ YOKSUL

Muhalefetin “Yoksullaşıyoruz” eleştirilerini de reddeden Oktay, “Görece yoksulluk 2010’da yüzde 23,8 iken 2019’da yüzde 21,3’e gerilemiştir. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik nüfus kesiminin gelirinin en düşük gelire sahip yüzde 20’lik nüfus kesiminin gelirine oranı 2010 yılında 8 iken 2019 yılında 7,4’e gerilemiştir. Bu göstergeler, yöneltilen mesnetsiz eleştirileri boşa çıkartmaktadır” dedi.

Oktay, TOGG tarafından yapılan ve birçok parçası yabancı olmasına karşın “yerli” olarak duyurulan araç hakkında ise “Bu proje, bir sonraki süreçte de yani uçan araçların dünyada konuşulduğu ortamda da Türkiye’yi lider ülke konumuna getirecek, bu alandaki altyapıyı oluşturacak bir projedir” ifadelerini kullandı.

GARANTİ ÖDEMESİNİ AÇIKLAMADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, araç ve yolcu geçiş garantisi verilerek yaptırılan projelere de sahip çıktı. Oktay, Osmangazi Köprüsü’ne garanti ödemeleri olarak ödenen tutarın muhalefetin iddia ettiği gibi 2 milyar Dolar olmadığını öne sürdü. Net bir rakam vermeyen Oktay, şunları söyledi:

“Osmangazi Köprüsü erken açılarak vatandaşın hizmetine sunulmuştur fakat iddia edildiği gibi erken açıldığı için kamunun 2 milyar dolardan fazla bir ödemeye katlandığı bilgisi doğru değildir. Osmangazi Köprüsü için verilen günlük garanti sayısı çift yön için 40 bin araçtır. Erken açılan gün sayısı bin 354 ve hiç araç geçmese bile yani sıfır araç geçse bile ancak bu rakama ulaşılabilir.”