Bütçedeki içki oranı katlandı

Ekonomi Servisi

AKP iktidarlarının 2002’den bu yana içki ve sigaraya uyguladığı vergi her yıl hızla arttı. Artış öylesine hızlı yaşandı ki, sadece vergi artmakla kalmadı, aynı zamanda içkiden alınan ÖTV’lerin toplam ÖTV gelirleri içindeki payı da arttı. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, içki tahsil edilen verginin, genel bütçe vergi artışlarının çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Bingöl, 20 yılda bütçede alkol oranının yüzde 5’ten yüzde 20’ye çıktığını yazdı. Bingöl, alkollü içecekler üzerinden 2002-2022 Haziran döneminde tahsil edilen ÖTV tutarının 140,8 milyar lira olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "2002-2021 döneminde genel bütçe vergi gelirleri TL bazında 14,7 kat artmış iken, alkollü içecekler üzerinden tahsil edilen vergiler TL bazında 52,7 kat artış göstermiştir."

İçkilerde verginin de vergisinin ödendiğini hatırlatan Bingöl, vergiyedair.com'da yer alan analizinde "Alkollü içeceklerden alınan ÖTV tutarı aynı zamanda KDV’nin matrahına da girdiği için ÖTV’nin de KDV’sini ödüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Dünya genelinde alköllü içeceklerden alınan ÖTV'de bütçeye gelir elde etmenin ikincil bir hedef olduğunu belirten Bingöl, "Geldiğimiz noktada alkol ürünlerindeki yüksek vergilemenin toplum sağlığını korumak ile bir ilgisi kalmamıştır. Temelde sadece 'gelir odaklı' bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi politikası aracı olmaktan çıkıp doğrudan yaşam tarzına müdahale aracına dönüşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

butcedeki-icki-orani-katlandi-1051554-1.