TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener, 2020 yılı bütçesinin ülkenin ve halkın gereksinimlerine göre hazırlanmadığını belirterek, krizin faturasının halkın sırtına yüklendiğini söyledi

Bütçenin yükü halkın sırtına

BİRGÜN / ANKARA

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Meclis’e sunulan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile ilgili, “Bütçe,17 yıldır uygulanan rant odaklı, dışa bağımlılığı pekiştiren, sanayisiz ve istihdamsız ekonomi politikalarının bir sonucu olan ekonomik bunalımın gölgesinde hazırlanmıştır. Bu koşullarda oluşturulan bütçe, hangi kesimlerin gözetildiğini açıklıkla ortaya koymaktadır” dedi. 2020 bütçesinin halkın gereksinimlerine göre hazırlanmadığını belirten Yener, krizin faturasının halkın sırtına yüklendiğini söyledi.

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile ilgili yazılı açıklama yayımlayan Yener, “Gelir vergilerinde yüzde 11’lik bir artış öngörülürken, çoğu emekçi halk tarafından üstlenilen ÖTV, Harçlar, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve KDV gibi dolaylı vergilerde yüzde 35’e yakın artış öngörülmektedir. Dolayısıyla 2020’nin yüksek işsizlik ve enflasyonun yanında ağır vergi artışlarıyla geçeceği şimdiden bellidir” ifadelerini kaydetti.

YANLIŞ POLİTİKALAR UYGULANDI

17 yıldır uygulanan yanlış politikaların ülkeyi borç batağına sürüklediğini belirten Yener, şunları kaydetti:

butcenin-yuku-halkin-sirtina-641362-1.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2019’un ilk dokuz aylık döneminde bütçe dengesi açığı yaklaşık 90 milyar lirayı buldu. 2020 yılında bütçe açığının daha da büyüyeceği açıktır. Halka ‘kemer sıkmayı’ dayatan iktidar, Kamu Özel İşbirliği kapsamındaki halkın geçemediği köprüler ile mega projelere yüklü bir kaynak ayırmaya devam etmektedir. Döviz cinsinden borçlarda yüzde 244 artış olmuştur. Ayrıca devletin şirketleşmesine geçişin simgesi olan Türkiye Varlık Fonu A.Ş, ülke kaynaklarını kullanarak borçlanmaya ve bu borçla iktidara yakın şirketleri kurtarmaya devam etmektedir. Bütçede öne çıkan bir diğer husus da hesap verilmeden kullanılan örtülü ödenek ve yedek ödeneğin bütçe teklifi içindeki toplamının 14,1 milyar liraya ulaşmasıdır. Son bir yıl içindeki ödenek artışı yüzde 13’e, yedek ödenekteki artış da yüzde 20’ye yaklaşmıştır.

Ülkemizde süregiden sanayisizleşme ve yatırımsızlık 2019 yılında da sürmüş ve bütçe teklifi ile 2020 yılına taşınmıştır. 2020 bütçesinde sanayiyi, üretimi güçlendirmek adına yeterli kaynak ayrılması bir yana, sanayisizleşme, yatırımsızlığa ilişkin anlayış korunmuştur. 2019 bütçesinde yüzde 4 düşürülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi, 2020’de de olduğu gibi korunmuştur.”

KRİZİN FATURASI HALKA

Doğalgaz, elektrik, köprü ve otoyol geçişleri, tren, posta, alkollü içecek, sigara fiyatları ve birçok kamusal hizmete yapılan zamların hız kesmeden devam edeceğini belirten Yener, “Krizin tüm faturası halka çıkarılmaktadır” dedi.