Avusturya’da mahkemeye çıkarılan Korkmaz’ın gözaltı süresi uzatıldı. Korkmaz ilk ifadesinde siyasiler hakkında bilgi vermeyi teklif etti. Peker’in ifşaatlarıyla başlayan süreçte ortaya saçılan kirli ilişkiler ve yanıt verilmeyen sorular sorunun kaynağı olarak rejimi işaret ediyor.

Bütün sorular rejimi gösteriyor

POLİTİKA SERVİSİ

Avusturya’da gözaltına alınan SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, Viyana Başsavcılığı'nın 'iade talepli tutuklama' başvurusu sonucu hâkim karşısına çıktı. Avukatı Volkan Murat Dülger'in verdiği bilgiye göre, Viyana'daki mahkeme Korkmaz hakkında yetkisizlik kararı verdi. Viyana mahkemesi, iade kararını yakalandığı yerdeki mahkemenin vermesine hükmetti. Dülger, bu sürecin 14 gün daha süreceğini söyledi. Korkmaz'ın gözaltı süresinin tutuklu geçirip geçirmeyeceğine de yakalandığı yerdeki mahkeme karar verecek.

RÜŞVET, HEDİYELER…

Öte yandan ortaya çıkan ilk ifadesinde Korkmaz'ın iş yaptığı siyasilerle ilgili bilgi vermeyi teklif ettiği ancak ABD’li yetkililerin, davanın 'kriminal' olması ve 'siyasi bir tarafının olmaması' gerekçesiyle öneriyi reddettiği iddia edildi. Korkmaz'ın ifadesinde rüşvet çarkından bahsettiği, sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği de öğrenildi. İfadeye göre özellikle İstanbul Emniyeti'nin içinde Korkmaz'dan büyük rüşvetler alındı, bu rüşvetlerin içindeyse saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Korkmaz’ın ‘çok sevdiği’ gazetecilere ise altın kalem hediye ettiği iddia ediliyor.

ÖNCELİK ABD’NİN

Korkmaz'ın iadesi için Türkiye de işlem başlattı. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Korkmaz’ın Avusturya'da gözaltına alınmasıyla ilgili "İade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız” dedi. Ancak Korkmaz’ın iadesinde öncelik ABD’ye ait olurken Türkiye, ikinci sırada talep eden ülke durumunda bulunuyor. Korkmaz’ın kara para akladığı, ABD’den Türkiye’ye aktarılan kara parayla satın aldığı çeşitli mülkler ve yaptığı muhtelif yatırımların listesi de Utah Başsavcılığı tarafından, Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in devam eden dava dosyasına konuldu.

YANITI BELLİ SORULAR

Sezgin Baran Korkmaz olayı ülke vatandaşlığının kara para aklama aparatına dönüştüğünü, bakanlıktan medyaya en tepeden en alta dek pek çok ismin bizzat işin içinde olduğunu gösteriyor. Saray’ın yanıtını veremeyeceği pek çok soru bulunurken her soru aslında Saray’a işaret ediyor.

Korkmaz’a ilişkin derlediğimiz bazı sorular ise şöyle:

• Sezgin Baran Korkmaz’ın iş ortağı olan Ermeni İş İnsanı Levon Termendzhyan Türkiye’de nasıl Lev Aslan Dermen oldu? Bu kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını nasıl aldı?

• Kara para aklamakla suçlanan Rıza Zarrab da dahil birçok isim nasıl bu kadar kolay Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor?

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, kara para aklayan bu isimlere neden paravan yapılıyor?

• Korkmaz’ın mal varlığına tedbir konmuşken, yurtdışına çıkışı yasaklanmışken, “Olmayan” bir MASAK raporuna dayanarak, bu kişinin mal varlığı üzerindeki tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı nasıl kaldırıldı?

• Mal varlığı üzerindeki tedbirin ivedilikle kaldırılmasını isteyen, başsavcı vekilini kimler Adalet Bakan Yardımcısı yaptı? Hâkimler ve Savcılar Kurulu, bu şaibeli işler için inceleme başlattı mı? Sezgin Baran Korkmaz, yurtdışına kaçmadan hemen önce İçişleri Bakanlığı’na çağrıldı mı?

• Veyis Ateş’in Sezgin Baran Korkmaz ile bir klik arasında çantacılık yaptığı, bu kliğe verilmek üzere 10 milyon avro istediği ortaya çıktı. Rüşveti kim alacaktı? Bu kliğin içinde siyasetçiler, hâkim ve savcılar var mıydı?

***

Karabat’tan “Özel jetler aranıyor mu?” sorusu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis’e uyuşturucu kaçakçılığı konusunda soru önergesi sunan CHP’li Özgür Karabat, özel uçak ve jetlere dikkat çekti. Karabat, “Özel uçak ve helikopterlerle gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarına ilişkin ne gibi önlemler alınmaktadır? Kişi beyanları dışında özel jetlerin aranmasına ilişkin özel bir prosedür var mıdır?” diye sordu. Önergede Karabat, 16 Haziran 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından Mersin Limanı’nda büyük miktarda uyuşturucu yakalandığının duyurulduğunu ve Bakan’ın yaptığı açıklamaya göre bu operasyonda yakalanan uyuşturucu miktarının bugüne kadar Türkiye’de yakalanmış en yüksek uyuşturucu miktarı olduğunu hatırlattı. Karabat’ın önergesinde yer alan bazı sorular şöyle:

• Özel uçak ve helikopterlerle gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarına ilişkin ne gibi önlemler alınmaktadır? Son beş yılda bu yolla ülkemizde yakalanan uyuşturucu miktarı ne kadardır?

• Özellikle uyuşturucu trafiğinde adı geçen ülkeler başta olmak üzere yurtdışından gelen özel jetler nasıl kontrol edilmektedir?

• Kişi beyanları dışında özel jetlerin aranmasına ilişkin özel bir prosedür var mıdır? Pandemi döneminde prosedürlerin uygulanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmiş midir?