Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na yapılan atama listesi, alanında uzman olan kişiler yerine yandaş isimlerle dolu. Hemen hepsinin geçmişinde kamuoyuna yansıyan bir tartışma var. Eğitim kurulunda neredeyse eğitimci yok!

Bütün yandaşlar toplandı

24 Haziran seçimleri ardından oluşturulan yeni sistem ile birlikte ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları üyeliklerine getirilen isimler belli oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula 76 isim atandı.

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 21'inci maddesi gereğince politika kurullarına yapılan atamalarda bütün isimlerin AKP ile yakın ilişkide olan kişilerden seçilmesi dikkat çekti.

Başkanlık sistemiyle birlikte atanan bakanlar, bakan yardımcıları gibi birçok kişinin AKP ile yakın ilişkili olması kamuoyunda büyük yankı uyandırmışken yapılan bu atamalar da devlet yönetiminde kayırmacılığın geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na yapılan atamalarda bazı dikkat çeken isimler ve bu isimlere yönelik ayrıntılar şöyle:

Dikkat çeken isim
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu:
Aydın Doğan’ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın eşi iş adamı Mehmet Ali Yalçındağ kurula atanan isimler arasında. Yalçındağ’ın Demirören Grubu’na satılan Doğan Medya’nın AKP yörüngesinde hareket etmesi için fiili bir görev yürüttüğü iddia ediliyordu.

Danışmanlar unutulmadı
Ekonomi Politikaları Kurulu:
Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Kurulu’na çoğunlukla danışmanlarını ataması dikkat çekti.

Ekonomi kuruluna atananlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut yer aldığı görülüyor. Ayrıca Ekonomi Eski Bakanı Nihat Zeybekci de ekonomi kurulunda yer aldı.

Öte yandan listede dikkat çeken diğer bir isim ise Korkmaz Karaca. “Baykal’ın prensi” denilen Korkmaz Karaca, Erdoğan’ın yanında saf tuttu. Öyle ki Erdoğan’ın seçim programlarını adım adım takip etti. Bu kez Erdoğan ve AKP’nin yönetimdeki isimlerle “Rabia” işareti yapıp, fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

SADAT kurulda!
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu:
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'na, tartışmaların odağında olan SADAT'ın kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi atandı. Tanrıverdi, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini de yürütmüştü.

Hükümete yakın SETA'nın Genel Koordinatörü, Sabah gazetesi yazarı Prof. Dr. Burhanettin Duran da Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'nda görevlendirildi.

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'nda yer alan bir başka isim Prof. Dr. Beril Dedeoğlu. Dedoğlu, 2015 yılında seçim Ahmet Davutoğlu'nun geçici seçim hükümetinde yer almış, bakanlık görevini yürütmüştü. Dedeoğlu, bir dönem Gülen Cemaati’ne yakın Zaman gazetesinde yazmıştı. Berli Dedeoğlu halen hükümete yakın Star gazetesinde yazıyor.

Kuzu muradına erdi
Hukuk Politikaları Kurulu:
AKP iktidarı boyunca bakanlık bekleyen Anayasa Profesörü Burhan Kuzu da sonunda bu isteğini gerçekleşti. Politika kurulu her ne kadar bakanlık olmasa da Kuzu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hukuk Politikaları Kurulu'na atandı.
Eski AKP Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Eski AKP Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun avukatı Uğur Kızılca.

Yandaş sanatçılara rütbe
Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu:
Alev Alatlı, Hükümete yakın Akşam gazetesinden Havva Hümeyra Şahin, Hülya Koçyiğit, kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarı Prof. Dr. İskender Pala, Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Orhan Gencebay.

Sağlık AKP’ye emanet
Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu:
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Adnan Saraçoğlu, Eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Eski AKP Milletvekili ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Eski AKP İstanbul teşkilatı yöneticisi Dr. Ümmi Gülşen Öztürk, AKP'den milletvekili aday adayı olan, AKP Kadın Kolları MKYK’da da görev almış Zülfiye Füsun Kümet.

Kamu görevlileriyle beraber…
Sosyal Politikalar Kurulu:

AKP MKYK üyeliği yapan Prof. Dr. Edibe Sözen, Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, AKP eksi Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin.

Gül’ün yakın arkadaşı
Yerel Yönetim Politikaları Kurulu:
Eski AKP Milletvekili Asım Aykan, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri görevinden, AKP'den Milletvekili adayı olmak için istifa eden Hayrettin Güngör, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreteri Hayri Baraçlı.
AKP'den 2011 seçimlerinde milletvekili aday olan ancak seçilemeyen Prof. Dr. Şükrü Karatepe. Karatepe, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığıyla biliniyor. Karatepe'nin gençlik döneminde Londra'da Abdullah Gül ve Hulusi Akar'la çekilen fotoğrafı çok konuşulmuştu. Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı.

***

Eğitim kurulunda eğitimci dışında her daldan üye var!

butun-yandaslar-toplandi-518764-1.

MUSTAFA KÖMÜŞ

Eğitim ve öğretim politikaları kuruluna yapılan atamalarda dikkat çekici isimler yer aldı. Kurulda özel okul sahipleri ve mühendisler bulunurken Kemal Şamlıoğlu dışında hiçbir eğitimci yer almadı.

► Liselere Geçiş Sınavı’nda yaşanan aksaklıklar nedeniyle görevden alınan eski MEB Özel Öğretim kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu kurulda yer aldı. Şamlıoğlu’nun görev yaptığı dönemde özel okul sayısında çok büyük artış yaşanmıştı.

► AKP’ye yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen’in eski başkanı ve AKP Milletvekili Ahmet Gündoğdu da kurula atandı. Gündoğdu ilahiyat fakültesi mezunu olmasına rağmen uzun bir süre öğretmen olarak da yapmıştı.

► TED Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da kurulda bulunan isimlerden. Pehlivanoğlu ayrıca Anavatan Partisi’nde (ANAP) çeşitli görevlerde bulundu. Pehlivanoğlu mühendislik mezunu.

► TÜBA Başkanı Prof. Dr. Cevat Acar da kurul üyeliğine seçilenlerden. Acar, İşletme Fakültesi mezunu. Yıllarca İstanbul Üniversitesi’nde çeşitli idari görevlerde çalıştı.

► Kurulda bu isimler dışında 4 mühendis ve 1 tane de hukukçu yer aldı. Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Öktem Vardar, Prof. Umran S. İnan ve Tuncay Dögeroğlu mühendis Prof. Dr. Yavuz Atar ise hukukçu. Atar’ın Konya’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yayınevi olduğu iddia edilen Mimoza Yayınları’na ortak olduğu ortaya çıkmıştı.