Deplasmanda Çaykur Rizespor’a 3-0 mağlup olan Fenerbahçe, 7’nci maçında 4’üncü yenilgisini aldı

Büyük buhran!

Sezona hayal kırıklığı yaratarak başlayan Fenerbahçe, SüperLig’in 7’nci haftasında Çaykur Rizespor’a konuk oldu. İlk 6 haftada galibiyet alamayan ev sahibi takım, yeni teknik direktörü Okan Buruk yönetiminde ilk maçına çıkarken, Fenerbahçe kanadında Cocu, derbideki 11’i bozmadan sahaya çıkmayı tercih etmişti. Rize’nin bir galibiyete, Fenerbahçe’nin ise bu maçla başlayan bir galibiyet serisine olan ihtiyacı iki takım da maça kontrollü başlamasına sebep oluyordu. İlk çeyrek saatlik dilimde maç notlarına eklenebilecek herhangi bir hareketin olmaması iki takımın da önceliğinin hata yapmamak olduğunun bir başka göstergesiydi.

Maçın ikinci çeyrek saatlik diliminde Rizespor oyun hakimiyetini hissettirmeye başladı. Okan Buruk’un gelişiyle şans bulan Ali Çamdalı, Musa Çağıran ve Mehmet Uslu gibi isimlerin etkili oyunu, Boldrin, Muriqi, Samudio gibi oyuncuların da performansını arttırmıştı. Üçüncü çeyrekte ise Çaykur Rizespor’un golleri arka arkaya geldi. 30’da Mehmet Uslu’nun harika ortasında, Muriqi kafa vuruşuyla perdeyi açtı. Ardından Samudia, koşu yapan Umar Aminou’yu gördü. Nijeryalı aşırtma vuruşla Harun’u ikinci kez çaresiz bırakıyordu. Fenerbahçeli futbolcular bir anda iki farklı yenik duruma düşmenin şaşkınlığını yaşarken, bir köşe vuruşu organizasyonunda Samudia’nın kafa vuruşu farkı üçe çıkartıyordu. Fenerbahçeli futbolseverler doping etkisi yapacak farklı bir galibiyet hayali kurarken, ilk 45 dakika sonunda pozisyona dahi giremeyen takımları 3 farklı yenik şekilde soyunma odasına gidiyordu.

İkinci devreye Cocu büyük bir risk alarak başladı. Aatıf’ın yerine Frey’i oyuna alan Hollandalı teknik adam sahadaki dizilişi de müdahale ediyor, beklerini orta sahaya, Mehmet Topal’ı ise stopere çekerek 3-5-2’ye benzer bir formasyona dönüyordu. Bu diziliş maçı döndürmeyi umut eden Fenerbahçe için ihtiyacı olan erken golü bulabilmesi için gerekli olsa da rakibine kullanabileceği geniş boşluklar bıraktığı için beraberinde tarihi fark yeme riskini de barındırıyordu. Üstelik rakibin Umar gibi bir silahı varken...

İlk yarıda üçüncü bölgede hiç varlık gösteremeyen Fenerbahçe değişikliklerin ardından artık rakip ceza sahası içinde ve çevresinde kalabalıklaşmayı başarabiliyordu. Ancak Fenerbahçe’nin yeni forvetleri savunmada takım arkadaşlarına sağladıkları katkıyı, gol yollarında onlardan esirgiyorlar. Takım savunmasına katkı sağlama konusunda en iyi yerli forvetimiz Umut Bulut’un beş katı maaş alan forvetlerin bitiriciliğinin de Umut’tan en azından üç gömlek üstün olması gerekmez mi?

İkinci yarıya başlarken farklı skora rağmen takımlarına destekleyen Fenerbahçe taraftarları da maçın son bölümüne girildiğinde bu sezon ilk kez sahadaki oyunu protesto ediyorlardı. Fenerbahçeli futbolcular taraftarın sırtını dönmesinin sebebini doğru okumalılar, asıl sebep yenilgi değil, yenilgiyi kabullenmeleri...

Aziz Yıldırım gibi bir Fenerbahçe efsaneni sandığa gömerek başkan seçilen Ali Koç’un söylemleri ve vizyonuyla yakaladığı rüzgar bu gemiyi bu karasularında ancak buraya kadar getirebilir. Cocu PSV’deki ilk senesinde Fenerbahçe’dekine benzer bir performans göstermiş ancak sonraki senelerde şampiyonluğa ambargo koymuştu. Ne var ki memleketteki başarı endeksli futbol ikliminde Fenerbahçe’nin içine düştüğü kara kışı atlatması mümkün değil. Üstelik şu günlerde Cocu’nun hesabına yazılan başarısızlık bundan sonra Ali Koç’un hesabına yazmaya başlayacak. Felsefe değişikliği vaadiyle başkan seçilen Koç’un asıl sınavı şimdi başlıyor.

buyuk-buhran-515616-1.

***

Yiğido yıldızıyla güldü

Süper Lig’in 7’nci haftasında Sivasspor, evinde Bursaspor’u konuk etti. Maçın başından sonuna kadar rakibine büyük üstünlük kuran kırmızı-beyazlılar, maçı 2-0 aldı. Sivas’a galibiyeti getiren goller Brezilyalı yıldızı Robinho’dan geldi. Bu sonuçla İç Anadolu temsilcisi puanını 8’e yükseltirken, 7 hafta sonunda galibiyetle tanışamayan Bursa 5 puanda kaldı. Diğer maç: Göztepe-Konyaspor: 3-2.