Erdoğan’ın talimatıyla Üsküdar’da yapılan Çamlıca Camii nedeniyle ‘kentsel dönüşüm’ kapsamına alınan Kirazlıtepe Mahallesi’nde evlerin ardından Esentepe Camisi de yıkıldı

Büyük cami küçük camiyi yuttu!

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çamlıca’da inşaa edilen cami nedeniyle ‘kentsel dönüşüm’ kapsamına alınan Üsküdar’daki Kirazlıtepe Mahallesi’nde evlerin ardından mahallenin camisi de yıkıldı. AKP’li Üsküdar Belediyesi Kirazlıtepe Mahalle sakinlerinin günlerdir devam eden direnişine ve tepkisine rağmen dün sabah saat 04.30’te çevik kuvvet ekipleri eşliğinde, kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Esentepe Camisi’ni yıktı. Yıkıma karşı cami içinde nöbet tutan 6 kişiyi darp ederek dışarıya çıkartan polis, sokağa çıkıp tepki gösteren halka ise biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

‘Bu ilk cami yıkımı değil’ iddiası
Belediyenin yıkıma gerekçe olarak, “Çamlıca Camii’nin etrafını güzelleştirme”yi gerekçe gösterdiği belirtiliyor. Yıkılan Esentepe Camii’nin Erdoğan’ın yaptırdığı Çamlıca Camii’nin siluetini bozduğu, hatta bu kapsamda geçen ay da Burhaniye Mahallesi’ndeki Oğuzhan Camii’nin yıkıldığı da iddialar arasında.

‘Gündüz cami edebiyatı yapanlar...’
Olayı duyar duymaz mahalleye gelen HDP Milletvekili Hüda Kaya ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise yaşananlara tepki gösterdi.

buyuk-cami-kucuk-camiyi-yuttu-516958-1.

Yıkım alanına girmek isteyen Mahmut Tanal, Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından darp edilirken, HDP’li Kaya ise yaşananlara “Kabataş yalanı gibi gündüz cami edebiyatı yapanlar; gece cami yıkıyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Camide ne varsa aldılar
Polis ve zabıta baskını olduğu saatlerde camide nöbet tutan ve Ankara Katliamı’nda kardeşi Selim Örs’ü kaybeden 68 yaşındaki Salih Örs, yaşananları şöyle anlattı:

“Cami içerisindeki halıları ve Kur’anları almalarını engellemek için içeriye girdik. Ancak camiye girmemizle polisin bize yönelmesi bir oldu. Her birimizin kollarına en az 5-6 polis girdi ve bizi sürükleyerek cami dışına çıkarttılar. O esnada bir arkadaşımızı tokatladılar. Bizi dışarıya çıkarttıktan sonra camiye girip ne varsa aldılar ve araçlara doldurdular.”
Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Mikail Dülye ise, şöyle konuştu:

“Caminin önüne gittiğimizde her yer abluka altındaydı. Yıkımın başındaki memurlarla görüşmek istediğimde beni ve beraberindeki mahalleliyi polis bariyerlerinin dışına çıkartıp yüzüme ve kulağıma biber gazı püskürttüler; darp ettiler. Daha sonrada ara sokaklara girerek evlerin içine kadar gaz bombaları attılar.”

‘AKP’ye oy verdiğim için pişmanım’
Esentepe Camii’nin bulunduğu sokakta 950 kişinin yaşadığını belirten Dülye, bu yıkımın gözdağı ve sindirme amacı taşıdığını vurguladı. Daha önceki seçimlerde AKP’ye oy verdiğini, ancak bugün bundan bin pişman olduğunu dile getiren Dülye, “Artık bunlara hiç inancımız kalmadı. Bana bu saatten sonra burada altından saray verseler, ben evimi onlara vermem” dedi.

***

‘Halk asbeste maruz bırakılıyor’

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da, yıkımla ilgili açıklama yaptı. Bölgedeki kontrolsüz yıkımlara ve asbest tehlikesine dikkat çeken CHP’li Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölgeyi ‘kentsel dönüşüm’ adı altında denize nazır villalarla donatmak istiyorlar. Bölgedeki başka bir sorun ise şu: Dönüşüm adı altında binalar kontrolsüz bir şekilde yıkılıyor. Bölge halkı bu yüzden asbeste maruz kalıyor. Cilt hastalıklarından şikâyet edenlerin sayısı da hızla artıyor. Üsküdar Kirazlıtepe halkı, rant için ölüme terk ediliyor.”