Avrupa’da büyük liglerin başlamasına günler kaldı. Liglerin salgından önceki son durumuna ve takımların şampiyonluk şanslarına yakından göz atalım

Büyük liglerdeki son durum

YUNİS ALAÇAM

Salgının hızının azalması sonrası Avrupa’da ligler geri dönüş heyecanını yaşıyor. Fransa Ligue 1 hariç Avrupa’nın diğer dört büyük ligi yoluna devam ediyor, edecek. Mayısın ortasında başlayan Bundesliga bütün hızıyla sürerken Premier Lig 17 Haziran, Serie A 20 Haziran ve La Liga ise 11 Haziran’da start alacak. Futbolun zirvesindeki liglerin son durumunu yakından inceleyelim.

PREMIER LİG

Üç ay aranın ardından başlayacak olan Premier Lig’de şampiyonun adı büyük bir felaket yaşanmadığı takdirde belli. Olağanüstü bir sezon geçiren ve bitime 9 maç kala en yakın rakibi Manchester City’e tam 25 puan fark atan Liverpool bir maç daha kazandığı takdirde 30 yıllık hasreti sona erdirecek. Kırmızılıların başından beri domine ettiği ligde Manchester City bu sezon yaşadığı problemlerle yalnızca 57 puanda kaldı. City’i 53 puanla Leicester City takip ederken Leicester’ın arkasında 48 puanla Chelsea ve 45 puanla Manchester United yer alıyor. Takımların yakınlığına bakılırsa kalan haftalarda Şampiyonlar Ligi yarışının çetin geçeceği aşikâr. Diğer yandan küme düşme hattında üç takımın aynı puanda olması da alt sıralardaki rekabeti de artırıyor.

BUNDESLIGA

Salgına karşı başarılı bir sınav veren Almanya’da Bundesliga 16 Mayıs’ta başlamıştı ve o tarihten itibaren karşılaşmalar son sürat devam ediyor. Bitime dört haftanın kaldığı ligde 70 puanla zirvede olan ve en yakın rakibi Borussia Dortmund’a yedi puan fark atan Bayern Münih artık şampiyonluğa çok yakın. Son yıllarda ligi tam anlamıyla domine eden Bavyera temsilcisi bir aksilik olmadığı takdirde üst üste sekizinci toplamda 30’uncu şampiyonluğuna ulaşacak. Gol yollarında da oldukça verimli bir sezon geçiren Bayern maç başı yakaladığı 3 gol ortalamasıyla şu ana kadar rakip fileleri tam 90 kez sarstı. Ligde Bayern’in gölgesinde diğer takımlardan Borussia Dortmund 63 puanla ikinci, RB Leipzig ise 59 puanla üçüncü sırada yer alıyor. 56 puanlı Borussia Mönchengladbach 4’üncü, Bayer Leverkusen ise 5’inci sırada yer alıyor. Şampiyonluk yarışının bitti denebileceği ligte kalan haftalarda büyük bir Şampiyonlar Ligi yaşanacak gibi.

LA LIGA

11 Haziran’da kapılarını açacak olan La Liga’da Barcelona ve Real Madrid arasında büyük bir yarış var. Katalan ekibi 58 puanla zirvede yer alırken, Real Madrid 56 puanla ikinci sırada yer alıyor. Real’in arkasında 9 puan farkla yer alan Sevilla’nın ise bitime 11 hafta kala pek fazla şampiyonluk umudu bulunmuyor. Bu sezon hem Barça’nın hem de Real’in belirgin bir düşüş yaşaması ligin kalitesini haliyle etkiliyor. Üstüne Atletico’nun büyük düşüş yaşarken, La Liga’yı diğer liglerden farklı kılan tek bir unsur kalıyor: Lionel Messi.

SERIE A

Pandeminin en şiddetli vurduğu ülkelerden biri olan İtalya’da Serie A 20 Haziran’da yeniden başlayacak. Diğer liglerin aksine rekabetin biraz daha yoğun yaşandığı İtalya’da ise Juventus’u tahtından indirmeyen ve müthiş bir çıkış yakalayan Lazio, siyah-beyazlı ekibin sadece bir puan gerisinde. Maç eksiğiyle Juventus’un 9 puan gerisinde yer alan Inter’in de şampiyonluk şansı azımsanmayacak seviyede. Serie A’da son sekiz sezonda mutlu sona ulaşmaya başaran Juventus, unvanını bu sezon koruyacak mı? Lazio veya Inter, siyah-beyazlıların hanedanlığına son verecek mi? soruları eşliğinde başlayacak olan Serie A, bu süreçte izlemesi en keyifli Avrupa Ligi olabilir.