Büyük Menderes İnisiyatifi, Dünya Çevre Günü sebebiyle açıklama yaparak, kirliliğe dikkat çekti. Açıklamada “Mavi gezegen, doğaya yapılan bu kadar saldırıyı artık kaldıramıyor” denildi.

Büyük Menderes İnisiyatifi: Doğa isyanda, farkında mısınız?

BİRGÜN EGE

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Merkezefendi Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, yaşanan kirliliğe dikkat çekilerek “Doğa İsyanda, farkında mısınız” denildi.

BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca, kapitalizmin ve neden olduğu iklim krizinin, tüm canlı yaşamını tehdit ettiğini ve artık yerkürenin, Türkiye’nin ve Denizli’nin alarm verdiğini belirtti. Çallıca, “Bugünlerin yaşanmaması için 9 yıl önce, ülkenin dört bir yanında, on binlerce insan, Gezi Parkı Direnişi’ni gerçekleştirdi. Ancak devleti yönetenler, karar vericiler, kararı uygulayanlar; sözde gelir artışı için, refah için, istihdam için, dışa bağımlılıktan kurtulmak için, güvenlik için, devletin bekası için bu yok oluşa ya sessiz kaldılar ya da görmezden geldiler. Bugün pandemi unutulmaya başlanırken geldiğimiz nokta, dünyada ve ülkemizde suda kriz, gıdada kriz, sağlıkta kriz, enerjide kriz, kısaca, yaşam için gerekli olan her şeyde kriz” diye konuştu.

Çallıca, “Sıfır atık diye yola çıkılan Dünya Çevre Günü’nde geldiğimiz nokta, susuzluk, kuraklık, yoksulluk ve neredeyse sıfır varlık oldu” dedi ve ekledi: “Bizler ekosisteme hükmeden değil ekosistemin bir parçası olarak uyumlu yaşamak zorunda olanlarız. Mavi gezegen, doğaya yapılan bu kadar saldırıyı artık kaldıramıyor. Doğa isyanda, farkında mısınız? Gıda krizleri daha da çoğalmadan, su savaşları çıkmadan, iklim göçleri başlamadan, bütün yaşam alanlarını korumaktan öte kurtarmak zorundayız. Bugün buradan doğaya ve canlı yaşamına duyarlı olan tüm herkesi görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye, doğa ve yaşam savunucuları olarak ekoloji mücadelesine katılmaya davet ediyoruz.”