Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Bileşenleri, Büyük Menderes Nehri’nde son yıllarda artan kirlilik ve kuraklığa karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Büyük Menderes’te suyun, ağacın, toprağın, doğanın savunucusu olacak, talan ve kirlenmenin her daim karşısında duracağız. Büyük Menderes Havzasında kuraklık ve kirlilik kader değildir” denildi.

"Büyük Menderes Nehri yok oluyor"

BİRGÜN EGE

Batı Anadolu’nun en uzun nehri Büyük Menderes Nehri, son yıllardan artan kirlilik ve kuraklıkla mücadele ediyor. Bu kirliliğe bağlı olarak Büyük Menderes Havzasında ciddi boyutta ekolojik, ekonomik ve sağlık problemleri yaşanıyor. Havzanın korunması için Büyük Menderes Havza İnisiyatifi Bileşenleri Afyon-Uşak-Denizli-Aydın kentlerinde bugün ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın ardından dört kentte de ‘Büyük Menderes ve havzada yaşam için’ adıyla imza kampanyası başlatıldı.

Yapılan ortak açıklamada, “Büyük Menderes Nehri yıllardır evsel atık sular, sanayi kuruluşlarında oluşan endüstriyel atık sular, yanlış gübre ve pestisit kullanımı, jeotermal akışkanlar, zeytin karasuyu ve maden atıkları nedeniyle kirletilmektedir. Bu kirliliğe bağlı olarak nehir Türkiye’nin en kirli 3. nehri durumundadır. Su kalitesi, tarımsal sulamada kullanılmaması gereken ‘4. sınıf su’ haline gelmiştir. Nehir adeta ‘atık alıcı ve atık taşıyıcı ortam’ olarak işlevini sürdürmektedir” denildi.

Büyük Menderes Havzasında yaşanan kirlilik ve kuraklık, yaşamla bağdaşmamakta olduğu belirtilen açıklamada, “Sürdürülebilecek hiçbir yanı yoktur. Acilen harekete geçilerek ciddi bir duruş sergilenmelidir. Kentsel ve endüstriyel atık su kaynakları denetlenmeli ve izlenmelidir. Arıtma sistemleri kapasite ve içerik yapısı olarak yeniden dizayn edilmeli, jeotermal santrallerin olumsuz etkilerine deşarj facialarına acilen çözüm getirilmelidir. Ortak su yönetim politikaları benimsenmeli, çiftçiler bilinçlendirilmeli, vahşi sulama yöntemleri bırakılmalıdır. Kaçak ruhsatsız kuyular acilen durdurulmalı, su kaynakları ve sulak alanlar korunmalı, su yönetiminde çok başlılığa son verilmelidir. Nehrin kurumasını önlemek amacıyla nehrin besleyici kolları üzerine göl, gölet, baraj, HES yapılmasına asla izin verilmemelidir. Havzanın tamamında susuzluktan kaynaklanan yanlış su yönetimi sonucunda oluşmuş tarımsal zarar ve ziyanın tespit edilmesi bununla birlikte tazmin koşullarının yaratılması sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

buyuk-menderes-nehri-yok-oluyor-898678-1.

ÇARESİZ OLMAYACAĞIZ

Açıklamada şunlar kaydedildi: “13 Temmuz 2021 tarihinde başlatmış olduğumuz bu kampanya doğrultusunda TBMM’de bir komisyon oluşturulmasını, ‘Büyük Menderes Nehrinin Kurtarılması Acil Eylem Planı’ adıyla yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Bugünden itibaren başladığımız bu kampanya ile canlı yaşamını sonuna kadar savunacağımızı, Büyük Menderes Nehrinde yaşam hakkı ihlallerine her zaman karşı duracağımızı bir kez daha bildirmek istiyoruz. Yasa ile düzenleme yapılıncaya ve önlemler tek tek uygulanıncaya kadar Büyük Menderes’te suyun, ağacın, toprağın, doğanın savunucusu olacak, talan ve kirlenmenin her daim karşısında duracağız. Büyük Menderes Havzasında kuraklık ve kirlilik kader değildir. Çaresiz olmayacağız! Doğanın tüm güzelliklerini havzada yeniden yeşertebilmek için tüm kapıları birer birer çalacağız.”