Büyük sığınmacı kampına ait iddialar tek soruyu akla getiriyor: Madem zulmedecektiniz niye getirdiniz?

ERK ACARER - erkacarer@birgun.net

Suriye’deki iç savaştan kaçan sığınmacıların barındırıldığı kamplardan biri olan Mardin’in Derik ilçesindeki çadırkentte yaşananlara dair vahim iddialar var. Suların ve yemeklerin temiz olmadığı bu nedenle de geçtiğimiz günlerde 100’e yakın kişinin zehirlendiği, yaklaşık bir ay önce ise iki bebeğin öldüğü iddialar arasında. Kampın içerisinden edindiğimiz bilgiler, sığınmacıların insan yerine konmadığı ve tepki gösterenlerin cezalandırıldığı yönünde.

MADEM MİSAFİRSİNİZ, BİBER GAZIMIZI ALIRSINIZ!
Kamp içinden görüştüğümüz kişilerin aktardıkları şöyle: “Sular çamur gibi ve sarı renkte akıyor. Kampa iki bebek öldü. Bunun sudan kaynaklandığını düşünüyoruz. 29 ve 30 Nisan günü kampta olaylar çıktı. Yemekten dolayı 100 kişi zehirlendi. Şiddetli mide bulantısı ve ishal nedeniyle 50’nin üzerindeki sığınmacı Dirik Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Geri kalanların tedavisi kamp içindeki sağlık ocağında serum takılarak yapıldı. İnsanları dolmuşlarla taşıdılar. Doğum, hastalık ve yaralanma vakaları oluyor. Bu nedenle ambulansa ihtiyaç var. Ancak bu talebimiz cevapsız kalıyor.  Kamp kuruldu kurulalı, ne elbise ne de ayakkabı ihtiyacımız karşılandı. Suların kirli aktığını, yemeklerin insanları zehirlediğini söyledik. Zehirlenme vakalarına karşı tepki gösterdik. Karşılığında kamptaki insanlara saldırıp, biber gazı ile müdahale ettiler. Gençlerimiz jandarma dayağına ve şiddete maruz kaldı. Çocuklarımız gazdan etkilendi.”

NEFRET SÖYLEMİ VE SÜRGÜN
Kötü muameleye karşı çıkanların kamptan sürüldükleri de söylenenler arasında. Kamp sakinleri iddiaları şu şekilde sıralamaya devam ediyor: “Kamptaki ailelerin ayaklandığı doğru… Tarihi geçmiş yiyecekler dağıtılıyor. Zehirlendiğimizi, hastalandığımızı söyledik. ‘Sizin suçunuz, pissiniz’ yanıtını aldık. Sesini çıkaranlar, tepki gösterenler, AFAD yetkilileri tarafından dolmuşlara doldurulup kamp dışına çıkarılıyor. Derik merkez ve Viranşehir’de bırakılıyor.  Günde 10-15 aile sürgün ediliyor. Canına tak edenler de kendileri ayrılıyor. Mardin halkından yana bir sorunumuz yok. Ancak bizi, ‘gerekirse günde 100 kişi bile yollarız’ diye tehdit eden AFAD’tan şikâyetçiyiz.  Kampta yaşananları dışarı sızdırmayalım diye telefonlarımız da jandarma tutanağıyla toplanıp AFAD’a teslim ediliyor. İdari birimde yüzlerce telefon var.” 

* * *

AFAD yetkilisinden tuhaf açıklama: Biber gazı sıkmadık TOMA getirdik

Kampa ait iddiaları Derik Kaymakamlığı ile koordineli çalışan AFAD’a da soruyoruz. Bir AFAD yetkilisinden tuhaf bir açıklama duyuyoruz: “Hayır biber gazı sıkmadık. Bir TOMA getirttik. Sığınmacılara sadece su sıktı. İddiaları yalanlayan AFAD Acil Durum Komisyon Başkanı ise, “yemeği de suyu da tahlile gönderdik, zehirlenme vakası yok” diyor. İşi olduğu gerekçesiyle, sorularımızı cevaplamayan yetkilinin söyledikleri düşündürücü: “Anlatılanlar abartılı, buradan ayrılanlar bunu kendileri istiyor. İstediğinizi yazıp, istediğiniz belgeyi kullanabilirsiniz.”

Videoda ne deniyor?
Kampta yaşayanların konuşmalarında “bize neden bunu yapıyorsunuz, çocuklarımız var” sözleri geçiyor. Görüntülerdeki sığınmacılar, şu sözlerle tepkilerini dile getiriyor: “Bizi buraya getirdiniz, bunları yapıyorsunuz. Biz bombalardan kaçtık. Tayyip Erdoğan yaşadıklarımızı görmüyor musun?”