Büyükada Anadolu Kulübü'nde “Prens Adaları Felsefe Sempozyumu: Felsefe ve Siyaset” başlıklı sempozyum düzenlendi.

Büyükada'da felsefe buluşması

Yeditepe Üniversitesi ve Adalar Kent Konseyi ile ortaklaşa düzenlenen “Prens Adaları Felsefe Sempozyumu: Felsefe ve Siyaset” başlıklı sempozyumu büyük bir katılımla gerçekleşti.

Büyükada Anadolu Kulübü'nde düzenlenen sempozyuma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İlçe Başkanı Ercan Akpolat, CHP Milletvekillleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Sibel Özdemir, Enis Berberoğlu, Ali Öztunç, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Lüksemburg Büyükelçisi Angele Da Cruz, eski Büyükelçi Yalım Eralp, Anadolu Kulübü Onursal Başkanı Metin Cizreli, İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve Ada halkı katıldı.

"ADALARI DÜNYANIN FELSEFE MERKEZİNE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ"

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, felsefenin önemine dikkat çekerken Ada vurgusu yaptı: "Adalar'a en çok felsefe yakışıyor ve felsefe en çok Adalar'a yakışıyor“dedi.

" Adalar'da felsefe sempozyumunun fikir babası Sayın Genel Başkanımızdır" sözleriyle açılış konuşmasını yapan Başkanımız Erdem Gül ise düşünce, eleştiri ve fikir özgürlüğünün önemine dikkat çekerken, felsefenin bu kavramlardan bağımsız olmadığını vurguladı, "Türkiye'de en çok ihtiyaç duyulan şey fikir özgürlüğüdür" dedi ve sözü sempozyumun onur konuğu Kemal Kılıçdaroğlu’na bıraktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalar'ın bugünü ve geleceği için felsefe sempozyumunun önemli bir adım olduğunu söyledi. Adalar'ın yalnızca turistik bir yer olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Adalar'ın bir tarihsel derinliği, görkemli bir geçmişi, olağanüstü bir coğrafyası ve olağanüstü güzel insanları var. Burayı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın, dünyanın felsefe merkezine dönüştürebiliriz. Dünyanın en önemli felsefecileri gelip, Adalar'da felsefeyi anlatabilirler, doğayı izleyebilirler, bir ağacın altına oturup gökyüzüne baktıklarında sonsuzluğu görebilirler. Felsefecilerin en çok bu tür şeylere ihtiyacı var. Görecek, düşünecek, sorgulayacak hayatı bunların hepsi olması lazım" diye konuştu.

OTURUMLARA BÜYÜK İLGİ

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Babür moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumda Prof. Dr. Yusuf Örnek “Üniversite İdesi ve Siyasete Yüklediği Görevler”, Prof. Dr. Cemal Güzel “Siyaset ve Etik”, Dr. Öğretim Üyesi Melike Durmaz “Aristoteles ve Hannah Arend'le Yurttaşlık ve Yurttaşa Özgü Etkinlikler” başlıklarını konuştular.

Dr. Seval Bulutoğlu moderatörlüğündeki ikinci oturumda ise Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz “Bir İdea Olarak Dünya Yurttaşlığı”, Prof. Dr. Harun Tepe “Irkçılık ve Ümmetçilik İkileminde İnsan Hakları Penceresinden Türkiye'nin Sığınmacı Sorunu” Dr. Öğretim Üyesi Levent Kavas “Evinin Yurttaşı” başlıklı konularını sundular.