Adalar Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada Büyükada'da Ruam hastalığı tespit edilen 81 atın öldürüldüğü açıklandı

Büyükada'da  Ruam hastalığı tespit edilen 81 at öldürüldü

Adalar Kaymakamlığı, ilçedeki bazı atlarda ruam hastalığının tespit edildiğini belirterek, tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet atın öldürüldüğünü açıkladı.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, ilçede bulunan bütün tek tırnaklıların (at, merkep, katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirildiği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi İmamoğlu, "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz" dedi.

Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığının tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

BAŞKAN GÜL: ADAYA AT GİRİŞİ VE ÇIKIŞI YAPILMIYOR

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yıllardır Adalar'da yaşanan bir sorun. At gerçeği olan bir ilçe. Kendine özgü sorunları ve yaşam biçimleri olan bir yer. Bir aydır taramalar devam ediyor. Dolayısıyla hazırlıklar yapılıyor, insan sağlığını etkilememesi için, yıllardır yapıldığı gibi hastalıklı atlar ada dışına çıkarılmıyor, hepsi toprağa verildi.

Şu anda bizim esas olarak Kaymakamlık'tan aldığımız bilgiye göre adaya at girişi ve çıkışı yapılmıyor. Bu atlar da bir yerlerde tutuluyor. 81 atta tespit edilmiş, başka atlarda yok.

Ruam hastalığı bu. Atlara özgü bir hastalık. Sürücülerin de kan tahlilleri aldı. İnsanlara geçmiş bir vaka tespit edilmedi. İlçe tarım sağlıkla görüştüğümde insana bulaştığına dair bir bulgu yok. Toprağa verilirken, çevreye karışmaması sorunu var, kireçle gömüldükleri için böyle bir sorun da yok.

Ocak ayında bu sistemi değiştiren yeni sistemi çalıştıracağız. Büyükşehirle esas mutabakatımız, fayton buranın tek ulaşım sistemi olmaktan çıkarılsın. Ocak ayı içinde yeni sistem çalışacağız, tartışmaya açacağız."

İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

"Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi"nde açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da konuyla ilgili olarak konuştu.

İmamoğlu, "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz. Adalar'da yıllardır var olan kontrolsüzlüğü, tanımsızlığı ama ulaşım, ama başka konularda; bu sadece atların korunması değil, doğanın da korunması, birçok konu var. Adalar'ın bu anlamda ihmal edilmişliği… Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş, fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız. Yüzde 90'ını çözmüş bir şekilde Adalar halkına ve İstanbulluya güzel müjdeler vereceğiz. Ama söylediğiniz süreci de takip ediyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Yük Hayvanlarını Koruma Ve Kurtarma Derneği, Büyükada'da ruam hastası olduğu tespit edilen 20 atın ve hastalık şüphesi bulunan 60 atın yarın akşam üstü öldürülerek gömüleceğini iddia etmiş, konu hakkında bilgi veren belediye yetkilisi ise atlara kan testlerinin yapıldığını ve resmi açıklamayı kaymakamlığın yapacağını söylemişti.

DHA