Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, Türkiye ile Somali arasında askeri alandaki iş birliğine ilişkin, “Türkiye'nin Somali ile askeri eğitim alanındaki iş birliği, bu ülke için çok kritik öneme sahip” ifadesini kullandı. Yılmaz, bu işbirliğinin sonucu olarak Somali ordusunun 3’te 1’inin Türkiye tarafından eğitileceğini açıkladı.

Büyükelçi Yılmaz: Somali ordusunun 3’te 1’ini Türkiye yetiştirecek

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, Türkiye ile Somali arasındaki askeri işbirliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Somali ile askeri eğitim alanındaki iş birliğinin bu ülke için ‘kritik öneme sahip olduğunu’ söyleyen Yılmaz, AA’ya yaptığı değerlendirmede, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaretin ‘bu ülkenin kaderini değiştirdiğini’ öne sürdü. Ziyaretin Türkiye-Somali ilişkilerini yeni bir aşamaya getirdiğini ifade eden Yılmaz, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Somali yeniden uluslararası toplumun ilgi odağı haline geldi” iddiasında bulundu.

Yılmaz, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri eğitim merkezi olan Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığı’nda Somalili askerlere verdiği eğitime ilişkin, "Türkiye'nin Somali ile yaptığı askeri eğitim alanındaki iş birliği, bu ülke için çok kritik öneme sahip. Somali’nin güvenliğine ve terörle mücadelesine katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumun da Somali'den en büyük beklentisinin ‘ülkede güvenliği sağlayacak birimlerin yetiştirilmesi’ olduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin buradaki askeri eğitim merkezinde Somali ordusunun omurgasını teşkil edecek subay ve astsubay yetiştirdiğini dile getirerek, bu yıl astsubayların 3'üncü dönem, subayların ise 2'nci dönem mezunlarını verdiğini belirtti.

Büyükelçi Yılmaz, Türkiye'nin Somali’ye 5 bin asker yetiştirme sözü olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“ISPARTA KOMANDO MERKEZİ’NE GÖNDERİYORUZ”

"Bu eğitimler, oldukça başarılı komando eğitimleri. Askerler önce 3 ay Somali'de temel eğitim alıyor. Daha sonra askeri uçakla Isparta Komando Merkezine gönderiyoruz. 3 ay da Isparta'da komando eğitim alıyorlar. Eğitimlerini tamamlayan askerler, Somali ordusuna devrediliyor. Şimdiye kadar 4 taburumuz bu çerçevede eğitimden geçirildi. Somali ordusuna devredilen bu askerler halihazırda aktif operasyonlara katılıyor. 5. taburumuzun eğitimi sırasında Kovid-19 salgını ortaya çıktı. Diğer bütün ülkeler eğitimlerini askıya alırken biz çok sıkı önlemler alarak bu eğitimleri devam ettirdik. Bu konuda da başarılı olduk. Kışlalara Kovid-19'un girişine izin vermedik. 5. taburla birlikte 2 bin 500 civarında askeri eğitmiş oluyoruz. Toplam sayıya bakıldığında neredeyse ilk etapta 15-16 bin kadar öngörülen Somali ordusunun 3'te 1'ini Türkiye eğitmiş olacak."

Ayrıca Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığı Anadolu Kışlası’nda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce Somali polisine özel harekat eğitimi verildiğini de sözlerine ekleyen Yılmaz, “Şimdiye kadar 600 civarında özel harekatçı yetiştirdik ve şu an çok kritik görevler ifa ediyorlar. Program kapsamında 1000 özel hareket polisi eğitilmiş olacak” dedi.