Covid-19 salgınının hızla tırmanmasıyla beraber büyükşehirlerde hastane ve mezarlık krizi yaşanmaya başladı. İstanbul’da vefat sayısı iki katına çıkarken Ordu’da da hastanelerin otopark ve yemekhaneleri yoğun bakım servisine dönüştürüldü. Vefat sayılarının hızla arttığı Bursa’da ise mezarlıklarda ürkütücü görüntüler oluştu

Büyükşehirler mezar kente dönüşüyor

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısında yüzde 100'e yakın artış yaşandığı iller arasında olduğunu bildirdiği birçok kentte ilave tedbirler alınmaya başlandı. Ayrıca, vaka sayılarının tekrar zirve yapması ile birlikte açıklanan vefat sayıları ile ilgili tartışmalar yeniden gündemde.

İstanbul'da son üç yılın kasım ayındaki vefat sayıları arasında neredeyse iki katına ulaşan bir fark dikkat çekiyor. 2018 ve 2019 yılının Kasım aylarında günlük ölüm sayısının 200 civarında olduğu İstanbul'da, bu yıl sayı 400'ler seviyesinde. E-Devlet uygulaması üzerinde İstanbul'daki vefat sayıları sorgulandığında 2018 yılında 1-26 Kasım arasında toplam vefat sayısı 5 bin 385 iken 2019'da aynı dönemde bu sayı 5 bin 312 oluyor. 2020 yılına gelindiğinde ise 1-26 Kasım tarihleri arasındaki toplam vefat sayısının 9 bin 828'e çıktığı görülüyor.

OTOPARK ALANI YOĞUN BAKIMA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Ordu Valisi Vali Tuncay Sonel başkanlığında toplanan İl Pandemi Kurulu, “Yurttaşları korumak ve salgının yayılmasını önlemek” amacıyla ek kararlar aldı. Toplantıda, vaka sayısıyla birlikte artan izole servis ve yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle Ordu Devlet Hastanesi’nde prefabrik binada bulunan polikliniklerin kapatılarak, ilave yoğun bakıma dönüştürülmesine ve hastanenin personel otopark alanında da prefabrik yoğun bakım inşa edilmesine karar verildi.

YEMEKHANE DE BOŞLATILACAK

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ana hizmet binasında bulunan yemekhane ve 1’inci katında bulunan birimlerin de boşaltılarak, yoğun bakım olarak hizmete açılması kararlaştırıldı. Ayrıca acil olmayan cerrahi işlemlere ara verilecek, ameliyathaneler yalnızca acil cerrahi girişimler yapılacak şekilde düzenlenecek. Ameliyathanelerde çalışan personel, hastanelerin diğer alanlarında görevlendirilecek.

Kentte bulunan Altınordu İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Ordu Verem Savaş Dispanseri hizmet binalarının boşaltılarak, yataklı servis ve yoğun bakım oluşturmak üzere Eğitim Araştırma Hastanesi'ne tahsis edilmesine karar verildi.

BURSA’DAN KORKUTAN GÖRÜNTÜLER

buyuksehirler-mezar-kente-donusuyor-810790-1.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentteki koronavirüs kaynaklı ölümleri günlük olarak raporlarken, 19-27 Ağustos tarihleri arasında günde 44 olan ölüm oranı ciddi bir artış gösterdi ve 9-27 Kasım tarihleri arasında günde ortalama 105 ölüme çıktı. Ölüm oranında yaşanan hızlı artış nedeniyle belediye ekipleri yeni mezar yerleri açmak için çalışmalara başladı. Ekiplerin Hamitler Kent Mezarlığı'nda yaptığı çalışmalar dronla havadan görüntülenirken oluşan ürtükücü tablo dikkatleri çekti.