Büyükşehirlerin ötesine can suyu

Işıl ÇALIŞKAN

Ülkemizde sanatçı olarak ayakta kalmak ve sürdürülebilir projelere imza atmak oldukça güç. Özellikle pandemi dönemi sanatçıların yaşadığı ekonomik zorlukları net bir biçimde ortaya koydu. Buna istinaden Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupa Birliği’nin kültür kurumlarının öncülüğünde dev bir destek projesi duyuruldu: CultureCIVIC.

Goethe-Institut Istanbul, Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştirilen bir Avrupa Birliği projesi olan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı”, Türkiye’de gittikçe daralan kültür-sanat alanına bir hareket getirmeyi amaçlıyor. 30 Haziran’da başlayan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı”, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden projelere ve bireylere destek sağlayacak. Programın öncelik verdiği konu ise kariyerinin henüz başındaki sanatçılar, yeni kültür oluşumları ve büyükşehirlerin dışında faaliyet gösteren projeler. Bu noktada yeni iş birlikleri kurulacak ve hibe programları, “Yerel Projeler”, “Yapısal Destek”, “Kentler Arası Ağ Geliştirme”, “Sanatsal Üretim” başlıklı dört farklı kategoride hayata geçirilecek. Böylece sanatçılara, kültür profesyonellerine, kültür kurumlarına finansman sağlanacak.

buyuksehirlerin-otesine-can-suyu-898005-1.
Ayşe Utku Eraslan - Kültür Sanat Destek Programı Direktörü



ÇOĞULCULUĞU TEŞVİK

BirGün’e konuşan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı Direktörü Ayşe Utku Eraslan, projenin amacını, “Sanatın gücünü kullanarak, sivil hayatın canlanmasını, sosyal uyum ve toleransın gelişmesine katkı sunmayı, ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik etmeyi amaçlıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

Proje, büyükşehirlerin ötesine geçerek ülkenin dört bir yanındaki kişi ve kurumlara ulaşmayı hedefliyor. Eraslan, aslında projenin pandemi öncesinde hazırlandığına vurgu yapıyor. Eraslan, amaçlarını şu sözlerle anlatıyor: “Özellikle metropollerin dışındaki kültür-sanat faaliyetleri ve sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği nezdinde dâhil olduğumuz program sivil toplum kuruluşlarını desteklemek ve bu desteğin tüm Türkiye’ye yayılmasını öngörüyor. Ancak geçtiğimiz bir buçuk yıllık süreç içerisinde maddi-manevi en çok yara alan sektörlerin başında kültür sanat sektörü geliyor. Bu sebeple, metropollerdeki kültür operatörlerinin fiili sıkıntılarını göz önüne alarak hibe programlarının 3’te 1’lik oranını İstanbul, Ankara ve İzmir’den yapılan başvurulara ayırmayı doğru bulduk.” Projenin somut karşılığını sorduğumuz Eraslan, “Dört yıl sürmesi planlanan programda 4 ayrı hibe kategorisinde 14 açık çağrı yapacak ve 200’ü aşkın projeye 1.6 milyon avro değerinde hibe desteği sağlayacak” cevabını veriyor.

Her hibe kategorisine başvuru yapabilecek adayların özelliklerinin birbirinden farklı olduğu programın detaylı bilgisine ve başvuru sürecine www.culture-civic.org adresinden ulaşılabilir.