Buz Devrinin sonlarında kucağında bir çocukla yürüyen genç bir kadının ayak izleri bulundu

Fotoğraf: National Park Service

Dış Haberler Servisi

Buz Devrinin sonlarından bir günde, genç bir kadın kucağında bir çocukla, mamutların ve dev tembel hayvanların kol gezdiği çamurlu bir yüzeyde aceleyle yürüyordu. Şimdi ise fosilleşmiş ayak izleri, 10 bin yıl öncesine dayanan yüksek ihtimalle tehlikelerle dolu bu yolculuğa ışık tutuyor.

New Mexico White Sands Milli Parkında bulunan kalıntılar, ova boyunca geri dönüşle birlikte yaklaşık 1,5 kilometre kadar uzanıyor. Şimdiye kadar bulunan en uzun fosilleşmiş ayak izleri olan bulgu, Kuveterner Çalışmaları Dergisinin 1 Aralık 2020’de çıkacak yeni sayısında yayınlanacak.

Chatham Üniversitesinden Evrim Biyoloğu Kevin Hatala araştırmayla ilgili Sciencenews’den Aayushi Pratap’a yaptığı değerlendirmede, “Kalıntı güzergahının uzunluğu gerçekten muazzam ve bize bireylerin davranışlarına ilişkin bir pencere sağlıyor” diye konuştu. Bu araştırma ekibinde yer almayan Hatala, bu bulgunun bugünkü davranışlarımızla atalarımızınki arasındaki yakın bağı gösterdiğini belirtti.

Araştırmacılar 2018 yılında, şimdi kurumuş halde olan antik Otero Gölü kıyısı boyunca dikkat çeken siyah noktaların izini sürmeye başladılar ve küçük bir kazıyla, mamutlarınkilerin yanında fosilleşmiş insan ayak izlerini ortaya çıkardılar.

427 insan ayak izinden 90’ı analiz edildi. Ayak izlerinin büyüklüğü ve derinliği, bunların ergen ya da genç bir kadına ait olduğunu gösteriyordu. Düzensiz izler, yüzeyin kaygan olduğuna ve yürüyüş esnasında kadının yükünün zaman zaman değiştiğine işaretti. Güzergahın bazı yerlerinde ise kadının ayak izlerinin derinliği azalırken, onlara daha küçük izler eşlik ediyordu: Bu izler de kadının kucağından zaman zaman inen küçük bir çocuğa aitti.

White Sands Milli Parkından Biyolog David Bustos, “Bu kişi acele içindeydi, nedenini bilemiyoruz. Hızlı bir yürüyüştü ve kişi yorulmuştu ancak yoluna devam ediyordu” diye konuştu. Bustos, kadının acelesinin, yürüyüşün riskli ve tehlikelerle dolu olmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

Kadının ayak izleri zaman zaman daha büyük hayvanların ayak izleri içinde gözüküyordu. Araştırmacılar, mamut gibi hayvanların türünün ne zaman yok olduğu bilgisinden hareketle, bu ayak izlerinin Buz Devrinin sonlarından kaldığı sonucuna vardılar.