Bye Bye Don Everly

Yedi yıl önce ölen kardeşi Phil ile birlikte Everly Brothers’ı oluşturmuş Don Everly, Cumartesi günü 84 yaşında bu dünyayı terk etti. İkilide geri vokal, bazen eş vokal rolünü üstlenirdi. Bazen de iki kardeş düet yaparlardı. “Bye Bye Love”, “All I Have To Do Is Dream” ve “Wake Up Little Susie” ilk ağızda benim aklıma gelen şarkıları. Üstelik hepsinin sözlerini de hatırlıyorum çünkü o sıralar Yelpaze Dergisi pop şarkıların sözlerini yayınlardı. Ezberlemiş, bir daha da unutmamışım. On beş – on altı yaşındaydım. Demek ki altmış yıldan fazla olmuş.

Don ve kardeşi Phil Everly 50’li yılların ikinci, 60’lı yılların da ilk yarısında aralarında “Bye Bye Love” and “All I Have To Do Is Dream”in de olduğu şarkılarıyla dünya çapında şöhrete ulaşmış, uyumlu icralarıyla da Beatles ve Simon and Garfunkel gibi grupları etkilemişlerdi. 1973 yılında California’daki bir konser sırasında sahnede besbelli bir anlaşmazlık yaşamış (Phil gitarını kırıp sahneden ayrılmıştı) ve on yıl birlikte çalışmamışlardı. Phil daha sonra Time dergisine, iki kardeşin ilişkisinin bu ayrılığa galip geldiğini söylemişti.

MODAYI TAKİP ETMEDİK

Parlak dönemlerinde, 1957 ve 1962 arasında çok sayıda hit’leri oldu. Ayrılık sırasında tek tek çalıştılar ama aynı başarıyı elde edemediler. On yıl sonra Londra’daki bir konserle yeniden bir araya geldiler. Konseri bir albüm izledi. Don Everly 1986’da Associted Press ile yaptığı bir söyleşide, moda olanı hiçbir zaman takip etmedikleri için başarılı olduklarını belirtmişti. “Hoşumuza gideni yapıyorduk, sezgilerimizi izliyorduk. Rock’n’roll ayakta kaldı, bu konuda haklı çıktık. Country ayakta kaldı, bu konuda da haklıydık. İkisini birleştirebilirsiniz, oysa herkes yapamayacağımızı iddia ediyordu.”

Çocukların ikisi de anneleriyle babalarının yerel radyo istasyonlarındaki müzik programlarında şarkı söylediler. Liseyi bitirince Nashville’de müzisyen olarak çalışma girişiminde bulundular. Gitarist ve yapımcı, aile dostu Chet Atkins’in himayesine rağmen başarılı olamadılar. Onlarla anlaşma imzalayan Columbia Records 1955’te satmayan bir single’dan sonra anlaşmayı iptal etti. Nashville’de bir yıl dolaşıp, şehirdeki hemen hemen her şirket tarafından reddedildiler. Sonra bağımsız Cadence Records ortaya çıktı. İlk kayıtları, dönemin seçkin ikilisi Boudeleaux ve Felice Bryant’ın bestelediği “Bye Bye Love”ı oldu. Pop single’larda en tepeye çıktı, country listesinde ikinci oldu. Altı ay listelerde kaldı. Ardından gelen (gene Bryant’lara ait) “Wake Up Little Susie” birkaç ay sonra hem rock, hem country listelerinde “Bir Numara” oldu. İlkinde kahramanımızın sevgilisini başkasıyla görmesinden kaynaklanan hazin bir hikâye vardır. İkincide ise, oğlan gece saat 4’te dehşet içinde uyanır. Sinemaya diye dışarı çıkmış, kaçamak yapmış ve ne yazık ki uyuyakalmışlardır. Yanındaki Küçük Susie’yi uyandırır. “Uyan Küçük Susie, film bitmiş saat 4, ayvayı yedik.”

Everly Brothers ilk yıllarında Rock’n’Roll Hall of Fame’in onur listesine, 2001 yılında da Country Müzik Hall of Fame’in listesine girdiler. 2019’de Don Everly Nashville Müzisyenler Hall of Fame onur listesine seçildi. 1997’de Yaşam Boyu Başarı Grammy’si aldılar. Rolling Stone dergisi onları “rock’ın en önemli vokal ikilisi” olarak tanımladı. Keith Richards da Don için “dinlediğim en iyi ritim gitarcılardan biri” demişti. Don Everly’yi sevgi ve hayranlıkla anıyoruz.