Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby'nin, cephe hattında yaşanan çatışmada yaralandıktan sonra bugün hayatını kaybettiği bildirildi.

Çad Cumhurbaşkanı Deby cephe hattında yaşanan çatışmada hayatını kaybetti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Chad ordusu, Devlet Başkanı İdriss Deby'nin bugün öğle saatlerinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bir ordu sözcüsü, Deby'nin dün yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinin galibi ilan edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Çad Devlet Başkanı Idriss Deby'nin kuzeyli isyancılara karşı bir mücadelenin ön cephesinde savaşan askerleri ziyaret ederken öldüğünü söyledi.

Deby'nin ölümünü duyuran Ordu sözcüsü Azem Bermendao Agouna, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Çad'ı birlikte inşa etmeye devam etmek için yurt içi ve yurt dışındaki tüm Çadlılara diyalog ve barış çağrısı yapıldı. Ulusal Geçiş Konseyi, Çad halkına barış, güvenlik ve cumhuriyetçi düzeni garanti altına almak için tüm önlemlerin alındığına dair güvence veriyor" dedi.

Batılı ülkeler Deby'yi, Çad'da faaliyet gösteren Boko Haram, El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı gruplar da dahil olmak üzere aşırı islamcı gruplara karşı mücadelede müttefik olarak görüyordu.

Deby, 11 Nisan'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 79.32 oyla kazanarak 6'ncı kez seçimlerden galip ayrılmıştı.

AFRİKA'DA EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN LİDERLERDEN BİRİ

Devlet Başkanlığı sözcüsü, dün yaptığı yaptığı açıklamada, Deby’nin ‘teröristlerle’ savaşan birliklere katılmak için ön cepheye gittiğini söylemişti.

Libya'nın kuzey sınırında bulunan isyancılar, seçim günü bir sınır karakoluna saldırmış ve ardından çölün yüzlerce kilometre güneyine ilerlemişti.

68 yaşındaki Deby, 1990'da bir isyanla iktidara geldi ve Afrika'nın en uzun süre hizmet veren liderlerinden biri oldu.

Kaynak: Reuters