İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 6 yıl önce çıkan çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçi anıldı. İşçi aileleri: Unutmadık, unutturmayacağız! Adalet mücadelemiz sürecek

Çadır yangınında can veren işçiler anıldı: Esenyurt’ta 6 yıldır gelmeyen adalet!

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 11 Mart 2012’de çıkan çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçi, dün Adalet Arayan İşçi Aileleri ve emek dostlarınca anıldı. Her yıl olduğu gibi yangının meydana geldiği yerde buluşan işçi yakınları, bir kez daha adalet talebini dile getirdi.

‘Unutmadık, unutturmayacağız’
“Esenyurt’u unutma, unutturma”, “Sorumlular belli, adalet istiyoruz” sloganlarıyla Marmara Park AVM’nin önüne yürüyen aileler, burada bir açıklama gerçekleştirdi. Aileler adına açıklamayı okuyan Erdinç Eroğlu, şunları söyledi: “Bizler bu yangında kardeşlerini, evlatlarını, babalarını, canlarını yitirmiş aileler olarak her yıldönümünde yangının meydana geldiği yerde buluşuyor, UNUTMADIĞIMIZI ve UNUTTURMAYACAĞIMIZI yetkililere ve kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Kaybettiklerimiz için yılmadan, bıkmadan, usanmadan ADALET istiyoruz. Ancak Türkiye’nin iş cinayetleri karnesinin korkunçluğu değişmiyor, iş cinayetlerini durdurmak için yetkililer kıllarını kımıldatmıyor.”

Patronlara dokunulmadı
6 yıldır tek taleplerinin bu vahşetin sorumlularının tümünün tespit edilmesi, yargılanması ve en ağır şekilde cezalandırılması olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Bütün yargılama süreçlerini takip ettik, davaya müdahil olarak elimizden geleni yaptık. 9 Temmuz 2015’te Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. 11 işçinin hayatını kaybetmesinin gerçek sorumluları olan ECE Gayrimenkul, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Mira Teks ve kamu idareleri; belgeler, tanık ifadeleri ve iddianameye rağmen sorumsuz bulundu. Firma sahipleri yargılanmadı, sadece firma çalışanları yargılandı” dedi.

Karara itiraz ettiklerini belirten Eroğlu, sonrasında yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı: “Dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay, Kayı İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri ve Mira Teks yönetimi hakkında da iddianame düzenlenmesi ve sanıkların kusurları bakımından bilinçli taksirin tartışılması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay’ın bozma kararından sonraki ilk duruşmada mahkeme, Kayı İnşaat ve Mira Teks’in yanı sıra Ece Türkiye ve Marmara Park hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.”

‘Anıt talebimiz yerine getirilmedi’
Çadır yangınında hayatını kaybedenler anısına bu bölgede bir park yapılmasını, bir anıt dikilmesini istediklerini, ancak bu isteklerinin yerine getirilmediğini de hatırlatan Eroğlu, “İşçilere ne kadar değer verildiğinin somut kanıtlarıdır bu isteklerimizin yerine getirilmeyişi” diye konuştu. Son olarak 6 yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesinde kendileriyle dayanışan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ettiklerini belirten Eroğlu, “Gözünüz, kulağınız, vicdanınız bizimle olsun” ifadelerini kullandı.