Çadırda önlem alınmadı
Fotoğraf: BirGün

İlayda KAYA

Afet bölgesinde depremin ardından yaşanan sel felaketine ilişkin yetkililere çağrı yapan TMMOB Adıyaman Genel Sekreteri Ufuk Bayır, çadır kenarlarına drenaj kanallarına açılması gerektiğini söyledi.


BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Bayır, depremlerin ardından kurulan çadırlarda bilimsel olarak bir planlama yapılmadığını vurguladı. Bayır “Depremin etkisiyle çadırlaşma sürecine geçerken plansız bir süreç yaşandı. Sel felaketi bilinmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmadı, önlem alınmadı. Adıyaman’ın altyapısı sele dirençli değil. Depremin ardından molozların etkisiyle altyapıların tıkandığını düşünüyoruz. Gelen yağmur da ciddi olunca büyük bir sel yaşandı. Taşmalar oldu, çadırlar kullanılmaz hale geldi. Çadır kentlerde boşlukların değerlendirildi. Altyapı çalışmaları yapılmadı. drenaj kanalları açılabilirdi” dedi.

ALTYAPI EKSİKLİĞİ VAR

SES Adıyaman Şubesi Başkanı İbrahim Halil Aydın ise özetle şu ifadeleri kullandı: “Çevre sağlığı düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Dip dibe yapılmış, altyapısı oluşturulmamış çadır kentler var. Sel felaketiyle birlikte lağım sularının normal şebeke suyuna karışması çok yüksek bu yerlerde. Bulaşıcı hastalıkların artması gibi sorunlar gün yüzüne çıkabilir. Soğuk havalar, su ile temas tamamen hastalık habercisi. Islandılar, zatürreden birçok hastalıkla mücadele edebilirler. Deprem, sel bir afet. Ama depremin, selin sonuçlarının önüne geçebilmemiz için, bilimi önümüze koymamız gerekir. İşi bilmeyen veya liyakatsiz insanların bulunmasının bir sonucunu yaşıyoruz. İnsanlar bir felaketten kaçarken ikinci felakete yakalandı.”