AKP’nin seçim meydanlarındaki “sağlıkta çağ atladık” söyleminindoğruyu yansıtmadığını kaydeden TTB, sağlık alanında açıklanan yalanları ve doğruları kamuoyuna açıkladı

Çağ atlamadık, ölüyoruz, dolandırılıyoruz: Sağlıkta kandırmaca

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'ne 22 gün kala AKP’nin 13 yıllık iktidarında sağlık sistemindeki geriye gidişi ve seçim beyannamesindeki vaatlerini değerlendirdi. TTB, AKP'nin seçim afişlerinde ve kampanyalarında öne çı-kardığı sağlıkla ilgili  söylemleri “Sağlıkta Yalanlar Ve Gerçekler 2002-2015” ve “Sağlıklı bir seçim için, bir kere daha düşün: Memnun musun gerçekten?” broşürlerinde bir araya getirdi. TTB, sosyal medyada da #SağlıktaYalanlarVeGerçekler hashtagini yaygınlaştırarak, AKP’nin 13 yıllık  iktidarında “sağ-lıkta çağ atladık” söyleminin gerçeği yansıtmadığını gözler önüne serdi. Yalanlar ve Doğrular ''Sağlıkta Yalanlar Ve Gerçekler 2002-2015'' broşüründe “Sağlıkta 13 yıldır devam eden bir ‘Yalan Rüzgârı’nı izliyoruz. Güya, sağlık ‘reformu’ yapıldı. Güya, her şey düzeldi. Güya, herkes çok memnun. Güya, sağlıkta çağ atladık. Oysa, gerçekler hiç öyle değil” ifadelerine yer verildi. Broşür sosyal medyada da yankılanmaya başladı. Broşürde öne çıkan yalanlar ve gerçekler şöyle:

1. Yalan: Türkiye sağlıkta çağ atladı.
Doğru:Birleşmiş Milletler’in sağlık göstergelerini de içeren 2014 yılı insani gelişme indeksinde Türkiye, 187 ülke arasında 69’uncu sırada yer aldı.


2. Yalan: Herkesin sağlığı doğduğu günden itibaren emin ellerde.
Doğru:Samsun’da iki buçuk aylık Kübra bebek açlıktan öldü. “Alamıyordum, mama bile alamıyordum. Gücüm yetmiyordu” diyordu annesi.  Konya’da ise kırk günlük “Ayaz bebek” soğuktan can verdi.


3. Yalan: Artık herkesin Genel Sağlık Sigortası var.
Doğru: Adı, “Genel Sağlık Sigortası” ama işsizlik sigortasından yararlanamayan işsizler, sigortasız çalışanlar, emeklilik için prim gününü doldurup yaşa takılanlar, kısmi zamanlı çalışıp primleri ayda otuz günden az yatanlar, primini ödeyemeyen esnaf ve sanatkârlar, primini ödeyemeyen çiftçiler, primini kendisi ödemesi gerekip de ödeyemeyenler, yani prim borcu olan milyonlarca yurttaş sağlık hizmeti alamıyor.


4. Yalan:Bütün hastaneleri sigortalılara açtık.
Doğru:Sosyal Güvenlik Kurumu’yla sözleşme imzalayan özel hastanelerde tedavi olunabiliyor ama milyarlarca liralık faturayı  ödeyebilmeleri gerekiyor.


5. Yalan:Sağlık harcamalarının büyük bölümü devlet tarafından yapılıyor.
Doğru:Türkiye’de 2012 yılında gerçekleşen 72 milyar 820 milyon TL toplam sağlık harcamasının yüzde 79,5’u, 57 milyar 892 milyon TL’si kişiler tarafından cepten ödeme olarak yapıldı. Kişi başına yıllık bin 9 TL olan sağlık harcamasının 785 TL’si kişilerin kendileri tarafından yapılırken, yalnızca 224 TL’si devlet tarafından yapıldı.


6. Yalan: Vatandaşlarımıza ambulans uçakları-mızla hizmet ediyoruz.
Doğru: 2014 Şubat ayında Van’ın Gürpınar ilçesi Yalınca Köyü Çeli Mezrası’nda bir buçuk yaşındaki Muharrem bebek zatürreeden öldü. Yollar kapalı olduğu için ambulans gitmedi. Babası, 16 kilometre boyunca çocuğunun cenazesini çuvalla sırtında taşıdı.


7. Yalan:Sağlıkta yolsuzluklara son verdik.
Doğru:Sağlıkta yolsuzluklar katbekat arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son raporuna göre, sağlık sektörü yolsuzlukta birinciliği gene kimselere kaptırmadı. 2013 yılındaki 258 yolsuzluk operasyonundan 59'u sağlık alanında gerçekleştirildi.


8. Yalan:Hükümetimiz işçi sağlığına çok önem veriyor, gereken tedbirler alıyor ancak bu işin fıtratında ölüm var.
Doğru: AKP döneminde en az 14 bin 500 işçi iş cinayetlerinde can verdi.