Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları, okul yönetimiyle ilişiklerini kesti. Okul müdürü Cafer Koçyiğit, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in altı yaşındaki kızını müridiyle ‘evlendirmesi’ ve çocuğun yıllarca istismar edilmesiyle ilgili haber yapanları hedef alan paylaşımlar yapmıştı.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları, okul yönetimiyle ilişiklerini kesti
Fotoğraf: MEB

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Koçyiğit'in, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin skandal paylaşımlarda bulunmasının ardından, Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları, okul yönetimiyle ilişiklerini kestiklerini duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı, İsmailağa cemaati bağlantılı Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesi ve sistematik olarak istismara maruz bırakılmasına ilişkin çıkan haberleri hedef alan Cağaoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Koçyiğit'le ilgili soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Koçyiğit'in istismar haberlerini yapanları hedef aldığı, ayrıca istismar edilen çocuğun ailesinin beyanlarının yer aldığı paylaşımı Twitter hesabından paylaştığı gündeme getirilmişti. Haberlerin ardından okul müdürü paylaşımlarını silmişti.

bianet'in haberine göre; Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları olarak, uzun bir süredir yapıcı olmaya, sorunları çözmeye, kimseyi kırmamaya özen gösterdik.

Gördüğümüz tüm yanlışları klavye tuşları ile değil, yüz yüze gidermeye çalıştık. Okul, öğrenci ve mezunlarımızın menfaati neyi gerektiriyor ise o noktada yer almaya çalıştık, bazen de sabrettik. Bütün bu iyi niyetli, siyasetten çok uzak, objektif ve yapıcı yaklaşımımıza rağmen ortaya çıkan durum bazı kararlar almayı gerektirmiştir.

Yönetim kurulumuzun aldığı karar gereği, mevcut yapı ve anlayış değişene kadar okul yönetimi ile olan ilişki tamamen kesilmiştir, yönetim ile iş birliği içinde yürütülmesi gereken tüm faaliyet, mali destek planları ve projeler askıya alınmıştır. Öğrenci bursları ise aksatılmadan sürdürülecektir.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mezunları, çağdaş, laik, geleceğe ışık tutabilen, hiçbir ideolojinin hakim olmayacağı bir eğitim anlayışına gönülden inanmakta ve bu uğurda çalışmaktadırlar. Düşmanca tavırlar, uygunsuz konuşmalar, insan hakları ve evrensel değerler ile asla bağdaşmayacak söylemler, her nereden gelirse gelsin, kabul edilemez. Bu huzursuz ve gerilim dolu ortamın yıllardır eşi benzeri görülmeyecek şekilde sadece okulumuzda sürdürülmesi de ayrı bir tartışma konusudur.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın soruşturmasının yıllardır sürdürülmekte olan ağır gerilim ortamını ortadan kaldırmasını diliyoruz. Eğitimi merkezine koyan, tek endişesi öğrencileri olan, dini değerler başta olmak üzere çeşitli kutsalları kendisine araç edinmeyen, öğrencilerimizin zeka ve geleceğine hizmet edebilecek bir yönetim memleketin hakkıdır.

Kalbimiz birlikte atmaya devam edecek, mücadelemiz hep bu uğurda olacak, öğrencilerimizi asla yalnız bırakmayacağız."

***

OKUL MÜDÜRÜ NE DEMİŞTİ?

İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Koçyiğit, toplumda infial yaratan istismar skandalına ilişkin sosyal medyada şunları yazmıştı:

"* Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın. (Hucurat:6)

* Bu ayet İman edenlere hitap ediyor. İmansızlar siz iftira atmaya karalama yapmaya devam edebilirsiniz!”

***

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu bildirmişti.