Çağdaş Gazeteciler Derneği: Muhabirden muhbir yaratamazsınız

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), polisin son dönemlerde özgür basın çalışanlarına yönelik tehdit, muhbirlik dayatmasını eleştirerek, “Muhabirden muhbir yaratamazsınız” açıklamasında bulundu.

Mezapotamya Ajansının haberine göre, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), polisin özgür basın çalışanlarına yönelik baskılarına tepki gösterdi. “Muhabirden muhbir yaratamazsınız” başlığı ile yazılı açıklama yapan ÇGD, “Siyasi ikbalini, korkutma ve baskı; mesleğimiz gazetecilik özelinde ise sansür, gözaltı ve tutuklamalarla devam ettirmeye çalışan AKP iktidarı ve iktidardan güç alan çevreler, gazetecilere yönelik her türlü ahlaksız teklife başvurmaktan çekinmemektedirler. İftiralarla birçok meslektaşımızı hukuksuz bir şekilde aylarca cezaevinde tutarak susturmaya çalışanlar, son olarak meslektaşlarımıza tehditle karışık muhbirlik teklif ederek tacizde bulunmuşlardır” değerlendirmesini yaptı.

‘MESLEKTAŞLARIMIZIN TEK SUÇU GELİŞMELERİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMAKTIR’

20 Ekim 2017 tarihinde Ankara’da Mezapotamya Ajansı muhabirleri Selman Güzelyüz, Diren Yurtsever, JinNews editörü Sibel Yükler, muhabirler Habibe Eren ve Duygu Erol’un gözaltına alındığının hatırlatıldığı açıklamada, serbest bırakıldıktan sonra muhabirlerin polisin tacizine uğradıklarına yer verildi.

Açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz ile Diren Yurtsever, evlerine ya da işlerine giderken sokakta kendilerine yaklaşan kişilerin muhbirlik teklifinde bulunduklarını belirttiler. Bu kurumlarda habercilik yapmaya çalışan meslektaşlarımızın tek suçu, siyasi iktidarın hoşuna gitmeyen konuları ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaktır. Son gözaltıların ardından yaşanan bu muhbirlik teklifi, geldiğimiz vahim aşamanın en açık göstergelerinden biridir. Gazeteciliği, ‘halkın haber alma hakkı’ olarak görmeyen, aksine gerçekleri gizleyip manipülasyon aracı haline dönüştürmek isteyenlere, anlayana kadar söyleyeceğimiz tek söz: Muhabirden muhbir yaratamazsınız.”