Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin her yıl düzenlediği “Yılın Başarılı Gazetecileri-2020” ödüllerinde BirGün bu yıl röportaj ve sayfa tasarımı dallarında iki ödüle layık görüldü.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden BirGün’e iki ödül birden

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), “Yılın Başarılı Gazetecileri-2020” ödüllerini açıkladı. BirGün, röportaj ve sayfa tasarımı dallarında iki ödüle layık görüldü.

Gazetemizin Haber Müdürü Uğur Şahin, 27 Mayıs – 2 Haziran 2020 arasında yayımlanan “Korona günlerinde en alttakiler” başlıklı çalışmasıyla röportaj ödülünü, Barış Can Sarıkaş ise Dünya Caz Günü içerikli sayfa tasarımıyla sayfa tasarım ödülünü aldı.

ÇGD, bu yıl dayanışma ödülünü de sağlık emekçileri ve Türk Tabipleri Birliği’ne verdi. Ödül açıklamasında sağlıkçılar için, “Bugüne kadar Türkiye’de hayatını kaybeden sağlık emekçisi sayısı 400’ü geçti.Salgınla mücadelede en önemli görevi üstelenen sağlık emekçilerinin örgütlerinden biri olan Türk Tabipler Birliği, bu süreçte ek bir sorumluluk daha üstlendi ve bizlere ‘İyi ki Türk Tabipler Birliği var’ dedirtti” denildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, ödülleri duyurduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye; Dünya’da gazeteciliğin en zor şartlarda yapıldığı ülkelerden biridir. Bu belirleme, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki çeşitli araştırmalarla da ortaya konmaktadır. Bir yandan en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda, diğer taraftan basın özgürlüğü listesinde 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer alan bir ülkede gazetecilik, tahmin edileceği gibi mayınlı tarlada yürümekten farksızdır.

Karşı karşıya kalınan baskı ve tehditlerden kaynaklı da gelinen aşamada ne basın-yayın organları ne de gazeteciler, ‘habercilik’ tanımıyla sınırlı bir faaliyet yürütmektedir. Evrensel düzeydeki haklar, ulusal düzeyde yasalardaki özgürlükler ile emek mücadelesinin mihenk taşı olmuştur basın kuruluşları ve basın emekçileri.

Gazeteciliğin, gazetecinin sorumluluğu ve bu sorumluluğu üstlenme iradesi, bu yüzden de çok ağırdır. Taşıması o kadar zordur ki bu gün basının küçük bir kısmı dışında neredeyse tamamı iktidar güdümündedir. Öyle bir haldir ki yarın çıkacak manşetleri bizzat iktidar temsilcileri bir gün önceden duyurmaktadır. Ancak bu da yeterli görülmemekte, basın kartları aracılığıyla ‘memur gazeteci’ yaratılması hedeflenmektedir.

Tüm bunlara karşın isimlerini buradan tek tek saymak imkânı bulamayacağımız meslektaşımız, ne halkın doğruları öğrenme hakkından ne de gazetecilik etik değerlerinden tek adım geri atmadan sorumluluklarını yerine getirmekte. Her yıl olduğu gibi 2020 yılında da kendilerine, hem mesleğimizi hem de özgürlüklerimizi korudukları için Derneğimizin Yılın Başarılı Gazetecileri ödülleri aracılığıyla teşekkür ediyoruz.

Ödüllerimizin birinde bu yıl kalıcı değişikliğe gittik. Geçen yıl kaybettiğimiz değerli meslek büyüğümüz, Derneğimizin üyesi ve Derneği’mizde, basına ilişkin tarih çalışmalarıyla ayrı bir yere sahip Orhan Koloğlu’nun ismini, ‘İnceleme-Araştırma Ödülü’müze vererek, anısını ve emeklerini yaşatacağız.

Hak ve özgürlüklerimizin teminatı olan mesleğimize, haberleri ve çalışmalarıyla katkı sunanları bu vesileyle bir kez daha anıyor, ödül alan tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz.”

ÇGD’nin açıkladığı ödüller ve alan gazeteciler şöyle:

RÖPORTAJ ÖDÜLÜ

Uğur Şahin - BirGün

“Korona günlerinde en alttakiler” başlıklı röportajlarıyla.

cagdas-gazeteciler-dernegi-nden-birgun-e-iki-odul-birden-866330-1.

SAYFA TASARIMI ÖDÜLÜ

Barış Can Sarıkaş - BirGün

Dünya Caz Günü içerikli sayfa tasarımı.

cagdas-gazeteciler-dernegi-nden-birgun-e-iki-odul-birden-866331-1.

HABER ÖDÜLÜ

Seyhan Avşar - Cumhuriyet

“FETÖ dosyası bir köşkle temizlendi” ve “’Amca tapuya, yenge holdinge’ taşındı” başlıklı haberleriyle.

UĞUR MUMCU ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK ÖDÜLÜ

Murat Ağırel

Sarmal kitabıyla.

MUSTAFA EKMEKÇİ HABER ÖDÜLÜ

Mahmut Hamsici – BBC Türkçe

“Mülteci Krizi” başlıklı video haberleriyle.

RAFET GENÇ HABER ÖDÜLÜ

Cemil Uğur - Mezopotamya Ajansı

“Gözaltına alındıktan 2 gün sonra hastanede çıktılar”, “Şiba’nın gözaltında gördüğü işkence rapora yansıdı” ve “’Helikopterden atıldı’ denilen kişinin darp raporu: Yüksekten düştü” başlıklı haberleriyle.

BEHZAT MİSER KENT HABER ÖDÜLÜ

Esra Yalçınalp /Mesut Ersöz / Osman Kaytazoğlu - (BBC Türkçe

“İzmir depreminde yıkılan bir binanın anatomisi” başlıklı video haberle.

İNTERNET HABER ÖDÜLÜ

Hale Gönültaş / Volkan Nakiboğlu - Gazete Duvar

İran sınırındaki göçmen kaçaklığına ilişkin haber dizisiyle.

İZZET KEZER HABER FOTOĞRAF ÖDÜLÜ

Sedat Suna - EPA

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Eylem Fotoğrafları

KARİKATÜR ÖDÜLÜ

ALİ TARIK HATİPOĞLU

1980’lerde cezaevinde başlayan 40 yıllık karikatür tutkusu.

YEREL MEDYA HABER ÖDÜLÜ

Sinan Aygül - Bitlis News

“Yoksullar için gönderilen Kızılay etleri AKP’li vekilin otelinde görüntülendi”

ORHAN KOLOĞLU İNCELEME ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Hıfzı Topuz / Recep Yaşar

“Yakın Dönem Türk Basın Tarihi”

TV HABER ÖDÜLÜ

Yeşim Karacaoğlu / Mahmut Özgün / Serhat Yağmur - Fox Tv

“Virüsün Yolculuğu”

TV BELGESEL ÖDÜLÜ

Fatima Çelik - DW Türkçe

“İstanbul’un kaybolan deniz kültürü”

MAHMUT TALİ ÖNGÖREN TV PROGRAM ÖDÜLÜ

Melis Danişmend

“Melis Danişmend ile #KültürSanat​”

RADYO PROGRAM ÖDÜLÜ

Adnan Bostancıoğlu - NTV Radyo

“Köşedeki Kitapçı”

DAYANIŞMA ÖDÜLÜ

Tüm sağlık emekçileri adına TTB’ye

2020 yılı insanlık tarihi açısından unutulmayacak bir yıl olarak şimdiden kayıtlara geçti. Nedeni; milyarlarca insanın tek bir sorun etrafında bir araya gelmesiydi. Tüm dünyayı saran ve şimdilik 2.5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan; bireysel ve toplumsal hayatımızda ciddi değişikliklere kaynaklık eden, bundan sonraki yaşama da yön vereceği kesin olan sorunun adı: COVİD-19’du. Kapitalizmin kutsayarak önümüze koyduğu en büyük organizasyon niteliğindeki devlet yapılanmalarının bile çaresiz kaldığı, tartışılır hale geldiği salgında tek dayanağımız sağlık emekçileriydi. Hayatları pahasına verdikleri mücadeleyle milyonlarca insanı yaşama döndürdüler ancak aralarında hayatını kaybedenler oldu. Bu güne kadar Türkiye’de hayatını kaybeden sağlık emekçisi sayısı 400’ü geçti; ne yazık ki her yeni günde bir sağlıkçıyı daha kaybetme tehdidiyle karşı karşıyayız.

Salgınla mücadelede en önemli görevi üstelenen sağlık emekçilerinin örgütlerinden biri olan Türk Tabipler Birliği, bu süreçte ek bir sorumluluk daha üstlendi ve bizlere ‘İyi ki Türk Tabipler Birliği var’ dedirtti. O sorumluluk, Covid-19 nedeniyle yaşanan vaka sayılarındaki çelişkilerin ortaya konulmasıydı. Hatırlanacağı üzere Covid-19’un ilk aylarında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka sayıları, uzun süre belli bir aralıkta sabitlenirken, başta Türk Tabipler Birliği olmak üzere çeşitli kesimlerin bilgilendirilmeleri sonucu gerçek rakamların açıklanması zorunlu hale geldi. Türk Tabipler Birliği bu dönemde gerçeklerin bilgisini paylaşmak, toplumu uyarmakla, bir açıdan habercilik de yapmış oldu. İsmindeki ‘Türk’ kelimesinin çıkartılmasından kapatılmasına, yöneticilerinin yargılanmasına kadar uğramadıkları baskı ve tehdit kalmayan Türk Tabipler Birliği, toplum sağlığını doğrudan hedef alan gelişmelere, sağlığın ticarileşmesine, sağlıkçılara yönelik artan şiddete karşı mesleğine, yaşam ve kamusal sağlık hakkına bir saniye bile ikilemeden sahip çıktı, çıkmaya devam ediyor. Covid-19 salgınına karşı verdikleri mücadele ve toplumu doğru bilgilendirme sorumluluğuyla hareket eden tüm sağlık emekçileri adına Türk Tabipler Birliği, bu yılki Dayanışma Ödülü’müzün sahibi oluyor.