İMO Ankara Şubesi seçimleri öncesinde sorularımızı yanıtlayan Çağdaş İnşaat Mühendisleri, bilim ve tekniğin izinden gitmeye, kamu zararına olan tüm projelerin karşısında durmaya devam edeceklerini vurguladı

Çağdaş İnşaat Mühendisleri: Bilim ve tekniğin izindeyiz

BirGün/Ankara

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi seçimleri öncesinde Çağdaş İnşaat Mühendisleri BirGün’ün sorularını yanıtladı. Mühendisler, bilim ve tekniğin izinden gitmeyi sürdüreceklerini vurguladı. Ülkenin önemli tarihsel kırılmalardan geçtiğini belirten Çağdaş İnşaat Mühendisleri, “Mesleki politikaları ülke politikalarından bağımsız göremezsiniz” dedi.

İMO Ankara Şube seçimlerinde yarışacak Çağdaş İnşaat Mühendisleri’nin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve politik koşulları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz iki yılda ülkemiz açısından gerçek bir tarihsel kırılmaya tanıklık ettik. 24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin belirli bir dönemi tümüyle sona erdi. Güçler ayrılığı esasına dayalı parlamenter rejim kaldırılarak; yasama, yürütme ve yargı erklerinin cumhurbaşkanında toplandığı yeni bir rejim kuruldu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle tümüyle “tek adam”a bağımlı yeni bir idari yapılanma inşa edildiğine şahit olduk maalesef. Bu yeni sistem hem sürdürülebilir değil hem de ülkeyi daha ileri bir noktaya taşıma ihtimali yok. Tam aksine toplumu kutuplaştırma, siyaseti toplumun çıkarları için değil, şahsi menfaatler için bir araca dönüştürme ve var olan kurumsal yapıların tarumar edilmesinden başka bir işlevi olamaz. Öte yandan ülkemizin içerisinde bulunduğu bölge adeta kalıcı bir savaş meydanına dönüştü. Umarım yarınlarımız barışın, eşitliğin ve toplumsal refahın en üst düzeyden yaşandığı eşit ve hakça bölüşümün günler olur.

MESLEK SORUNLARI ÜLKE SORUNLARINDAN BAĞIMSIZ DEĞİL

Seçime kaç liste girecek? Siz kimleri temsil ediyorsunuz, karşı grup kimler?

Şu an için Çağdaş İnşaat Mühendisleri grubunun dışında adaylık açıklaması yapan bir grup daha var. Bu grup geçen dönemlerde seçime katılmıştı. Bu dönemde de yine iktidar yanlısı, sağ çevrelerle ittifak kurarak seçime katılıyorlar.

Mesleki politikaları ülke politikalarından bağımsız göremezsiniz. Yani 3. Köprü’den Kanal İstanbul’a, Atatürk Orman Çiftliği’nden otoyol projelerine kadar yapılan mühendislik hizmetlerinde hem mesleğin itibarı ve birikimi açısından hem de toplumsal fayda açısından eleştirilecek o kadar çok şey var ki… Açıkça ifade etmek gerekirse, bu projeleri mühendislik ve ülke çıkarları doğrultusunda eleştiremeyen kişilerin ne meslektaşa ne de ülkeye faydası olur diye düşünüyorum.

Biz Çağdaş İnşaat Mühendisleri olarak yıllarca meslek ve meslektaş sorunlarının ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını belirterek tam da bu noktalara vurgu yaptık. Sürdürülebilir olması asla mümkün olmayan, rant odaklı projeler ekonomimize herhangi bir katma değer katmadığı gibi derin yaralar açmıştır. Plansız şekilde inşa edilen havalimanları, şehir hastaneleri, geçiş garantili yollar, köprüler ve saraylar gibi sayısız harcamalar, halkımızın üzerinde ağır ekonomik yükler oluşturmuştur.

YILLARCA YAPILAN İSRAFIN ACISI ŞİMDİ ÇIKIYOR

Ankara özelinde düşünecek olduğumuzda Ankapark’a, dinozor ve robot heykellerine yatırılan milyonlarca liranın, şehrin sorunlu alt yapısını geliştirmeye yönelik projelere, toplutaşımaya, sosyal projelere yatırılmasını gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Kamu zararına olan her yatırımın her zaman karşısında olduk. Belediyelerde yıllarca yapılan israfın acısı şimdilerde en ağır şekilde yaşanmaya başladı. Ekonomik daralma nedeniyle, işsizlik giderek artıyor. Üyelerimizle yaptığımız anket çalışmaları sonucunda bu durumu açıkça görebilmekteyiz ve korkarız ki bu durum bir müddet daha bu şekilde devam edecek.
Bundan önceki seçim dönemlerinde de iktidar yanlısı kesimler tarafından direkt olarak hedef gösterilmiştik. Bu seçimde de yine aynı anlayışın sahibi gruplar tarafından benzer söylemler dile getiriliyor. “Mesleğimize sahip çıkalım, gelin bir olalım” gibi arkası doldurulmayan söylemlerle Çağdaş Mühendisler yıpratılmaya çalışılıyor. Ancak Oda yönetiminde olduğumuz yıllar boyunca ülke ve meslektaşlar lehine gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, bu söylemlerin ne kadar boşta kaldığının en büyük kanıtıdır.

83 SEMİNER, 100 KURS, BASIN AÇIKLAMALARI

Yeni döneme ilişkin mesajlarınız neler?

Bizim temel ilkemiz TMMOB’nin toplumcu çizgisinin kurucularından Teoman Öztürk’ün dile getirdiği, “Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği, emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız” ifadesidir. Biz bu ilke doğrultusunda çalışmalar yürütürüz.

Çağdaş İnşaat Mühendisleri olarak görevde olduğumuz dönemler boyunca hem meslektaş hem de ülke yararına faaliyetler gösterme çabası içinde bulunuyoruz. Geçtiğimiz dönemde direkt olarak üyelerimizin faydalanacağı 83 adet seminer, 100’e yakın kurs düzenledik. Seminerlerimizin video kayıtlarını internet ortamında da yayımlayarak, tüm meslektaşlarımızın istedikleri her an bu kayıtlara ulaşabilmesine olanak sağladık. Taşkınlara, depreme, kent yatırımlarına, işsizliğe, KPSS’ye dair basın açıklamalarıyla hem meslektaşlarımızı hem de kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık. Tüm uyarılarımıza rağmen üniversitelerde yıllardır artan kontenjanların, işsizlik ve düşük ücret sorunları olarak karşımıza çıkmasıyla ilgili olarak hem üyelerimizi bilgilendirdik ve hem de karar vericileri uyardık.

DAYANIŞMANIN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Gerçekleştirdiğimiz sosyal faaliyetlerle de üyelerimizin Oda’mıza olan bağlılığını artırmaya çalıştık. Üyelerimizin çocukları için faaliyete geçirdiğimiz İMO-çocuk çalışmaları ile 11 etkinlik düzenledik. Konser, tiyatro, film gösterimi ve sportif faaliyetle yaklaşık 3 bin üyemiz ile buluştuk. Yayımladığımız teknik kitaplarla, bülten, dijital bülten, dergi ve broşürlerle üyelerimizin belirli konulardaki bilgi eksikliklerini gidermeye çalıştık. Sempozyum, panel ve forumlarla da gündeme dair gelişmelerin tartışılmasını amaçladık. Geçen dönem faaliyete geçirdiğimiz Ankara Kent Kütüphanesi ile kentimize dair belleğin korunmasını amaçladık.

Üyelerimizin hem ekonomik hem de sosyal sorunlarının farkındayız. Bazen üyelerimizden “Oda bizim için ne yapıyor?” sorusunu duyuyoruz. Biz dayanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu bilen insanlarız. Odamız elindeki imkânlar dâhilinde üyelerimizin mesleki gelişimine katkıda bulunmak amacıyla neredeyse her güne tekabül eden faaliyetler düzenledi. Bu faaliyetlerin ücretli olanları için işsiz üyelerimize kontenjan oluşturduk. Onlara iş bulabilmek için bütün olanaklarımızı seferber ettik. Birçok sosyal faaliyet düzenledik. Ne yaparsanız yapın ülkenin ekonomi politikaları böyle sürdükçe ne işsizlik sorununu ne de ortaya çıkan sosyal sorunların çözüme kavuşma ihtimali var. Defalarca söyledik ve söylemeye devam edeceğiz: Mesleğimizin ve yurttaşlarımızın geleceği adil bir gelir dağılımına ve kamusal politikaların hayata geçirilmesine bağlı. Gelecek dönem için oluşturduğumuz yönetim kurulu adayı arkadaşlarımızla, göreve geldiğimiz günden itibaren tüm faaliyetlerimizi artırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.