Emre Kınay Oyunculuk Akademisi – EKOA Pera açıldı. Asmalı Mescit’te hizmet veren akademide Emre Kınay, Bahar Yanılmaz Ersivri, Cem Yanılmaz, Erkan Avcı, Ceren Demirel, Göker Ersivri, Kerim Altınbaşak, Enver Ertaş, Ferhat Yılmaz, Alexandra Medvedeva, Elif Avcı ve Güldestan Yüce yetişkinler ve çocuklar için oyunculuk dersleri veriyor. Dersler içerisinde yabancı dilden resime, diksiyondan kamera önü oyunculuğa […]

Çağdaş oyuncu taklitle yetinemez

Emre Kınay Oyunculuk Akademisi – EKOA Pera açıldı. Asmalı Mescit’te hizmet veren akademide Emre Kınay, Bahar Yanılmaz Ersivri, Cem Yanılmaz, Erkan Avcı, Ceren Demirel, Göker Ersivri, Kerim Altınbaşak, Enver Ertaş, Ferhat Yılmaz, Alexandra Medvedeva, Elif Avcı ve Güldestan Yüce yetişkinler ve çocuklar için oyunculuk dersleri veriyor. Dersler içerisinde yabancı dilden resime, diksiyondan kamera önü oyunculuğa kadar birçok farklı alan bulunuyor. Eğitmenlerden Cem Yanılmaz ile EKOA Pera’yı konuştuk.

Tiyatro alanında on küsur yıldır devlet kurumları ile özel kurumlarda eğitmenlik yapıyorsunuz. EKOAPERA’nın eğitmen kadrosundan söz eder misiniz?

Sürekli gelişmeye önem veren eğitmenlerle çalışıyoruz. Bahar Yanılmaz (Mimar Sinan Üni. Güzel Sanatlar, Göker Ersivrİ (Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar), Kerim Altınbaşak (Ankara DTCF), Cem Yanılmaz (Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı), Erkan Avcı (Mimarsinan Üni. Güzel Sanatlar), Alexandra Medvedeva (St. Petersburg Devlet Üni.) ve Ferhat Yılmaz gibi farklı ekollerden eğitmenlerimiz var. Emre Kınay koordinatörlüğünde çalışmalarımız aylık toplantı takibinde sürüyor.

İstanbul’da oyunculuk eğitimi veren başka kurumlar da var. Sizi farklı kılan özellikleriniz neler?

Ekol çeşitliliği çok yönlü katkılara yol açar. Yapıcı ve gelişmeci kişilikler oluşması öncelik taşıyor. Bu yaklaşım sanatta daha kapsamlı ve derin işleyişler sağlar. Temelsiz vaatlere ve kolaycılığa kaçmaya karşıyız. Dik durmakta kararlıyız.

Sınıflar kaç kişilik? Atölye toplulukları on ikiyi kişiyi geçmemeli.

Duru Tiyatro ortaklığında geliştireceğiniz başka projeler olacak mı?

Pilot bölge olarak Londra’da bir atölye merkezimiz ve İstanbul Beyoğlu’nda tasarımı bitmek üzere olan bir atölyemiz var. Sırada Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da MEB ile de iş birliği içinde olacağımız yeni atölyeler açılacak. Nürnberg-Almanya’da okul açma hazırlığımız da sürüyor. Öğrenci havuzumuzdan oyuncularla sosyal sorumluluk projelerine yönelmek de gündemde.

Oyuncu olmak ya da bu alanda gelişmek isteyen gençlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

İlk önereceğim şey fikirden önce bilgi sahibi olmaları. Hobi bile zaman gerektirir. Gelişmek de. Bol bol oyun izlemek, önce okuyup sonra izlemek daha verimli olur. Zihinde oluşturulan ile sahnede izlenen arasındaki benzer ve farklı noktaları değerlendirmek geliştirir. Dönem oyunu ise araştırma yapmak ayrıca yararlı olur. Oyuncu ruh ve beden sağlığına özen gösterir. İyi sanatçı kendisine iyi bakar, zihne ve bedene zarar verecek her ortam ve davranıştan kaçınır. Okur, araştırır, gündemi izler. Çağdaş oyuncu taklitle yetinemez; yorumcu da olmalı.