Çağdaş ressam Abidin Dino, TAKSAV’da anılıyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Toplumsal Araştırmalar Kültür Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Kadıköy şubesi etkinlikleri ile sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. TAKSAV Kadıköy’de bu kez, sanat hayatı boyunca 50'nin üzerinde sergiye imza atan usta ressam Abidin Dino anılacak.

Dino’nun sanatı ve yaşamı üzerine gerçekleştirilecek söyleşinin moderatörlüğünü mimar ve sanat eleştirmeni Vildan Ertürk üstlenecek. TAKSAV Kadıköy Şubesi, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, “Sanat dünyasının en hareketli ve verimli döneminde yaşamış, dünyanın en ünlü sanatçılarıyla yolu kesişmiş, ressam, şair, yazar, heykeltıraş, gazeteci Abidin Dino'yu Vildan Ertürk'ün (@vildan56 ) sunumu eşliğinde konuşup anacağız” ifadeleri kullanıldı. Etkinlik 27 Şubat Pazar günü 15.00’te TAKSAV Kadıköy’de gerçekleştirilecek.

cagdas-ressam-abidin-dino-taksav-da-aniliyor-984184-1.

Çok yönlü bir kültür insanı olan Abidin Dino, çağdaş Türk resminin öncülerinden biri. Dino, Türkiye resim tarihinde D Grubu ve Yeniler Grubu adlarıyla anılan sanat topluluklarının öncülerinden oldu. Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Cezayir, ABD gibi ülkelerde sergiler açmış, yurt dışında Fransa Plastik Sanatlar Birliği Onursal Başkanlığı, New York Dünya Sanat Sergisi Danışmanlığı gibi görevler üstlendi. Dino, Türkiye Komünist Partisi mensubu olması nedeniyle bir süre Türkiye'de sürgünde yaşadıktan sonra 1952'den itibaren yaşamını Paris'te sürdürdü. Sanat hayatı boyunda 50'nin üzerinde sergiye imza atan sanatçıya, 1990'da kanseri teşhisi konuldu ve 7 Aralık 1993'te Paris'te hayata veda etti.